Читај ми!

U Srbiji sve manje inspektora – niske plate i previše posla su samo deo problema

Posao inspektora u Srbiji veoma je nepopularan. Samo na republičkom nivou od potrebnih 3.600 nedostaje 1.300. Dragoman Paunović iz Mreže inspektora Srbije kaže za RTS da će situacija do kraja ove i sledeće godine biti još teža. Kao glavne razloge ističe niske plate i nedovoljnu pravnu zaštitu. Poziva nadležene da sprovedu hitne mere.

U mnogim sektorima nedostaje inspektora. Od potrebnih 14 inspektora geološke i rudarske inspekcije, ima ih samo šest. U elektroenergetskoj inspekciji, šest manje od potrebnih 10. Upola manje je inspektora i u drumskoj inspekciji.

U građevinskoj ih je, od 15 potrebnih, samo devet. U Inspektoratu za rad je nešto bolja situacija, a u inspekciji socijalne zaštite ih takođe radi upola manje nego što je potrebno, dok ih je u zdravstvenoj samo 36 inspektora.

Dragoman Paunović iz Mreže inspektora Srbije kaže za RTS da će situacija za brojnošću inspektora biti još gora već krajem ove i tokom naredne godine. 

Podseća da je Ministarstvo državne uprave još 2019. godine u okviru jednog projekta utvrdilo minimalni broj inspektora kako bi se osigurala zakonitost i bezbednost u državi.

Po toj računici, Srbiji je poterebno 3.600 republičkih inspektora i još oko 2.000 na nivou lokalnih samouprava i AP Vojovodine.

Republičkih trenutno ima 2.300, a na lokalnom nivou i Vojvodini nedostaje oko 800 inspektora.

Propusti države i niske plate

Razloge za manjak isnpektora Paunović vidi u propustu države koja se nije dovoljno bavila strukturalnom reformom inspekcijskog sistema i statusom samih inspektora, nego samo procesnih pitanja.

Kao jedan od najvećih problema, Paunović ističe niske plate.

"Dilpomirani doktor medicine ili veterine treba da dođe u inspekciju za platu od 64.000 dinara u zvanju savetnika. Za to mesto potrebno je tri godine radnog iskustva i položeni državni i inspektorski ispit", navodi Paunović.

Kako naglašava, za platu od 84.000 potrebno je pet godina iskustva. "Poredeći sa visinom primanja u drugim sektorima, jasno da je odaziv za inspektorski posao veoma mali", dodaje.

Zato se, konstatuje, i konkursi koji se raspisuju završavaju neuspešno.

Blaga kaznena politika

Prema njegovim rečima, inspektori su svakodnevno izloženi problemima koji se tiču njihovog ličnog integriteta.

Paunović ističe da država nema odgovor na takve pojave. "Pretnje i fizički napadi na inspektore završavaju kod sudije za prekršaje sa minimalnim kaznama", navodi Paunović naglašavajući da naš zakon kao i drugim državama Evrope i regiona prepoznaje takve slučajeve kao napad na službeno lice.

"Ali tužilaštvo u praksi bi moralo te napade tako i da tretira", kaže Paunović.

Previše posla na jednog inspektora

Paunović ukazuje i na to da se posledice manjka inspektora već vide u praksi. "Ove godine će u penziju otići 200 inspektora, a neki odlaze i zbog velikog opterećanja u radu – jedan u Srbiji radi ono što u Holandiji rade tri inspektora", dodaje Paunović.

Navodi da je Mreža inspektora Srbije ukazala nadležnima na alarmantno stanje – da neće imati ko da kontrološe bezbednost i zakonitost.

"Ako to nije slučaj, ko će naterati investitora da sprovede potrebne mere za bezbedan rad na gradilištu", pita Paunović.

Smatra da hitno treba povećati plate inspektorima i da se po ugledu na zemlje regiona reforiše sistem inspekcije u pogledu organizacije rada, trenutno egistira više je od 40 različitih inspekcija u raznim ministarstvima. Predlaže grupisanje inspekcija u inspektorate.

Tu su, dodaje, i problem pravne zaštite i dnevnice inspektora. Kaže da se rad inspektora na terenu plaća dnevnicom od samo 150 dinara.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару