Читај ми!

Godišnjica ubistva dece u Goraždevcu – Srbi i dalje čekaju pravdu

Prošla je 21 godina od zločina u Goraždevcu na Kosovu i Metohiji, kada su na srpsku decu, koja su se kupala u Bistrici, nepoznati napadači otvorili rafalnu paljbu. Ubijena su dvojica dečaka – Ivan Jovović i Pantelija Dakić, a četvoro dece je ranjeno. Ubice su i dalje na slobodi. Euleks je pre više od deset godina prekinuo istragu zbog, kako su naveli, nedostatka dokaza.

Nepoznate osobe su na današnji dan pre 21 godinu iz kalašnjikova pucale na srpsku decu koja su se kupala u reci Bistrici i ubile Ivana Jovovića i Panteliju Dakića. Teško su ranili Marka Bogićevića, Draganu Srbljak, Bogdana Bukumirića i Đorđa Ugrenovića.

 Ivan Jovović imao je 19, a Pantelija Dakić 13 godina.

Za zločin niko nije odgovarao. Istraga je zatvorena pre 14 godina.

Predstavnici međunarodne zajednice obećali su tada da će "prevrnuti svaki kamen da pronađu počinioce".

Ubice, međutim, i dalje slobodno hodaju.

Prekidom istrage, iz tužilaštva Euleksa naveli su da nisu uspeli da identifikuju izvršioce, da su sve istražne radnje iscrpljene i da nije pronađen novi prostor za istragu.

Roditelji ubijene i ranjene dece iz godine u godinu ne kriju razočaranje što počinioci tog zločina još nisu izvedeni pred lice pravde, iako su, kako tvrde, poznati.

Vladika Teodosije: Spremni smo da ostanemo i da za to platimo cenu

Čekajući pravdu, Srbi i dalje žive u Goraždevcu, ali su traume sastavni deo njihovog života.

Vladika raško-prizrenski Teodosije služio je parastos ubijenoj deci u  Goraždevcu.

Istakao je, da svaki hrišćanin koji nije spreman na žrtvu iz ljubavi Hristove, verujući u život večni, nije dobar hrišćanin.

"I mi svi koji danas živimo na prostoru Kosova i Metohije svesni smo da samo to što smo opredeljeni da ostanemo ovde ima svoju cenu i spremni smo da platimo tu cenu", poručio je vladika Teodosije.

Nerasvetljen zločin u Goraždevcu jedan je u nizu posleratnih nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Nerasvetljeni su ostali i ubistvo srpskih žetelaca u Starom Gracku, stradanje 12 Srba u blizini Podujeva u autobusu "Niš ekspresa" i drugi.

Vučević: Nikada neće proći bol i tuga zbog dece ubijene u Goraždevcu 

Predsednik Vlade Miloš Vučević poručio je da nikada neće proći tuga i bol zbog dece koja su ubijena u Goraždevcu pre 21 godine, kao i da Srbija nikada neće prestati da zahteva kaznu za počinioce.

"Danas se sa velikom tugom sećamo nevine dece koja su pre 21. godinu stradala u Goraždevcu, u jednom od najstrašnijih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, za koji ni dan danas niko nije odgovarao. Na našu mladost, na srpsku decu koja su se kupala na reci Bistrici, pucano je automatskim oružjem, rafalnom paljbom. Ubijeno je dvoje, a ranjeno četvoro dece. Kakav monstrum morate biti da ispalite stotinu metaka na decu koja su se kupala? To je vrhunac zločinačke mržnje", napisao je Vučević na svojoj Instagram stranici.

Poručio je da nikada neće proći tuga i bol zbog nasilno ugašenih mladih života.

"Nikada nećemo prestati da zahtevamo kaznu za zločince, svirepe ubice koji su nam oduzeli ono najvrednije što imamo, našu decu, našu budućnost. Srbija neće prestati da tuguje zbog nevino stradalih, ali i da se bori protiv ideologije mržnje i zla. Tražimo istinu i pravdu za sve žrtve masovnih i organizovanih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji", naveo je premijer.

Kancelarija za KiM:  Počinioci moraju biti kažnjeni u ime pravde

"Počinioci tog zločina, kao i ubice žetelaca u Starom Gracku, porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa "Niš ekspresa" kod Podujeva moraju biti kažnjeni u ime pravde, ali i kao dokaz da vreme ideologija mržnje i zla mora ostati zauvek za nama", ističe Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Ukazuje se da, uprkos tragičnom gubitku i svakodnevnim pritiscima, Srbi u Goraždevcu opstaju na svojoj zemlji, čuvajući grobove svoje nastradale dece i predaka i trag srpskog postojanja u Metohiji.

"Država Srbija će nastaviti da im pomaže svim raspoloživim sredstvima da opstanu na svojim ognjištima i da očuvaju srpsko ime, koje na kosmetskoj zemlji, u kontinuitetu postoji vekovima, što niko izbrisati ne može", poručuje se u saopštenju Kancelarije.

 

уторак, 13. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару