Od tradicionalne do moderne Kine - mladi iz Srbije puni utisaka posle studijske posete

Nakon desetodnevne posete Kini stotinu đaka i studenata vratilo se u Srbiju sa mnogo više znanja o narodu, čija je istorija duža od pet hiljada godina, ali i iskustvom savremenog života u višemilionskim gradovima među kojima je i Šangaj.

Najveći grad u Kini - Šangaj, ima 25 miliona stanovnika što je četiri puta više nego cela Srbija. Najveći je saobraćajni, industrijski i trgovinski centar u toj zemlji.

Za srpske studente boravak u Šangaju bio je nezaboravno iskustvo.

"Zaista je fantastično, ovo je sve ono što mi nemamo u Srbiji, zaista velike zgrade, neboderi, priroda svuda, to je ono što me je zaista oduševilo", kaže Maša Veselinović iz Šapca.

"Uprkos tolikoj populaciji ove zemlje, nisam zaista očekivao da će biti ovoliko čisto kako u parkovima, tako i na ulicama", kaže Aleksandar Lazić iz Šapca.

Kulturološke razlike, drugačija ishrana, ali i navike, utisci su koje će srpski studenti prepričavati dugo.

"Praktikuju da piju toplu vodu naročito na ovako visokim temperaturama, takođe u ishrani mešaju različite ukuse poput slatkog i ljutog, slanog i kiselog", prenosi utiske Tamara Ljubanić iz Loznice.

Doživljaj tradicionalne i moderne Kine

Tokom boravka delegacija je obišla sedam kineskih gradova i doživela tradicionalnu, ali i modernu Kinu. Ostvarili su i poslovne kontakte za budućnost - pozvani su da po završetku studija budu deo kineskih globalnih firmi, od kojih neke već posluju u Srbiji.

"Srbija može da se pohvali mladim, školovanim ljudima koji su spremni da uče i grade svoje karijere. Mi smo ponosni što je deo njih već šest godina deo 'Mint grupe' i nadamo se da će ih u budućnosti biti još više", kaže Leon Sju, menadžer programa razmene.

"U okviru Pojasa i puta, inicijative koju je pokrenu predsednik Si Đinping i razmena će biti jedan od fokusa u okviru ove inicijative koja je u Srbiji poznata kao nosilac infrastrukturnog i energetskog razvoja", istakla je ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović.

Paralelno jačaju i prijateljski i poslovni odnosi dve zemlje - očekuje se da vrednost trgovinske razmene ove godine pređe 7,2 milijarde evra.

уторак, 17. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи