Читај ми!

Dvoje ranjenih u kritičnom stanju, širom Srbije i regiona počast stradalima u školi "Vladislav Ribnikar"

Osam učenika i radnik obezbeđenja stradali su u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru. Šest đaka i nastavnica se sa prostrelnim ranama nalaze u Urgentnom centru, odnosno na klinici u Tiršovoj. Maloletni napadač i njegovi roditelji su privedeni. Toksikološki nalaz dečaka koji je pucao je negativan, pokazala je analiza na VMA. Građani se u velikom broju i danas okupljaju ispred škole, pale sveće i polažu cveće.

Двоје рањених у критичном стању, широм Србије и региона почаст страдалима у школи "Владислав Рибникар" Двоје рањених у критичном стању, широм Србије и региона почаст страдалима у школи "Владислав Рибникар"

U 8.40 stigao je prvi poziv policiji iz škole "Vladislav Ribnikar" od zamenice direktora Ivanke Jovanović – dete je u školu ušlo sa vatrenim oružjem i nasumično pucalo.

Dva minuta kasnije usledio je i drugi poziv, od dečaka K. K. Prijavio je da je pucao u više njih. Sedam devojčica i jedan dečak, kao i radnik obezbeđenja su stradali.

Rekonstrukciju događaja iznela je policija na konferenciji za medije u Vladi Srbije:

"Dete K. K. u dužem vremenskom periodu planiralo je izvršenje ovog krivičnog dela. Motiv nije utvrđen. Počinilac je odmah po dolasku u školu izvadio pištolj i pucao u radnika obezbeđenja D. V., nakon čega se okrenuo ka deci i A. B. koja je bila dežurna i ničim kriva sedela za stolom. B. A. je takođe stajala pored stola, S. N. koja je bila pored klavira, pucao je prema njima i lišio ih života. Zatim je nastavio hodnikom ka učionici istorije, gde je usput zamenio okvir, ušao je u učionicu i odmah s vrata pucao ka učiteljici i ostalim učenicima. Zatim izlazi iz učionice, odlazi do dvorišta škole, gde vadi okvir iz oružja, poziva policiju i nakon toga ga lišavamo slobode", ispričao je načelnik beogradske policije Veselin Milić.

Dalji trag u istrazi policije je i, kako saopštavaju, spisak dece koji su pronašli kod osumnjičenog. Izneli su i plan škole na kojem je utvrdio prioritetne mete i na koji način da uđe u odeljenje.

"Sam je radio plan ulaza u školu i izlaza iz škole, koji je nađen na njegovom radnom stolu i kako je sam rekao, odredio je prioritetne mete. Skica malo izgleda kao iz neke video-igrice ili horor filma, što ukazuje da je detaljno i po razredima škole planirao kako da uđe u koju učionicu i kako koje dete da likvidira, i u kom broju", naveo je Milić.

U međuvremenu, otac trinaestogodišnjaka je uhapšen. Po nalogu Tužilaštva određeno mu je zadržavanje od 48 časova. Zbog osnovane sumnje da je izvršio teško krivično delo protiv opšte sigurnosti biće priveden dežurnom tužiocu VJT. Za oba pištolja koja su pronađena na licu mesta otac je imao dozvole i bile su, prema informacijama policije, u sefu pod šifrom. Privedena je i majka.

Pošto K. K. nije napunio 14 godina, prema važećem zakonu ne može krivično da odgovara.

Na konferenciji za medije predsednik Vučić je predložio da se taj zakon promeni i da se granica za krivičnu odgovornost spusti sa 14 na 12 godina. Predložio je još devet mera.

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu je u cilju podrške porodicama stradalih, nastavnicima i učenicima kojima je potrebna psihološka pomoć i podrška, otvorio dve telefonske linije: 063 868-17-57 i 063 868-22-17.

Građani polažu cveće i pale sveće ispred škole, kao i na Cvetnom trgu i u drugim gradovima u Srbiji.

Autor fotografije sa početka teksta: Tanjug/Sava Radovanović

четвртак, 30. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије