Читај ми!

Otvorena "Srpska kuća" u Parizu, Vučić: Mesto srpskih korena i budućnosti

U Parizu je danas svečano otvorena "Srpska kuća" u Parizu, u okviru Olimpijskih igara 2024. godine. Otvaranju je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić, koji je presekao crvenu vrpcu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je "Srpska kuća" u Parizu esencija Srbije i mesto gde se vide sva naša dostignuća. Rekao je da je to paviljon koji predstavlja srce Srbije od jula 2024.

U Parku La Vilet koji će za vreme Olimpijskih igara poneti ime "Park nacija" jer je u njemu čak 15 nacionalnih kuća, "Srpska kuća" će predstavljati jedinstveni centar koji će poseticima ponuditi bogato i interaktivno iskustvo srpske kulture, istorije, sporta i gastronomije.

Ovaj multifunkcionalni paviljon osmišljen je kao mesto gde se tradicija i modernost susreću, kroz inovativne multimedijalne prezentacije i kulturne događaje.

Centralni deo "Srpske kuće" činiće umetnička instalacija "Koreni", visoka 6,5 metara, simbolizujući "Drvo života", koja će dočarati duboke korene srpskog naroda, i njegove tradicije, kulture, istorije.

Pored toga, "Srpska kuća" će predstaviti i bogat dokumentarni foto-materijal iz Arhiva Jugoslavije, koji će po prvi put biti prikazan javnosti.

Ovaj materijal uključuje hiljade artefakata vezanih za učešće Srbije na prethodnim Olimpijskim igrama. 

Performans na otvaranju "Srpske kuće" u Parizu

Pored predsednika Aleksandra Vučića, otvaranju su prisustvovali i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, francuski ministar za spoljnu trgovinu Frank Rister, ministar sporta Zoran Gajić, visoke zvanice Francuske i predstavnici diplomatskog kora.

Pre ulaska prisutnima su posluženi pogača i so.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa francuskim ministrom za spoljnu trgovinu Frankom Risterom prisustvovao je jedinstvenom performansu na otvaranju Srpske kuće u Parizu, kojom je predstavljeno unikatno srpsko kulturno nasleđe.

Domaćin Srpske kuće Danijel Nikolić predstavio je postavku "Koreni" autora Dušana Jovovića koji je prikazao one najbolje koje imamo, kao što su Nikola Tesla, Milutin Milanković, Mileva Marić Ajnštajn i mnogi drugi umetnici.

Vučić je preko video veze uživo sa nekoliko sportista koji su se nalazili u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu odigrao igru "iks oks". Ideja je bila da se istakne tema predstojeće specijalizovane izložbe Ekspo 2027 u Beogradu čija je glavna tema igra.

U Srpskoj kući su na jednom zidu predstavljeni i svi najvažniji sportisti iz Srbije.

Nikolić je rekao da je u "Korenima" predstavljeno naše poreklo u ličnostima poput Milutina Milankovića i Nadežde Petrović.

Na zidovima se može videti i igra sa bojama naše zastave.

"Pre godinu dana Beograd i Srbija su dobili da organizuju veliku manifestaciju Ekspo 2027. I nadamo se da ćemo tako promeniti budućnost, da bude mnogo bolje mesto za život", rekao je Nikolić.

Predsednik Vučić i gosti su nakon toga prisustovovali umetničkom performansu tokom kojeg je izvedena pesma "Zaspo Janko pod jablanom" iz filma "Dara iz Jasenovca".

Cilj postavke je, rekao je Nikolić, da se uz savremene tehnologije ispriča jedna lepa priča o srpskom nasleđu, ali isto tako da pokažemo svetu koliko toga naša zemlja želi i može da pruži. Performansu je prisustvovao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

Srpska jela i turizam

Gastronomski deo paviljona omogućiće posetiocima da uživaju u tradicionalnim srpskim jelima koja su na moderan način pripremili najjtalentovaniji mladi kuvari Srbije iz Junior Chefs Cluba. 

Ujedno, istaknut je i značaj srpske turističke ponude, ekonomije bazirane na modernim tehnologijama, inovacije u nauci, kao i planova za Ekspo 2027.

Pored kulturnih i gastronomskih događaja, planiran je i bogat prateći program, uključujući nastupe naših proslavljenih umetnika.

"Srpska kuća" biće otvorena svakog dana od 10 do 22 časa, a ulaz će biti besplatan za sve posetioce.

Nosioci projekta "Srpska kuća" su Vlada Republike Srbije i Privredna komora Srbije, dok su ključni partneri Ambasada RS u Parizu, Turistička organizacija Srbije i Olimpijski komitet Srbije.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи