Читај ми!

Čišćenje beogradskih obala – gde su završili svi odšlepani splavovi i kakva im je sudbina

Sa šetališta pored reke na Novom Beogradu lepo se vidi Ada Međica. Oni koji od Brankovog mosta šetaju kejom više ne moraju da se propinju na prste da vide Kalemegdan. Tako ovog leta izgleda novobeogradsko priobalje. Istovremeno, pre nekoliko dana poznati splav "Karibi" osvanuo je na Dunavu kod Grocke. Na reci kod Sajma, gužva. Gde su završili svi odšlepani splavovi i kakva im je sudbina?

Prazan je Savski kej kod Ušća. Sređuje se zapuštena i prljava obala, ali se jasno vidi Kalemegdan. Ostao je jedan splav, najveći. I on će biti privremeno usidren kod Sajma ili u Jakovu.

Gotovo ceo noćni život u Beogradu sada je kod Sajma. Kej je krcat splavovima. Međutim, do kada će tu biti, ni oni ne znaju.

"Naš splav i nekoliko drugih su na poziciji sajamskog keja, gde faktički uslovi da kažem i ne postoje", kaže jedan od vlasnika splavova koji su pomereni Marko Trmčić, ističući da je reč o prinudnom rešenju.

Većina splavova je kod Sajma

Većina splavova premeštena je kod Sajma, ali tamo, prema propisima, ne smeju da rade niti da se priključe na komunalnu infrastrukturu, objašnjavaju u Gradu.

Ista situacija je i sa novim splavovima kod šetališta 25. maj, a neki su premešteni na Gročanski kej, sa namerom da tu ostanu i rade.

"Oni koji su ih sami uklonili i otišli na drugo mesto da rade, ja mogu da poručim i za Sajam i za sve ostale, da će i tamo inspekcija sprovesti nadzor i da će svi koji nisu licitirali i potpisali ugovor sa Gradom biti uklonjeni", najavljuje sekretarka za inspekciju Sonja Božović.

Sezona u toku

Međutim, vlasnici splavova kod Sajma kažu da moraju da se snalaze jer su premešteni usred sezone, a rade uz pomoć agregata.

Vlasnik jednog od pomerenih splavova Marko Trmčić navodi da je reč o posledici organizacije i da su pomerani usred sezone. Morali su,  kaže, na bilo koji način da nastave sezonu i to su uradili kod Sajma, pod drugačijim uslovima.

"Nama koji smo izlicitirali na poziciji 25. maj je najbitnije da dočekamo početak sledeće sezone na novom mestu, jer bi bilo pogubno za sve nas da opet usred sezone kao ove imamo blokadu", objašnjava Trmčić.

Ima i onih koji nisu želeli sami da uklone splav. Njih je, o trošku vlasnika, Grad premestio u Jakovo. Međutim, tamo ih je tek nekoliko.

Sekretarka za inspekciju kaže da je Jakovo zona koja je predviđena za odlaganje splavova.

"Odlukom tu nije predviđeno da ima bilo kakve infrastrukture, niti da oni tamo funkcionišu i rade", kaže Božovićeva.

Prvi je očišćen Savski kej kod Bloka 45. Nekada više od stotinu, a sada je tu tridesetak splavova.

Svi koji su dobili legalno mesto morali su da ispune određene uslove, na primer da ugrade prečišćavače za vodu. Isto važi i za splavove na drugim lokacijama.

I kod Brankovog mosta se posao privodi kraju. Sledi uređenje Dorćolskog i Zemunskog keja, gde će biti mesta za ukupno pedesetak splavova.

Kakva je sudbina na desetine onih, za koje vlasnici nisu izlicitirali mesto, još se ne zna.

уторак, 13. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару