Читај ми!

Više pozornika – bezbedniji grad, da li je formula tako jednostavna

Da li bi veće prisustvo pozornika moglo da utiče da se građani osećaju sigurno u svakom delu grada? Proveravali smo i da li je to rešenje za maloletničko ili kontinuirano nasilje na javnim mestima i koliko su takve policijske aktivnosti efikasne u velikim gradovima.

U glavnom gradu, po dva pozornika patroliraju u 35 rejona. Iako su prisutni u svakom trenutku, njihovi rejoni ne pokrivaju i kompletnu površinu grada. Dodatna prepreka je i to što nema garancije da će to biti ista dva pozornika svakog dana, cele godine.

"Jednog dana mogu raditi na svom sektoru, drugog dana u stanici i u tom smislu ne mogu da uspostave odnose sa građanim i da poznaju prilike na terenu i zato pati ta delatnost", ocenjuje Dušan Stanković, kriminolog sa Univerziteta u Malmeu.

Policija poručuje da rade na tome da se pozornici ustale, a da bezbednost čuvaju i represijom i prevencijom za šta se priprema novi pravilnik.

"Pored toga, sprovode se aktivnosti gde se ukazuju rizici i dele saveti, uz to policajcii vrše analizu i pokušavaju da identifikuju faktore, a nakon toga sa društvenim subjektima nastoje da te faktore eliminišu", ističe potpukovnik policije Slavoljub Drašković, zamenik načelnika Odeljenja za organizaciju i kontrolu rada i prevenciju.

Iskustva iz Kanade

Pozornici se, međutim, ne mogu videti u svim zemljama. Na primer u Kanadi, u Vankuveru, prisutnija je policija u vozilima. To se menja kada se organizuju veći događaji ili u krajevima gde se okupljaju beskućnici, ljudi sa mentalnim i zdravstvenim problemima i zavisnici.

"To je specifično za većinu severnoameričkih gradova. Veliki je problem ss beskućnicima i zavisnicima, nisu oni problem, to je problem koji muči Severnu Ameriku, kao što u Beogradu znaš šta može da se očekuje, tako je i ovde", navodi Irina Đorđić iz Vankuvera.

Oni stariji pamte da je gotovo svaki kraj bivše Jugoslavije imao i poznavao svog milicionera. Od tada se promenio i odnos zajednice prema zajedničkim problemima, svest prema svojim obavezama i odgovornostima u društvu.

"Potrebno je i da svi mi osećamo dužnost da postupimo kad vidimo da je neko u nevolji i pružimo pomoć nekom ko je u riziku od nasilja i da se staramo o javnoj, ekološkoj i svakoj drugoj bezbednosti", napominje Stanković.

Potpukovnik Drašković ističe da je saradnja dvosmerna ulica i da ukazuju da je značajna saradnja lokalnih saveta za bezbednost, saradnja sa školama, ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite i da pokušavaju da unaprede i kontakt s građanima.

Policajci pozornici bi trebalo da budu prva adresa za pomoć. Ukoliko niste sigurni da li ih imate, raspitajte se u najbližoj stanici ko je policijac zadužen za rad u vašoj zajednici.

уторак, 17. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи