Ima li pirotski kačkavalj konkurenciju

Pirot je ovog vikenda u znaku sira. Dvadesetak proizvođača sira iz cele Srbije, predstavili su svoje proizvode na drugom Festivalu sira. Ovaj festival je deo gastro-turističke ponude tog kraja koji je prepoznatljiv po kvalitetnim mlečnim proizvodima.

Pirotski kačkavalj proneo je slavu Pirota još tridesetih godina prošlog veka. Međutim, tek sada, poznati pirotski proizvodi, dobili su i svoju manifestaciju. Drugi festival sira okupio je proizvođače iz cele Srbije, a posetiocima je pružena mogućnost da uživaju u delikatesnim mlečnim proizvodima.

Kupci kažu da je je jako velika i raznovrsna ponuda i izuzetan kvalitet, nije ko u Francuskoj ali ali je sir super kvaliteta, kao i kačkavalj.

"Imamo našu sopstvenu farmu, oko dvadesetak krava i preko sto ovaca. Otkupljujemo nešto mleka u mlekari i plus radimo gazdinstva sopstveno mleko", kaže Miljan Ćirić, proizvođač sira iz Krupca.

Proizvođač sira iz Šapca Momčilo Budimirović kaže da je doša sa namerom da vidi gde se sa svojom proizvodnjom nalazi u odnosu na srpsku proizvodnju sira, jer je ovde računao da je centar za proizvodnju i prodaju sira.

"Moje lično mišljenje je da vi znate šta je sir. Ne samo zbog Mlekarske škole, nego generalno narod vde zna da prepozna i nema animoziteta ni prema kozjim, ni prema ovčim proizvodima", kaže Goran Bera, proizvođač sira iz Šida.

Grad Pirot, na ovaj način vidi šansu da podstakne proizvođače u povećanju stočnog fonda i proizvodnji sira.

"Pirotski kačkavalj ulazi u ukupnu gastro-turističku ponudu grada i jedan je od naših aduta, na snovu evropske nagrade, i ono što Pirot ima da ponudi", kaže Bratislav Zlatkov, direktor TO Pirot.

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota kaže da je ideja u perspektivi, što bi i voleo da se desi, da imaju goste domaćine.

"Prilika je da sir napravi vezu između Pirota i ambasada Francuske, Švajcarske, Holandije, Italije, onih zemalja koje su čuvene po proizvodnji sira", kaže Vasić.

Pirot je uspeo da brendira kačkavalj. Ukoliko festival dobije međunarodni karakter, ovaj brend moći će ponovo da prokrči put do prestižnih evropskih trpeza, gde se nekada služio kao delikatesni proizvod.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. април 2025.
12° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом