Читај ми!

Nastavljen protest poljoprivrednika, blokade na Đerdapskoj magistrali, u Novom Sadu i Subotici

Subotički poljoprivrednici, treći dan, usporenom vožnjom, od 11 časova su blokirali saobraćaj kroz kružni tok na zapadnoj obilaznici oko grada, na putu prema Starom Žedniku, auto-putu prema Novom Sadu, odnosno graničnom prelazu Kelebija. Nezadovoljni poljoprivrednici blokirali su i Đerdapsku magistralu kod Požarevca. Protesti su nastavljeni i u Vojvodini, u Novom Sadu blokirana Rafinerija nafte.

U protestnoj vožnji učestvovalo je nekoliko desetina traktora sa područja Subotice i okolnih naselja. Propuštali su samo ambulantna i interventna vozila, automobile i autobuse sa malom decom i bolesnima.

Poljoprivrednici u protestu i dalje traže dizel na pumpama bez akcize za paore kao i uređenje robnih berzi za poljoprivredne proizvode.

Subotički poljoprivrednici su se nakon protestne vožnje oglasili saopštenjem u kojem su naveli da njihovi protesti nemaju političku konotaciju i da ih ne interesuje ko je vlast, već "zašto su izigrani" i "zašto se otima" od njihovog rada.

Poručili su svim predstavnicima opozicije i uopšte političarima da nisu poželjni na mestima blokada, da ne odobravaju bilo kakvo komentarisanje i njihovo "oštro upućivanje zahteva ministarki". 

Protest poljoprivrednika u Požarevcu

Poljoprivrednici iz udruženja "Stig" blokirali su Đerdapsku magistralu kod Požarevca i raširili transparent "Proizvođači hrane su gladni".

Put je u blokadi od 12.30 do 13.30, i od 14.30 do 15.30 časova.

Pošto Vlada insistira da ne može da uradi analizu tržišta i uredi robne berze, poljoprivrednici traže da subvencije za sledeću godinu budu 300 evra po hektaru za svu obradivu površinu.

Tvrde da u Braničevskom okrugu nema lažno prijavljeni obradivih površina koje su u statusu mirovanja, ili je to zanemarljiv procenat.

Zahtevaju da plavi dizel mogu da sipaju bez akcize na svim pumpama, jer su neka sela prilično udaljena, a mnogi nemaju kartice koje se sada teško dobijaju. Otvoreni su i da se markira gorivo i kazne oni koji ga zloupotrebljavaju.

Protest je počeo jer su zbog problema na tržištu i monopola ratari bili prinuđeni da prodaju kilogram kukuruza za 13,5 i tvrde da su sa ovim cenama u gubitku i do 400 evra po hektaru.

Blokada Rafinerije nafte i protesne vožnje u Novom Sadu

Deo poljoprivrednika, koji sa oko 30 traktora treći dan blokira ulaze u Rafineriju nafte u Novom Sadu, danas je održao i tri protestne vožnje u kružnom toku na ulazu u Novi Sad.

Vožnje su trajale po 30 minuta, saobraćaj nije blokiran, ali su se stvarale gužve na izlazu ka auto-putu i ulazu u grad.

Kako najavljuju, nastavljaju sa blokadom Rafinerije, a za sutra je planirana vožnja do centra grada, tačnije Skupštine Vojvodine, gde počinje sednica u 10 časova.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je za RTS da je ispunjeno svih 13 tačaka iz sporazuma koji je u maju dogovoren, a da su sada dostavljeni potpuno novi zahtevi, ali i da poziv poljoprivrednicima na razgovor ostaje otvoren.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи