Читај ми!

Rezerve krvi za dan i po, nedostaju A i O krvne grupe

Institut za transfuziju krvi Srbije u ovom momentu raspolaže sa jednoipodnevnim rezervama krvi. U ovom trenutku najpotrebnije su A pozitivna i negativna krvna grupa, i nulta - pozitivna i negativna.

Godišnji odmori i izuzetno visoke temperature doprineli su da se broj prikupljenih jedinica krvi na nedeljnom nivou od početka jula meseca kreće između 1100 i 1300, a minimalne nedeljne potrebe iznose 1500 jedinica krvi.

Ivana Rodić ispred Instituta za transfuziju krvi Srbije navodi za RTS da Institut u ovom momentu raspolaže sa jednoipodnevnim rezervama krvi.

"U ovom trenutku su jednoipodnevne rezerve i takve su rezerve još od prošlog ponedeljka, kada smo se obratili putem medija svim građanima koji su zdravi i pozvali ih da dobrovoljno daju krv. Prošla nedelja je bila sa 1400 jedinica krvi, ova sa nešto manje i zaista godišnji odmor i ove velike vrućine utiču na to da se manji broj građana odluči za dobrovoljno davanje krvi, a potrebe bolnice su jednake kao u svakom periodu godine", kaže Rodićeva.

Naglašava da je najveći problem upravo sa najčešćim krvnim grupama.

"U ovom trenutku manje rezerve A i 0 pozitivne krvne grupe u odnosu na A i 0 negativne krvne grupe", navodi Rodićeva.

Gde možete dati krv

Pozvala je sve zdrave građane od 18 do 65 godina starosti, da dođu i daju krv, jer je ona potrebna u velikim količinama.

Krv možete dati u Institutu za transfuziju krvi Srbije, Svetog Save 39, radnim danima od 07  do 19 časova i subotom i praznicima od 08 do 15 sati.

Krv se može dati i u nekoj od mobilnih ekipa na terenu. Jedna od njih će biti danas biti ispred Beogradskog Zoološkog Vrta, a svi oni koji daju krv će dobiti beplatan ulaz u Beo zoo vrt.

"I sutra će naš autobus biti u Rakovici ispred tržnog centra BIG, od 10 do 14 časova", navodi Rodićeva.

Skoro 65 odsto stanovnika Srbije u starosnoj dobi od 18 do 65 godina mogu da budu dobrovoljni davaoci krvi.

Muškarci mogu da daju krv na tri meseca, žene na četiri, a ceo proces od trenutka kada popunite upitnik do samog davanja krvi traje pola sata. 

Raspored mobilnih ekipa na terenu može se videti na sajtu Instituta za transfuziju krvi Srbije: www.itks.rs

среда, 11. септембар 2024.
20° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи