Читај ми!

Lučić o prodaji antenskih stubova: Ništa nismo krili, cena je ravna sa transakcijama EU

Generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić izjavio je za RTS da prodaja telekomunikacionih antenskih stubova nije bio tajni posao, ali da su krili cenu jer transakcija nije završena do kraja. Prodajom ovih stubova dobićemo zaradu koja je u rangu evropskih, novodi Lučić.

"Telekom Srbija" priprema prodaju većine najznačajnijih telekomunikacionih antenskih stubova i prateće opreme. Birn je saopštio da je reč o ukupno 1.827 stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji.

Generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić, gostujući u Jutarnjem programa RTS-a, izjavio je da prodaja stubova svetski trend, te da se prodaju jedino stubovi, bez telekomunikacione infrastrukture.

"Trend je krenuo u Evropi, jer ‘Telekomovi’ operateri dobijaju više benefita – značajna sredstva za dalju transformaciju kompanije i boljeg partnera za dalju izgradnju. Nama građevina nije kor biznis. I sadašnje stubove su nama druge firme radile, a spoljne firme ih održavaju", ističe Lučić.

Prema njegovim rečima, ljudi će biti iznenađeni cenom stubova, koja je u rangu svetskih transakcija.

"Nije završena transakcija do kraja. Objavljeno je ono što vrlo bitno za Srbiju. Na međunarodnom tenderu, gde je učestvovalo 50 najjačih igrača, pobedili su EBRD i Svetska banka, kombinacija banaka koja garantuje da je bio transparentan tender", objašnjava Lučić.

"Novih 400 stubova u Srbiji"

Napominje da EBRD i Svetska banka, koji veruju da će "Telekom" biti glavni lider u regionu, ulaze u poslove za koje znaju da će poboljšati razvoj države i društva.

Na pitanje da li se prodaja isplati, jer će morati stubove da iznajmljuju, Lučić potvrđuje i kaže da ne bi to isto uradile sve Telekomove" kompanije u Evropi – da nije tako.

"Kompanija je preuzela posao izgradnje novih 400 stubova u Srbiji, što će omogućiti brzi razvoj 5G mreže. Naravno, da to nije bio javni posao. Kada radite sa Svetskom bankom i EBRD imate proceduru. Objavili su na svojim sajtovima", ukazuje Lučić.

Ističe da nisu krili da žele da transformišu kompaniju, što znači da moraju da budu bliži korisniku i izgrade više infrastrukture – optiku i bazne stanice.

"Akvizirali smo neke firme u tom procesu, ali smo izlazili iz nekih poslova. Glavni projekat razvoja, gde ćemo investirati sredstva, je da se proširimo u regionu i Americi, da bi dobili prihode", napominje Lučić.

"Dugovi se isplaćuju"

Govoreći o dugovima za struju, Lučić kaže da su veliki korisnici EPS-a i da su mesečni računi više miliona evra, kao i da su iskoristili reprogram za plaćanje sa kamatom, jer je prvi deo godine investicioni.

"Naša misija je da napravimo kontinuitet u razvoju optičke mreže i baznih stanica. Redovni račun izmirujemo, kao i šestomesečni reprogram. Videćete već sledeći mesec smanjenje duga, to nije tajna, objavljujemo“, objašnjava Lučić.

Dodaje i da akcionari u drugoj polovini decembra mogu da očekuju isplatu dividendi.

"Isplatićemo ove godine 6,7 milijardi (dinara) dividendi. ‘Telekom’ je za 20 godina podelio više od milijardu evra dividendi, a za poreze i naknade državi isplatio tri milijardi evra, investirali smo četiri milijarde. Oko osam milijardi evra smo faktički dali državi", kaže Lučić.

Generalni direktor "Telekoma Srbija" zaključuje da je saradnja sa velikim svetskim partnerima, ne samo u domenu stubova, korak dalje za tu kompaniju.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво