Читај ми!

Šta sve može srpski specijalac - kakvu obuku prolaze kandidati za elitne vojne jedinice

Ostalo je još manje od mesec dana, za sve one koji bi mogli da se prijave na konkurs za prijem novih pripadnika u odred Vojne policije specijalne namene "Kobre" i 72. brigadu za specijalne operacije. Starosna granica je 30. godina - bez obzira na pol. Svi koji ispune propisane uslove, prvo prolaze medicinska testiranja, psihološke procene, a zatim proveru fizičkih sposobnosti i selektivnu obuku.

Akcijama koje demonstriraju specijalci, prethodi selektivna obuka iz više eliminacionih faza. Prvih deset nedelja čeka ih taktička, vatrena i fizička obuka, marševi i veliki broj gađanja.

Izbor za timove specijalnih jedinica stroži je nego za druge vidove Vojske Srbije. Zato posle selektivne obuke sledi još šest meseci dodatnog usavršavanja, posle čega mogu da postanu punopravni pripadnici 72. brigade. Borba za ulazak u jednu od najelitnijh jedinica, logično, jedna je od najtežih.

"Odlučio sam se za 72. jer ona spada u sam vrh, izazovi koje ona nosi, obuka, naoružanje sve je to izazov za nekog ko dolazi iz sporta, za nekog ko je željan napredovanja, selektivna obuka je izazov za svakog čoveka, za onog ko je zdrav. Pored mnogih izazova selektivne obuke najteži su bili marševi, povećavali su se iz nedelju u nedelju, sa završnim koji je trajao dva dana", opisuje svoje iskustvo jedan specijalac.

Početna plata 220.000 dinara

Na konkurs mogu da se jave i oni koji nisu prošli vojnu obuku. Sve koji budu primljeni u brigadu čeka i početna plata od 220.000 dinara. Uz to ide i svakodnevna obuka, najsavremenija oprema i naoružanje, ali i rizik vojnog poziva, kako bi na taj način mogli da savladaju one koji predstavljaju opasnost.

"Procenat koji završi obuku je između 25 i 30 odsto. Zbog izuzetno zathevne obuke to je procanat koji i mi očekujemo. Ove segmetne koje ste snimali, to su realizovali vojnici koji su prošle godine završili obuku. Imali ste priliku da vidite taktiku koju oni realizuju, borbu u urbanoj sredini i obuku u veranju", kaže potpukovnik Bojan Kovačević iz 72. brigade za specijalne operacije.

Radno mesto za buduće pripadnike 72. brigade za specijalne operacije je u garnizonu Pančevo, gde je ekipa RTS-a prisustvovala i prikazu diverzantskog napada na terorističku grupu u seoskoj sredini.

Osim toga, brigada je obučena između ostalog i za rešavanje talačkih situacija, gušenje oružane pobune, izviđanje i prikupljanje obaveštajnih podataka na neprijateljskoj teritoriji – u svim meteorološkim i borbenim uslovima.

Nakon selektivne obuke čekaju ih ronilačka, ali i alpinistička obuka, s obzirom na to da neretko pripadnici ove brigade obavljaju zadatke i na visini.

среда, 03. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару