Читај ми!

Poverenica: Potrebno mnogo više izdvajanja za obrazovanje, svi problemi se rešavaju pravilnicima

Rešavanje problema u školama i društvu donošenjem pravilnika i formiranjem radnih grupa je postalo obrazac, ali ne predstavlja rešavanje problema na svakodnevnom nivou, rekla je za RTS poverenica Brankica Janković.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je, komentarišući početak školske godine i visoke temperature, rekla da je potrebno mnogo više da se izdvaja za obrazovanje i sređivanje svih škola, kao i da skraćivanje časova u vrelim danima neće mnogo pomoći.

Jedno od rešenja jeste da roditelji nabavljaju klima uređaje.

“Ne mislim da je to sistemski način rešavanja problema, ali je u redu ako treba i mi da učestvujemo”, rekla je Jankovićeva dodajući da bi u najvrelijim danima u školama trebalo biti fleksibilniji kada je reč o oblačenju, kako ne bi deca u pantalonama bila ceo dan.

Smatra da se mnoge stvari mogu urediti i problemi prevazići ako postoji dobra volja.

"Mislim da ta naša sklonost koja je postala deo nekog našeg društvenog obrasca, ponašanja, da sve što nam se desi u školi ili bilo gde u društvu rešavamo tako što donosimo novi pravilnik, novi poslovnik o radu i sazivamo radne grupe, ne može biti način funkcionisanja, već rešavanje problema na svakodnevnom nivou”, navela je Jankovićeva.

Ove školske godine uvedene su odeđene novine. Načelno, smanjen je maksimalan broj đaka po odeljenju, raspust će biti nešto kraći i moraće da se poštuju pravila oblačenja. Ocena iz vladanja ući će u konačan zbir za uspeh.

“Uvek vi imate mogućnost da neku pravnu normu učinite boljom, jasnijom, ali ja bih se opet vratila na suštinu. Hoće li nas to dovesti do poverenja, poštovanja pravila u školama, poštovanja nastavnika, međusobnog poštovanja, hoćemo li imati one situacije koje smo imali prošle godine?”, rekla je Jankovićeva.

Slučaj diskriminacije u Zrenjaninu

Poverenica se osvrnula i na slučaj diskriminacije deteta sa smetnjama u razvoju u Zrenjaninu. On je, prema pisanju medija, isteran iz bioskopa uz naredbu, prema pisanju medija, pomoćnice gradonačelnika, da više nikada ne želi da ga vidi.

Poverenica je pozvala roditelje deteta da podnesu pritužbu, kako bi kancelarija poverenice mogla dalje da reaguje.

Osvrnula se i na rečenicu koja je navodno tada izgovorena "znaš li ti ko sam ja“.

“Ta rečenica, znaš li ti ko sam ja, odražava stanje u društvu koje je apsolutno nedopustivo. Šta to znači ko sam ja? Ja sam ljudsko biće. Ja radim svoj posao”, rekla je poverenica.

Celo gostovanje Brankice Janković u Jutarnjem priogramu moćete pogledati u videu na početku teksta.

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи