Читај ми!

Istraživači Instituta za fiziku u Beogradu osvojili projekat od 2,5 miliona evra

Istraživači iz Instituta za fiziku u Beogradu osvojili su jedan od najvećih pojedinačnih naučnih projekata koji su stigli u Srbiju. Projekat za istraživanje dvodimenzionalnih kvantnih materijala osvojio je sredstva od dva i po miliona evra iz evropskog programa I-ER-EJ Čers, a realizovaće ga grupa istraživača iz Centra za čvrsto stanje i nove materijale Instituta za fiziku u Beogradu. Projekat će omogućiti da se uspostavi nova jedinica koja će biti integrisana u Centar za čvrsto stanje i nove materijale i povezana sa postojećim laboratorijama.

Istraživači Instituta za fiziku u Beogradu osvojili su projekat od 2,5 miliona evra za istraživanje dvodimenzionalnih kvantnih materija. Ovaj projekat će omogućiti da se uspostavi nova jedinica koja će biti integrisana u Centar za čvrsto stanje i nove materijale i povezana sa postojećim laboratorijama.

Projekat je osvojio sredstva iz evropskog programa ERA Chairs (I-Er-Ej Čers).

Reč je o jedanom od najvećih pojedinačnih naučnih projekata koji su stigli u Republiku Srbiju, navode iz Instituta.

"Hidden phases in 2D quantum materials" je naziv projekta koji će realizovati grupa istraživača iz Centra za čvrsto stanje i nove materijale Instituta za fiziku u Beogradu.

Rad na povratku naučnika iz inostranstva

Projektom je predviđen povratak iz Amerike u Srbiju jednog od vodećih svetskih istraživača u oblasti čvrstog stanja dr Emila Božina, navodi Institut.

Institut za fiziku u Beogradu navodi da aktivno radi na povratku naših istraživača iz inostranstva.

Navode da to čine ulaganjem u infrastrukturu i prepoznatljivim naučnim rezultatima, kako kažu, uspeli su da obezbede povratak više od 30 fizičara koji su ostvarili karijere u inostranstvu.

"U Institutu postoje četiri centra izvrsnosti, a jedan od njih je Centar za fiziku čvrstog stanja i nove materijale koji je pre 30 godina osnovao i uspešnog njime rukovodio akademik Zoran Popović", kažu u Institutu.

Ovim Centrom rukovodi dr Nenad Lazarević, koji će predvoditi i tim koji učestvuje u ovom projektu.

"Uoči tridesetogodišnjice Centra za fiziku čvrstog stanja i nove materijale, koji je osnovao akademik Zoran V. Popovića, kao glavni izazov u strategiji za dalji razvoj prepoznato je odsustvo tehnika napredne strukturne analize", kaže dr Nenad Lazarević.

Lazarević objašnjava da će "projekat Hidden phases in 2D quantum materials popuniti ovu prazninu povratkom dr Emila Božina, eminentnog eksperta u ovoj oblasti, i uspostaviti vodeći regionalni centar za eksperimentalnu fiziku čvrstog stanja".

Direktor Instituta za fiziku u Beogradu dr Aleksandar Bogojević kaže da  je ERA Chairs projekat, posle dva osvojena ERC granta i Tvining projekta, još jedan u nizu međunarodnih projekata koji će ojačati Institut, kako u pogledu infrastrukture i ljudskih kapaciteta, tako i u naučnom pogledu.

Projekat vredan 2,5 miliona evra

"Sredstva koja su odobrena u okviru projekta iznose 2,5 miliona evra, a omogućiće da se uspostavi nova jedinica koja će biti integrisana u Centar za čvrsto stanje i nove materijale i povezana sa postojećim laboratorijama u Centru – laboratorijama za čvrsto stanje, nanostrukture, 2D i elektronske materijale", objašnjavaju u Institutu za fiziku.

Navodi se da je u okviru projekta, predviđeno da Institut u istraživanju kondenzovanog stanja materije i novih materijala koristi merenja sa velikih postrojenja i da uspostavi centar za obuku u novim metodama u okviru Instituta koji bi bio otvoren za istraživače iz Srbije, regiona Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope.

"Projekat će učvrstiti poziciju Instituta kao centra izvrsnosti u Evropskom istraživačkom prostoru i pomoći saradnju sa partnerima iz privrede", mavodi se u saopštenju.

Tvrde da će istovremeno projekat omogućiti transfer znanja, mobilnost i povezivanje istraživača i mladih talenata, što će po sebi izuzetno ojačati sektor nauke i inovacija u Srbiji.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару