петак, 19.03.2021, 06:00 -> 15:31
Извор: РТС
Аутор: Наталија Видић
Preko užičkog Master fuda, uzgajivači organskih kultura na svetskom tržištu
Jedan od devet proizvođača organskih proizvoda iz Srbije, koji su učestvovali na onlajn Međunarodnom sajmu organske hrane u Nirnbergu, bio je i užički "Master fud". Među proizvodima koji su iz Srbije otišli na svetsko tržište, našao se i širok asortiman organskih džemova i zamrznutog jagodičastog voća.
Daleko od zagađivača, zasada drugih kultura, gotovo izolovane parcele, neki su od uslova za organsku proizvodnju maline, na koju se odlučio Radoš Pantelić, jedan od pedesetak kooperanta Master fuda.
Radoš Pantelić, iz Dubokog kaže da se kao pojedinac ne bi odlučio za organsku proizvodnju.
"Pokušavao sam, počinjao nailazio na barijere, papirologiju, procedure čitave... i onda sam odustajao. Sve te sertifikate, papire Master fud je odradio umesto nas", navodi Pantelić.
Svetislav Mlađenović iz užičkog Master fuda ističe da je ta firma u potpunosti usmerena ka podršci proizvođačima.
"Iz naše apoteke snabdevamo ih svim potrebnim reporomaterijalima za proizvodnju. Takođe kroz edukativni deo i agronome koji su konstantno na terenu usmeravamo proizvođače kako najbolje da naprave dobar proizvod i kvalitetan", dodaje Mlađenović.
Za tri godine koliko su okrenuti otkupu organske maline sa područja Užica i Bajine Bašte, trenutno jedna trećina kapaciteta "Master fuda" je organski program, obogaćen i gotovim proizvodima – sedam ukusa smutija i pet džemova, koji su stigli do kupaca Bliskog istoka, Saudijske Arabije, Španije svesnih vrednosti organske proizvodnje.
Mlađenović ukazuje da profit veći minimum 30 do 40 odsto u odnosu na konvencionalnu proizvodnju.
Pri tom su prinosi gotovo isti i u organskoj i konvencionalnoj proizvodnji, kaže proizvođač Radiša, s tim što je malina, čijoj kontrolisanoj proizvodnji, od sadnje do gotovog proizvoda, se posvetio, je neuporedivo zdravija.
Potencijala za takvu proizvodnju imamo, ali na žalost, kako u Srbiji, tako i u užičkom kraju organska proizvodnja je tek jedan odsto.
Коментари