Читај ми!

Suše u Sjenici ugrozile stočni fond – zabeležena prva uginuća životinja, lokve presuše za pola sata

Zbog dugotrajne suše i problema u vodosnabdevanju, u Gornjem Milanovcu je proglašena vanredna situacija. Sličnih problema ima i u Majdanpeku, gde je uvedena vanredna situacija. Suša otežava i napajanje stoke, posebno na planinama. Opština Sjenica zbog toga je proglasila vanrednu situaciju.

Zbog visokih temperatura i suše, Opština Sjenica je pre dva dana proglasila vanrednu situaciju. Najugroženija su sela u Karajugića bunarima, u Barama, kao i sela u blizini Uvca i Vape.

Stočni fond je ugrožen, lokve na kojima se taloži voda prirodnim putem usled topljenja snega su presušile, a Admir Stupljanin iz Javnog komunalnog preduzeća "Vrelo" kaže da su cisterne za snabdevanje vodom danonoćno na terenu i da je ugrožena cela teritorija Sjenice.

"U nabrojanim selima nema vode, nema ni reke... Lokve su presušile. Ono što im dopremimo je jedino što imaju od vode. Suša je velika", kaže Stupljanin.

Cisterna koja može da ponese devet kubika vode je nedovoljna da pokrije celo područje. Pomoć je u vidu cisterni stigla iz Opštine Čajetina i od Vojske Srbije.

"Očekujemo pomoć države. Trebaju nam cisterne. Čajetina je pre desetak dana pozajmila cisternu koju smo morali da vratimo. Sada radimo samo sa dve cisterne – našom i vojnom. Do kraja avgusta moramo da radimo neprestano, kako bi se došlo do svih lokvi", zaključuje sagovornik RTS-a.

Opština Sjenica: Zabeleženi slučajevi uginuća životinja

Zamenik predsednika Opštine Sjenica Admir Elezović naglašava da su sva seoska područja i mesne zajednice ugroženi, naročito Pešterska visoravan.

"U poslednjih nekoliko dana temperatura je još više skočila, a padavina nije bilo u značajnom obimu tako da smo dospeli u situaciju da je na većem delu teritorije opštine Sjenica vodosnabdevanje onemogućeno, uredno vodosnabdevanje je za sada samo u strogom centru opštine", ističe Elezović.

Zamenik predsednika Opštine kaže da su zabeleženi i prvi sučajevi uginuća životinja, a mnoge od njih su u opasnosti, jer vode jednostavno nema dovoljno ni za ljudske potrebe.

"U pojedinim područjima meštani vode nisu imali za stoku u periodu dužem od 48 časova. Mi tada nismo bili u mogućnosti da reagujemo. Meštani Pešteri stoku poje na lokvama, jer nema potoka i reka. Usled tolike suše ono što mi ispustimo iz cisterne za pola sata presuši i ni to nismo uspeli da spasemo", kaže Elezović.

Majdanpek ima vode do 16 časova

Probleme sa snabdevanjem vodom imaju i u Majdanpeku, gde lokalne vlasti apeluju na stanovništvo da se voda racionalno troši.

Danas je održana sednica Štaba za vanredne situacije na kojoj je proglašena vanredna situacija zbog izuzetno niske akumulacije na vodozahvatu "Pustinjac".

Odlučeno je i da vodosnabdevanje bude svakodnevno od 6 do 10 časova ujutru i od 14 do 17 sati popodne.

Vanredno i u Gornjem Milanovcu 

Gornjem Milanovcu je proglašena vanredna situacija zbog smanjenog dotoka vode i suše.

Na snazi su i dalje planska isključenja.

Vodom za piće građani se danima snabdevaju iz cisterni.

четвртак, 15. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару