Pirotska peglana kobasica od organskog mesa

Nadaleko čuvena, jedinstvena po ukusu i načinu izrade, pirotska kobasica se modernizuje. Imaće i zvaničnu potvrdu da je napravljena od organskog mesa. Na Staroj planini, najveći stočar u pirotskom kraju i prvi registrovani proizvođača peglane kobasice, potpisali su ugovor o isporuci organskog konjskog i goveđeg mesa.

Simbolično, na midžorskim savatima, počeo je ozbiljan stočarsko-prerađivački posao, na koji se čekalo decenijama. Prvi registrovani proizvođač peglane kobasice, obezbedio je meso iz organskog uzgoja. Na taj način, kupcima će se garantovati poreklo i kvalitet sirovine.

"Zahvaljujući ministarstvu poljoprivrede i Upravi za veterinu, koji su doneli pravilnik za proizvođače manjih količina hrane, mi smo dobili pravni osnov i regostrovali prvu preradu mesa", kaže proizvođač peglane kobasice Dalibor Tošić.

Dodaje da će se za mesec dana na tržištu naći i peglana kobasica od poludivljih konja sa Stare planine.

I to nije sve. Prikuplja se dokumentacija za gradnju prve organske klanice u pirotskom kraju. A grad je pokrenuo proceduru za zaštitu geografskog porekla peglane kobasice. Trenutno je na Staroj planini oko 300 grla krupne i hiljadu grla sitne stoke u organskoj proizvodnji.

"Konačno imamo nekoga, ko će direktno od nas proizvođača da bez zamrzavanja, bez dodataka, preradi to meso i da ga kao finalni proizvod ponudi krajnjem korisniku", isitče farmer Miodrag Lilić.

Na 1.800 metara nadmorske visine na Staroj planini, stočarstvo je isključivo ekstenzivno. Krave i konji, već početkom aprila iz zimovnika, sami dolaze na vrhove Stare planine. Takođe, sami odlaze oko Mitrovdana. Njihova hrana ovde su nepregledni staroplaninski pašnjaci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 30. новембар 2024.
3° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње