Četiri prosvetna sindikata najavila protest za 16. septembar

Predstavnici četiri prosvetna sindikata najavili su za 16. septembar u podne protestni skup. Okupljaju se pošto, kako navode, pošto nisu ispunjeni zahtevi iz potpisanog protokola sa prosvetnim radnicima i pozvali su i roditelje da im se pridruže u "borbi za bolju budućnost vaše i naše dece".

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti Srbije su najavili protestni skup za 16. septembar. Kako su istakli, okupiće se u podne u parku Manjež u Beogradu.

U saopštenju u kojem se obraćaju roditeljima, naveli su da su saznali da dokument koji je država potpisala sa prosvetnim radnicima neće biti realizovan, kao i da oni ozbiljno rade i shvataju odgovornost svake svoje odluke i svake reči koju izgovaraju u učionici.

"Mi smo ljudi koji ozbiljno rade i koji shvataju odgovornost svake svoje odluke i svake reči koju izgovorimo u učionici. I baš zato što smo svesni da dve godine posle nasilja u Trsteniku, i godinu i po dana od stravične tragedije u Ribnikaru naša deca i dalje ulaze u nebezbednu školu, odlučni smo da ih zaštitimo. Štiteći ih od nasilja mi ih štitimo i od lažnih obećanja, od neispunjenih obaveza, neodržane reči. Ponedeljak 16. septembar biće dan kada ćemo svi stati i poslednji put upozoriti Vladu da je dužna da ispunjava sve svoje obaveze, da joj škola i budućnost naše dece postanu prioritet, a ne pitanje koje se sme odlagati iz meseca u mesec iz godine u godinu", navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Pozvali su i roditelje da im se pridruže "u borbi za bolju budućnost vaše i naše dece".

"U ponedeljak 16. septembra nećemo držati časove u učionici! Držimo veliki javni školski čas na trgovima", poručuje se u saopštenju četiri prosvetna sindikata.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije u "belom štrajku"

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije saopštava da ne učestvuje u obustavi rada u školama 16. septembra. Pozivaju sve zaposlene da se pridruže "belom štrajku". To podrazumeva da nastavnici do 11. oktobra neće upisivati ocene u elektronski školski dnevnik.

Objašnjavaju da ocene ukidaju zbog toga što su one, kako navode, najčešći povod verbalnog i fizičkog nasilja nad zaposlenima u obrazovanju, sve dok ne budu adekvatno zaštićeni. Kako je ranije objašnjeno, ako vlast ne preduzme ništa za ispunjenje zahteva svim učenicima će biti upisana po jedna petica.

уторак, 17. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи