Vučić: VGP park će povećati logističke kapacitete i privući investitore

Panevropska kompanija VGP otpočela je radove na izgradnji industrijskog parka u Dobanovcima. Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je VGP grupu da razmisli o još jednom centru na jugu Srbije. Očekuje da će ove godine Srbija privući više od četiri milijarde direktnih stranih investicija uprkos, kako kaže, turbulentnoj godini koja je pred nama.

Aleksandar Vučić je, na otvaranju radova na izgradnji industrijskog parka u Dobanovcima, čiji je investitor panevropska kompanija VGP, istakao da će ti kapaciteti unaprediti sveukupne logističke i industrijske kapacitete naše zemlje i povećati konkurentnost Srbije u regionu i dodatno privući investitore.

Vučić je rekao da očekuje da će Srbija i ove godine privući više od četiri milijarde stranih direktnih investicija.

"Mi ove godine očekujemo ponovo, bez obzira na to što je teška godina uz mnogo turbulentnih događaja u samo poslednja dva dana, čini mi se da se u finansijskom sektoru i u svetskoj ekonomiji, uz sve političke događaje, dogodilo više nego u prethodne dve ili 10 godina.

Siguran sam da ćemo i ove godine biti šampioni u privlačenju stranih direktnih investicija i opet preći četiri milijarde, verujem da će ovakvi logističko-industrijski i logističko-trgovinski centri imati poseban značaj", naveo je Vučić.

Istakao je da je posebno važna za našu zemlju opredeljenost VGP za razvoj zelenih tehnologija u svojim projektima, jer će i doprineti održivoj i otpornoj ekonomiji.

Zamolio je belgijsku kompaniju da razmisli o dodatnim investicijama na jugu Srbije, na primer u Nišu i Leskovcu.

"Sada radimo sa EU prugu Niš–Brestovac od 23 km. Leskovac će uskoro biti mnogo bliži. Takođe, radi se i brza pruga Beograd–Niš, tako će putnici od kraja 2027. moći da putuju za samo sat i 40 minuta od Beograda do Niša, dok će u kargo saobraćaju biti tri ili četiri puta brže", dodao je Vučić.

Najavio je da će se graditi i pruga do Preševa i Dimitrovgrada i da je tender već raspisan, što je, kako je ocenio, prilika za dovođenje novih investitora.

Dodao je da je naša država spremna sa mnogo više sredstava da pomogne nove investicije.

Kako je rekao, dobra logistika potrebna je za pobedu u svakoj utakmici, a naročito u onoj na tržištu i u ekonomiji.

Naglasio je da logistika znači niže troškove i bolje usluge, kao i veću konkurentnost proizvoda na tržištu.

Vučić je istakao da je "Delez" otvorio prvi moderan logistički centar u Staroj Pazovi pre devet godina i da su posle sve kompanije počele isto da rade i prave slične logističke centre, jer je, kako je rekao, teško zamisliti bilo kakav uspeh u proizvodnji i trgovini bez logistike.

Napomenuo je da "Delez" svake godine isplaćuje za plate našim građanima sto miliona evra.

"Velike kompanije klijenti VGP-a"

Vučić je rekao da VGP pronalazi korisnike kapaciteta i nekretnina koje izgrade i da to uvek budu velike kompanije, poput "Deleza", BMV-a, "Audija"...

Dodao je da gosti iz Belgije, kako kažu, veruju u evropsku budućnost Srbije.

"Mi se nadamo, kao i vi, verujemo da možemo da izgradimo snažniju, ekonomski moćniju i uspešniju Srbiju, baš onako kao što ste vi bili svedok napretka jedne Češke posle pada 'gvozdene zavese'", dodao je Vučić.

Istakao je da mu je drago što je VGP baš Srbiju izabrao za svoju destinaciju i da mu je posebno važno što su mu predstavnici te kompanije rekli da je naša administracija radila bolje i brže nego mnoge evropske administracije.

"Sve ćemo rešiti što postoji kao problem, i putnu petlju i trafostanicu i drugo, na najbrži i najbolji mogući način", rekao je Vučić.

Dodao je da zna da ta kompanija ne uzima subvencije, ali ukoliko budu hteli da idu u Niš i Leskovac, da je država mnogo spremna da pomogne.

Imaćemo već za dve godine pristojne plate i za evropski nivo u severnom delu zemlje, ali moramo da podignemo i jug zemlje, naveo je Vučić.

Na kraju obraćanja, predsednik Vučić i izvršni direktor VGP-a Jan van Git pred novinarima su položili kamen temeljac, u koji su ubacili tzv. vremensku kapsulu.

VGP je panevropska kompanija koja poseduje, upravlja i gradi nekretnine u oblastima logistike i poluindustrijske proizvodnje i prvi put dolazi u Srbiju.

Pruža usluge klijentima koji traže lokacije u blizini velikih evropskih gradova, sa direktnim pristupom glavnim putevima, lakim pristupom i radom 24 sata dnevno.

VGP grupa posluje u 17 evropskih zemalja, a imovinu poseduje u 14 zemalja.

Strateški fokus VGP grupe, koja poseduje veliku površinu zemljišta za buduće projekte, jeste na razvoju poslovnih parkova sa više zakupaca.

"Građani mogu da budu sigurni u banke"

Vučić je rekao da banke u Srbiji sprovode striktnu superviziju i da građani mogu da budu sigurni u banke koje rade uz dozvolu Narodne banke Srbije.

To je rekao nakon početka radova na izgradnji industrijskog parka u Dobanovcima, a na pitanje kakva je situacija sa bankama u Srbiji nakon propasti banke u SAD i dodao da će Srbija voditi računa da ne bude problema.

"Očigledno je šta se tu dogodilo, oni su jedna od ključnih banaka za startape i davali su fiksne kamatne stope na velike svote, u turbulentnim vremenima. To je velika kriza ne samo u SAD. Vidim da Ministarstvo finansija SAD radi na posvećen i ozbiljan način da ne bude većih problema i posledica, ali problema ima. Vidim i da se (britanski premijer) Riši Sunak bavi time da spasava britansku filijalu", rekao je Vučić.

Pomenuo da se "svašta dešava" u poslednje vreme, poput najavljenog susreta Si Đinpinga i Vladimira Putina naredne nedelje.

"Ko zna kakva ćemo čuda da vidimo. Mart je. Svakakva čuda se u martu dešavaju, polarizacija je sve veća", zaključio je Vučić.

уторак, 09. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару