Читај ми!

Nemar, namera ili nesrećan slučaj – kako se utvrđuje uzrok požara

Osam stanova izgorelo je u četvrtak u Vlašićkoj ulici na Paliluli. Svi stanari su se iselili i traže pomoć. Takve vesti, nažalost, nisu tako retke u poslednje vreme. Ono što ovaj događaj čini drugačijim jeste činjenica da je komšija, koji je izazvao požar, to i priznao. Ekipa RTS-a raspitivala se kojim putem ide istraga i koji tragovi daju odgovor na pitanje šta je uzrok požara.

Izgorelo je osam stanova u dva ulaza. Vatrogasci su sprečili da izgori cela nadgradnja, a profesionalni upravnik je obezbedio cisternu.

Saša Proković, jedan od stanara, kaže da je u trenutku kada je buknuo požar izlazio iz zgrade da baci đubre.

"Čovek koji je zapalio stan rekao mi je: nemoj da zoveš vatrogasce i policiju, zapalio sam stan", priča Proković.

Centar za socijalni rad mu traži smeštaj. To što mu je stan osiguran neće mu mnogo pomoći, jer je izgoreo krov zgrade.

"Osiguranje će da plati krečenje, ali ne može da plati krov", objašnjava Proković.

Požar u Vlašićkoj, paljenjem svog stana, izazvao je komšija koji je to i priznao. Sada se ispituje njegova uračunljivost, što će uticati na kaznu, saopštio je Prvi osnovni sud.

Pitanje koje je za sada bez odgovora je zašto je izgorela zgrada u Krunskoj ulici u Beogradu, koja je napuštena decenijama, bez uređaja, instalacija, stanara. Da li je požar podmetnut ili je tu bilo beskućnika i kako to dokazati?

Prvo se otklanja sumnja na tehničko-tehnološke razloge

Sudski veštak za elektrouređaje i požare Dragan Stevanović kaže da se prvo otklanja sumnja na sve tehničko-tehnološke razloge.

"Potom razmatram mogućnost nemara korisnika ili vlasnika, a posle toga, naravno, i neku subverzivnu delatnost ili podmetanje požara", navodi Stevanović.

Uključena pegla, ringla blizu zavese ili kreveta. Da li je neko zaboravio ili to namerno učinio? I šta je trag na zgarištu posle silne vode i pene koju upotrebe vatrogasci? Cela skala pretpostavki se eliminiše do sumnje da je požar podmetnut.

"Rade se i laboratorijske analize nekih tragova kojih ima ako postoji sumnja na neke supstance, na primer naftne derivate i slično. Ređe ima pirotehničkih sredstava, uglavnom se podmetnuti požari rade benzinom, odnosno naftnim derivatima", ističe sudski veštak.

Iskusni piromani i njihove namere

Nemarni smo, zaboravni kad uključujemo uređaje, dotrajale su instalacije, građevinci ne prate tehničku dokumentaciju, propisi su stari. Sve to otežava istragu. A gde se podmeće vatra?

"Tamo gde je najveće požarno opterećenje, odnosno gde su lako gorive materije i da će brzo da se razvije požar. Naravno da neće posuti benzin po nekom betonu, iako i tu može da se razvija, ali će zapaliti neki tekstil, drvo, nešto slično. Dovoljna je flaša benzina i da (vatra) ode dalje", objašnjava Stevanović.

Ima iskusnih piromana, a cilj podmetanja je da se izazove opšta opasnost ili ostvari interes.

Zavisno od opasnosti, štete, povređenih ili nastradalih, tužilac pokreće istragu, a može je pokrenuti i vlasnik imovine.

Veštak za požare kaže da na sudu nije lako dokazati da je vatra podmetnuta, pa i kada je pozadina poznata. Praksa pokazuje da požari izazivaju veliku štetu i da su efikasni u ostvarivanju nečije loše namere.

уторак, 27. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару