Читај ми!

Pomor ribe u kanalu Vizelj - zna li se uzrok

Već pet dana stanovnici Kovilova ispod prozora gledaju jeziv prizor. Gomila mrtvih riba pluta po kanalu Vizelj. Ekipa RTS-a otišla je na lice mesta da istraži šta je uzrok pomora.

Stoji voda u kanalu Vizelj, sloj žabokrečine na površini i uginula riba. Različite vrste i veličine, ali neki primerci su teži od desetak kilograma, kažu iskusni ribolovci. Da se nešto događa u kanalu, primetili su još 19. jula i obavestili nadležne.

Ribar Aleksandar Marčevski kaže da je uginula sva riba, tostolobik, šaran, kederi, babuška.

"Bilo je i linjaka, to je riba koja je u trajnoj zabrani, koja je takođe uginula“, doidaje Marvečki.

Ekipe "Srbijašuma" su odmah izašle na prijavljenu lokaciju, kod mosta. Obišli su još dve u blizini, ali uginulu ribu nisu pronašli.

"Ovog momenta pomerila se riba više od 500 metara, pored naselja, u večernjim satima ne mogu da spavaju kako treba, nemaju zdrav život, zdrav vazduh, smrad ribe je ogroman uveče kao padne pritisak, oseća se taj smrad, a da vam ne pričam kako je u večernjim satima“, rekao je Zoran Janković iz Udruženja građana "Eko Pančevački rit" .

U ovom periodu godine ponekad dolazi do pomora ribe, ali ne u ovolikom obimu. Poslednji je bio pre mesec dana kada su nadležni uzorkovali vodu. Rezultati su pokazali da nema industrijskih zagađivača.

"Rezultati su pokazali da je temperatura bila povišena, blizu 27 stepeni, samim tim nizak vodostaj, smanjena količina kiseonika, povećana koncentracija nitrata i amonijaka i to je bio uzrok uginuća, odnosno ovaj kanal ima potpuno nepovoljne stanišne uslove za opstanak ribe, odnosno za njihov život i to se redovno dešava svake godine u istom periodu", objašnjava Ivana Stanković iz Ribarskog područja Beograd iz JP "Srbijašume".

Građani koji tu žive imaju bašte, gaje povrće i voće i zalivaju ga ovom vodom, pa strhuju od zaraze. Osim čišćenja kanala, traže i da se zaštiti riblji fond. Smatraju da do ovoga ne bi dolazilo kada bi voda kroz kanal tekla, ali ne znaju ko je nadležan za to.

Ribar Zoran Stepanovski daje predlog da Kišara pusti vodu i Jojkićev kanal i da se još jedna brana na dva-tri kilometra od naselja otvori, to je sa borčanske strane.

"Da se otvori, da voda cirkuliše, da bi riba mogla da nastavi svoj život, ako ga uopšte ima ovde“, navodi ribar.

Jedan problem, uginula riba, biće rešen. Ekipe Srbijašuma, sa ostalim nadležnim službama, počeće ukljanjanje. Ostaje, kako će voda poteći kanalima, kako do sličnih situacija više ne bi dolazilo.

четвртак, 25. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару