Читај ми!

Kako do mesta u studentskom domu u Beogradu – brucoši od ponedeljka dostavljaju prijave

Studenti iz unutrašnjosti koji dolaze u Beograd u potrazi su za smeštajem tokom studija. Brucoši će se za domove prijavljivati od ponedeljka. Koliko ima mesta, koji su kriterijumi, koliko košta smeštaj, a koliko ishrana?

Brucoši imaju još dva dana do početka prijave za konkurs za mesto u studentskim domovima u Beogradu.

Direktor Studentskog centra "Beograd" Goran Minić kaže da ukupan smeštajni kapacitet Ustanove iznosi 9.258 mesta.

"Nekako je uvek najveća navala za brucoše, odnosno pokazalo se godinama unazad, da je najveći broj studenata koji ostaju bez mesta u domu baš među brucošima", kaže Minić.

Tačan broj mesta za brucoše će se znati nakon završetka roka za prijave, kaže direktor Studentskog centra.

Minić objašnjava da će brojka zavisiti od ukupnog broja prijavljenih kandidata i slobodnog smeštajnog kapaciteta ustanove u tom trenutku.

"Prošle godine je taj broj bio 1.230 studenata, potrudićemo se da ove godine taj broj bude veći", rekao je direktor Studentskog centra "Beograd".

Predaja potrebne dokumentacije

Početak predaje dokumentacije je 2. septembar i trajaće do 16. septembra, a prijave se mogu vršiti svakim radnim danom od osam do 15 časova.

Od dokumentacije je potrebno da prilože overene fotokopije svedočanstva sva četiri razreda srednje škole, uverenje sa visokoškolske ustanove da su prvi put upisani u prvu godinu na teret budžeta, uverenje o prihodima iz jedinica lokalne samouprave po članu domaćinstva za prvih šest meseci ove godine, lična karta i indeks na uvid.

Direktor Studentskog centra "Beograd" kaže da će na Karaburmi potom popuniti obrazac za prijavu na konkurs.

Uslovi za mesto u studentskom domu i rang liste

Minić kaže da je za mesto u studentskom domu najvažniji uspeh iz prethodnog školovanja.

"Za brucoše je to uspeh iz srednje škole koji se množi sa srednjom pročetnom ocenom sa osam, pa je tako maksimalan broj bodova po ovom kriterijumu 40", kaže Minić.

Objašnjava da je drugi parametar socijalno-ekonomski status, odnosno materijalni uslov gde studenti mogu ostavriti nula ili maksimalno jedan bod po tom uslovu.

"Preliminarne rang liste objavićemo odmah nakon završenog roka za prijave 17. septembra, a prigovore mogu uložiti do 24. septembra", kaže Minić.

Najavljuje da će nakon isteka roka za prigovore objaviti konačnu rang listu 25. septembra, a da će se na osnovu konačne rang liste vršiti raspodela mesta.

Cene smeštaja i hrane u studentskim domovima

U zavisnosti od kategorije doma i strukture sobe kreću se i cene smeštaja.

"Na mesečnom nivou između 1.500 za četvrtu kategoriju, i 2.790 din za prvu kategoriju", kaže Minić.

Ističe da je cena hrane 266 dinara na dnevnom nivou – "56 dinara je doručak, 90 dinara je večera, i 120 dinara je kompletan ručak".

Prijava za brucoše traje od 2. do 16. septembra, a rok za studente drugih godina studija od 16. septembra do 31. oktobra.

недеља, 01. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару