Читај ми!

Dvoje ranjenih u kritičnom stanju, širom Srbije i regiona počast stradalima u školi "Vladislav Ribnikar"

Osam učenika i radnik obezbeđenja stradali su u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru. Šest đaka i nastavnica se sa prostrelnim ranama nalaze u Urgentnom centru, odnosno na klinici u Tiršovoj. Maloletni napadač i njegovi roditelji su privedeni. Toksikološki nalaz dečaka koji je pucao je negativan, pokazala je analiza na VMA. Građani se u velikom broju i danas okupljaju ispred škole, pale sveće i polažu cveće.

Двоје рањених у критичном стању, широм Србије и региона почаст страдалима у школи "Владислав Рибникар" Двоје рањених у критичном стању, широм Србије и региона почаст страдалима у школи "Владислав Рибникар"

Сутра Дан жалости у БиХ

Савет министара Босне и Херцеговине, на ванредној седници, прогласио је 5. мај Даном жалости у Босни и Херцеговини, због трагедије која се догодила у београдској Основној школи "Владислав Рибникар".

Заставе на свим државним институцијама биће спуштене на пола копља, а телевизијски и радијски садржај, као и све спортске и забавне манифестације планиране за тај дан, потребно је прилагодити Дану жалости, наводи се у саопштењу после седнице, преноси Кликс.

Раније је Влада Републике Српске на ванредној седници донела одлуку о проглашењу дана жалости и најавила оштрије мере у школама, као што је тестирање ученика на наркотике и забрана коришћења мобилних телефона.

Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић је поручио да Дан жалости треба да се прогласи у целој држави, што је Савет министара вечерас усвојио.

И у Приштини свеће за жртве напада у школи у Београду

Организатори и учесници фестивала "Мирдита, Добар дан!", запалили су у Приштини свеће за жртве напада у основној школи у центру Београда.

Свеће су запалили испред Народног позоришта у Приштини.

Међу онима који су запалили свеће био је и Ненад Рашић. Саучешће након трагедије у Београду изразили су и председница и премијер у Приштини Вјоса Османи и Аљбин Курти.

Грађани Ужица и Новог Пазара пале свеће и остављају цвеће

Заједничком молитвом и паљењем свећа Ужичани су одали последњу почаст настрадалим ђацима и чувару београдске ОШ “Владислав Рибникар“.

По позиву са друштвених мрежа, Ужичани су се најпре окупили на Градском тргу, а затим су кренули у тишине до Цркве Светог Ђорђа.

Ученици, професори средње школе за дизајн као и грађани Новог Пазара око 20 сати одали су почаст настрадалим ђацима и раднику обезбеђења. Нешто раније на тврђави у исписан је транспарент подрше.

Сутра је у 12.30 заказано окупљање у осталим школама у Новом Пазару.

Ужице одаје почаст

Грађани Ниша, Крушевца, Јагодине одају почаст

Више хиљада Нишлија окупило се у 20 сати на Тргу краља Милана. У тишини пале свеће одајући почаст невиним жртвама.

Међу окупљенима је велики број средњошколаца и ученика основних школа.

Паљењем свећа код споменика Косовским јунацима у центру града, Крушевљани одају пошту жртвама.

Грађани Јагодине вечерас су у центру града код фонтане палили свеће у помен настрадалима у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду.

Окупљање грађана у Нишу

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да сматра да ''систем није заказао'' када је реч о пуцњави до које је дошло јуче у ОШ ''Владислав Рибникар'' у Београду. 

"Мислим да треба престати с тим флоскулама, систем заказао, криво је друштво, и слично. Сви дајемо коментар онако како нам одговара у датом тренутку. Често постоје примедбе на нашу државу, сувише централизовано, па онда да није довољно. Па када Министарство просвете дâ препоруку о коришћењу мобилних телефона, кажу то је онда препорука, а не обавеза. Хоћемо одговорност па нећемо'', рекла је она и оценила да ''сви морамо да станемо на лопту''.

Премијерка је изјавила да је од разних људи, укључујући опозиционе посланике и експерте, чула да треба да се у школе уведе школски полицајац, обезбеђење и видео-надзор, и додала да је то све већ постојало у школи у којој је дошло до пуцњаве.

Опширније Краће

Патријарх Порфирије на помену: Ужасан бол ранио душу свакога од нас

Патријарх српски Порфирије позвао је на помен страдалима у школи "Владислав Рибникар" у Београду.

"И наравно да је ужасан бол ранио душу свакога од нас, јер се ради о нашој деци, ради се о нама, јер се ради о догађају који не може да појми и смести у себе ниједна људска мисао. Али ако не осећамо овакве трагедије као заједничку трагедију, у којој сви учествујемо, као с једне стране у том болу и нади, с друге стране и одговорности, ко може себе да изузме од одговорности да буде бољи и да својом добротом доприноси да сви заједно будемо бољи", рекао је патријарх Порфирије.

Школа "Владислав Рибникар" дан после трагедије (Извештај Драгане Биберовић)

Доктор Ашанин: Двоје ученика и наставница потпуно стабилни, трећи ученик и даље у тешком стању

Директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин наводи за РТС да је стање двоје ученика и наставнице рањених јуче у пуцњави у школи "Владислав Рибникар" много боље, да су они стабилни и будни, а да се трећи ученик – девојчица која је најтеже повређена и даље налази у доста тешком стању.

"Али и код ње има доста охрабрујућих елемената. Ми смо данас урадили одређене контролне прегледе: преглед скенером врата и грудног коша и ми смо задовољни тим налазима. Наредних дана планирамо да урадимо магнетну резонанцу и она се полако хемодинамски стабилизује", објашњава Ашанин.

Указује да су остала три пацијента – два ученика и наставница – потпуно стабилна.

"Што се тиче остала три пацијента – два ученика и наставнице – ми смо презадовољни. Они су у овом моменту сасвим добро, потпуно стабилни. Ми смо с њима чак и причали", указује Ашанин.

Додаје да у наредним данима планирају да започну психијатријску рехабилитацију пацијената.

Грађани Бањалуке одају почаст страдалима у Београду

Грађани Бањалуке вечерас пале свеће и одају почаст страдалима у Београду. Свеће и тишина окупљених на главном бањалучком тргу сведоче о саосећању и подршци коју Република Српска шаље братској Србији у данима туге, преноси РТРС.

У Генералном конзулату Србије у Бањалуци и у Конзуларној канцеларији Требиње од сутра до недеље биће отворена и Књига жалости.

У Републици Српској је сутра Дан жалости, одлучила је Влада Српске на ванредној седници, али и најавила оштрије мере у школама, као и контроле стрељачких клубова.

Изрази саучешћа и даље стижу из региона и целог света

Од осморо деце која су јуче страдала у Основној школи "Владислав Рибникар" једна ученица је француске националности.

Уз повређене је француско министарство спољних послова. Саучешће упућују породицама страдалих: Наше особље и амбасада у Београду улажу напоре да, у овом тешком тренутку, пруже пуну подршку породици наше младе сународнице.

Уз породице погинулих и повређених и грађани земља региона. Влада Републике Српске на ванредној седници прогласила је сутра Дан жалости. Град Бањалука организује паљење свећа на Тргу Крајина.

"У име РС и своје име желим да изразим велику тугу и неверицу да се то дешава међу нама", каже Милорад Додик, председник Републике Српске.

Окупили су се на Цветном тргу и грађани Загреба.

"Не могу ово, не знам шта бих рекао, катастрофа", рекао је Зоран Милановић, председник Републике Хрватске.

Тугу дели премијер Мађарске. Као и, између осталих, председници Северне Македоније и Бугарске, изабрани председник Црне Горе, премијери Северне Македоније и Албаније.

Поруке саосећања и од званичника из света – генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, председника Русије Владимира Путина, председника Савета Европске уније, председника Француске, премијера Шпаније, Грчке, Холандије...

Опширније Краће

Краљевчани на градском тргу одају пошту настрадалима

Хиљаде Краљевчана вечерас се окупило на градском тргу да ода пошту настрадалим ђацима и раднику у пуцњави у ОШ "Владислав Рибникар“.

Основци и средњошколци, професори и родитељи на тргу пале свеће, остављају цвеће, у муклој тишини.

Свеће на загребачком тргу у спомен убијенима у београдској школи

Поводом трагедије у основној школи у Београду, грађанска иницијатива "Загреб те зове" организовала је паљење свећа на Цветном тргу, које је почело у 18 сати између ограде православне Цркве Светог Преображења и кипа Петра Прерадовића.

Крагујевчани одају пошту жртвама трагедије у Београду 

Крагујевчани одају пошту жртвама трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду. 

Грађани су се окупили на Ђачком тргу испред Прве крагујевачке гимназије и покрај споменика Вуку Караџићу пале свеће и полажу цвеће.

Међу окупљенима владају мук и неверица. Надају се да се тако нешто никада више неће догодити. 

Фото: РТС

Министар иностраних послова БиХ Елмедин Конаковић уписао се у Књигу жалости

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Елмедин Конаковић уписао се у Београду у Књигу жалости. Министра Конаковића је дочекао Ивица Дачић, министар спољних послова Србије.

Конаковић је положио и цвеће испред Основне школе "Владислав Рибникар“. 

"Људски, родитељски смо одлучили да данас дођемо у Београд у време ове трагедије, како бисмо изразили саучешће породицама настрадале деце, те да кажемо да у име свих народа и грађана БиХ саосећамо с људима у Србији, посебно с настрадалима и повређенима", рекао је министар Конаковић.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

У Грачаници и Липљану одата пошта настрадалима у школи у Београду

Просветни радници, ученици основних и средњих школа, службеници локалне самоуправе у Грачаници и Липљану, житељи српских средина централног дела Косова и Метохије, запалили су у манастиру Грачаници свеће и одали пошту настрадалим ученицима и раднику обезбеђења у Београду.

Да се овакви злочини више не догоде, окупљени су се помолили и за опоравак рањених у пуцњави.

Окупљање и паљење свећа у Грачаници представља чин солидарисања са сународницима и ожалошћенима.

У Храму Светог Саве служи се молитва страдалима у пуцњави у ОШ "Владислав Рибникар".

Помен служи патријарх Порфирије у присуству бројних грађана који су дошли да се помоле за убијену децу и радника обезбеђења.

Помен ће бити служен и у свим престоничким храмовима.

У Храму Светог Саве почео помен страдалима у школи "Владислав Рибникар"
РТС

Књига жалости у ОШ "Владислав Рибникар"

У Основној школи "Владислав Рибникар" биће отворена Књига жалости поводом трагедије која се догодила у тој установи, саопштило је Министарство просвете.

Грађани се могу уписати 5. маја од 15 до 19 часова, а 6. и 7. маја од 10 до 15 часова.  

Књига жалости биће изложена на главном улазу у Основну школу "Владислав Рибникар".

Грађани и ученици београдских школа одају пошту страдалима

Грађани и ученици београдских школа одају пошту страдалима. Пале свеће, остављају цвеће, плишане играчке и поруке. Како јављају репортери РТС-а са лица места, много је људи, али мук влада у том делу града. 

Српска листа: Заставе на пола копља на свим српским институцијама на КиМ

У српским срединама на територији Косова и Метохије у част преминулих у трагичном догађају у београдској Основној школи "Владислав Рибникар" заставе ће бити спуштене на пола копља на свим институцијама Републике Србије у Покрајини, саопштила је Српска листа. Први час ученика основних и средњих школа почеће минутом ћутања.

Ове одлуке донете су, како додаје Српска листа, у складу са одлуком Владе Србије којом се проглашавају дани жалости због трагичног догађаја у коме су страдала деца и радник обезбеђења у Основној школи "Владислав Рибникар".

Такође, одлучено је да се откажу сви догађаји забавног карактера у организацији органа локалних самоуправа и институција. У саопштењу званичници Српске листе у име Српске листе и српског народа са Косова и Метохије изражавају најдубље саучешће породицама недужно страдалих, а повређенима желе брзи опоравак.

Поморавски округ – обустава наставе најављена од сутра у 25 од 53 школе

Од 53 школе у Поморавском округу обустава наставе најављена од сутра у 25 школа (45%).

Наставе, како је саопштено РТС-у у школској управи за Поморавски округ, сутра неће бити у осам јагодинских школа, шест школа у Ћуприји, пет у Параћину, пет у Свилајнцу и једној рековачкој школи.

Тачан број школа где сутра неће бити наставе знаће се ујутру.

У Министарству спољних послова отворена Књига жалости за дипломатски кор

У Министарству спољних послова отворена је књига жалости за дипломатски кор поводом трагедије у ОШ "Владислав Рибникар", саопштено је из Министарства.

На Градској тврђави у Новом Пазару транспарент саучешћа

На Градском бедему у Новом Пазару данас је истакнут транспарент саучешћа са поруком "Не поновило се. Нигде и никоме". 

Транспарент су поставиле непознате особе, изражавајући саучешће породицама и жаљење због трагедије у којој је живот изгубило осам ученика и радник обезбеђења. 

Од јуче, пре него је проглашена жалост, у угоститељским објектима на главном шеталишту у том граду музика је или угашена или се тихо слушају класична музика и инструментали. 

Установе културе отказале су раније заказане културно-забавне програме, концерте и представе. 

Навијачи Фудбалског клуба Нови Пазар изразили су саучешће породицама страдалих и у знак саосећања одустали од гостовања у Бачкој Тополи, где Нови Пазар игра утакмицу четвртфинала Купа Србије. 

У основним и средњим школама у Новом Пазару часови су почели минутом ћутања.

Танјуг/Александар Нићифоровић
Опширније Краће

Даваоци крви из ФБиХ спремни да донирају крв

Новоизабрани премијер Федерације БиХ Нермин Никшић изјавио је да су се јавили добровољни давоци крви из тог ентитета БиХ који су спремни да оду у Београд уколико постоји потреба и да донирају крв.

"Јавили су ми се из Удружења добровољних давалаца крви и обавићу разговор да видим да ли је потребно као федерална влада да се помогне Београду. Сарајево није заборавило оно што су нама из Београда као помоћ слали током пандемије и јавили су се ако је потребно да им се изађе у сусрет”, рекао је Никшић, преноси портал Радиосарајево.

Опширније Краће

Велики број ученика одаје пошту страдалим вршњацима

Како јавља репортерка РТС-а са лица места, непрегледне колоне ђака долазе испред школа како би одали почаст страдалима. Долазе организовано ђаци из свих делова Београда, а предводе их наставници и директори.

У неким школама сутра ће бити организована подршка, говориће се о правим вредностима, односима у породици и међу пријатељима, остављати поруке за страдале и међусобне поруке мира о поштавња и донети их сутра испред школе, рекли су ученици и наставници испред школе "Владислав Рибникар".

Танјуг/Сава Радовановић

К. К. смештен на Клинику за неурологију и психијатрију

К. К. (13), дечак који је јуче пуцао, налази се на Клиници за неурологију и психијатрију за децу и омладину у Улици др Суботића, рекла је за Танјуг адвокатица породице Ирина Боровић.

Према њеним речима, са њим је након поноћи разговор обавио конзилијум лекара, а даљи прегледи наставиће се у наредним данима.

Како је још потврђено Танјугу, дечаков отац, коме је одређено задржавање од 48 сати, сутра у 10 часова би требало да се појави пред Вишим јавним тужилаштвом.

Негативан токсиколошки налаз дечака који је пуцао

Резултат токсиколошког налаза дечака К. К. (13) који је у Основној школи “Владислав Рибникар“ убио девет и ранио седам особа, негативан је, рекла је за Танјуг адвокат Ирина Боровић.

Синоћ је одрађен токсиколошки налаз на ВМА како би се утврдило да ли је дечак био под дејством психоактивних супстанци када је починио убиства.

Ивана Радовановић из Криминалистичко-полицијске академије каже за РТС да је увек могућа превенција и да све може да се спречи, па је можда могла и трагедија у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару.

Истиче да је сада бесмислено улазити у дискусију ко је заказао, али да сматра да неки сигнали увек постоје, али да на време треба обратити пажњу на њих.

"Из страха да не претерамо, некако пуштамо да нам озбиљни проблеми и озбиљни сигнали промакну. Ова ситуација је можда могла бити спречена да је неко поставио питање, под условом да су информације које су изашле у јавност тачне, зашто је дете мењало смену у којој је похађало наставу, зашто је имало проблем са вршњачким насиљем у школи глуме, зашто је говорило да се осећа изопштено и игнорисано. Мислим да су ти сигнали могли бити препознати да се неко тиме позабавио", наглашава Радовановићева.

Опширније Краће

Синдикати у просвети најавили за сутра обуставу рада

Чланови Уније синдиката просветних радника Србије и Синдикат радника у просвети обуставиће рад у петак у осам сати.

"Сви запослени чланови Уније синдиката просветних радника Србије обуставиће рад, у петак, 5. маја, запослени ће тог дана бити у школама, али неће изводити наставу", наводи се у саопштењу.

Како су навели, након консултација са запосленима у образовању донеће се одлуке о којима ће јавност бити благовремено обавештена.

"Позивамо вас да разумете да тог дана школе неће радити. Неми смо пред чином који нас је натерао да затворимо школе. Све што чинимо и што ћемо чинити је у најбољој намери да учинимо школе безбедним местом за образовање и васпитање све наше деце", наводи се у саопштењу.

И Синдикат радника у просвети обуставиће сутра рад, с циљем да се запосленима у просвети обезбеди поштовање достојанства на раду, као и рад на радном месту и у радној околини на којима су спроведене мере безбедности и здравља на раду у складу са Уставом и Законом о безбедности и здрављу на раду.

Опширније Краће

Велики број грађана и данас испред школе "Владислав Рибникар“

Велики број грађана и данас се окупља испред Основне школе „Владислав Рибникар“ како би одали пошту страдалима.

Најављен је и масовни долазак ученика других београдских школа.

Настава у школи у којој се догодила трагедија неће се одржавати до понедељка. Формирају се стручни тимови који ће пружити психолошку помоћ и подршку ученицима и запосленима.

У Србији је, одлуком Владе, од 5. до 7. маја проглашена тродневна жалост.

Извештај Маје Милић

Институт за ментално здравље у Београду отворио је две телефонске линије за психолошку помоћ и подршку породицама страдалих у школи "Владислав Рибникар", наставницима и ученицима: 063 868-17-57 и 063 868-22-17.

Директори КЦС и Тиршове о стању повређених

Директор КЦС др Милика Ашанин рекао је да је троје од четворо рањених који су Ургентном центру сасвим добро, да су будни и да са њима лекари разговарају. Реч је о двоје ученика и наставници.

“Што се тиче четвртог пацијента, он је дошао са тешким, комплексним, прострелним повредама грудног коша, врата и кичме, имао је две операције. Он је боље, будан је, али морамо бити јако опрезни и квалификовати да је стање критично. Данас ћемо имати серије контролних прегледа и снимака да видимо ефекте операција“, рекао је др Ашанин.

Директор Тиршове др Синиша Дучић рекао је да су два дечака са прострелним ранама ногу која су смештена у ту клинику стабилно, док је девојчица која је оперисана као хитна са повредом главе витално угрожена и у критичном је стању.

“Лекари раде све да је одрже у животу, али је јако тешко опште стање и витално је угрожена. Засад нису планиране нове операције“, рекао је др Дучић.

Опширније Краће

Патријарх српски Порфирије позвао је православне житеље Београда да се на помену који ће бити служен у свим престоничким храмовима вечерас помоле за жртве пуцњаве у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару.

Велики број грађана дао крв, и данас ред испред Института за трансфузију

Велики број грађана и овог јутра стрпљиво чека ред на Институту за трансфузију како би дали крв.

Мирјана Кнежевић из Института каже да су јуче имали довољно резерви да одмах одреагују и у КЦС и Тиршову пошаљу све што је неопходно.

"Јуче је 479 суграђана овде дало крв, 689 јединица крви је укупно сакупљено, од јутрос је сигурно већ 100 људи који чекају. Крв треба сваки дан и било би добро да могу и за наредну недељу да одложе када ће сигурно крв бити потребна", рекла је Мирјана Кнежевић.

Напомиње да не могу одмах све јединице да се потроше, јер је потребно време да се крв тестира, а одређене компоненте имају рок трајања.

"Зато је важно да се не даје крв само јуче, данас и сутра, већ да редовно дајемо крв", закључила је Мирјана Кнежевић.

Опширније Краће

U 8.40 stigao je prvi poziv policiji iz škole "Vladislav Ribnikar" od zamenice direktora Ivanke Jovanović – dete je u školu ušlo sa vatrenim oružjem i nasumično pucalo.

Dva minuta kasnije usledio je i drugi poziv, od dečaka K. K. Prijavio je da je pucao u više njih. Sedam devojčica i jedan dečak, kao i radnik obezbeđenja su stradali.

Rekonstrukciju događaja iznela je policija na konferenciji za medije u Vladi Srbije:

"Dete K. K. u dužem vremenskom periodu planiralo je izvršenje ovog krivičnog dela. Motiv nije utvrđen. Počinilac je odmah po dolasku u školu izvadio pištolj i pucao u radnika obezbeđenja D. V., nakon čega se okrenuo ka deci i A. B. koja je bila dežurna i ničim kriva sedela za stolom. B. A. je takođe stajala pored stola, S. N. koja je bila pored klavira, pucao je prema njima i lišio ih života. Zatim je nastavio hodnikom ka učionici istorije, gde je usput zamenio okvir, ušao je u učionicu i odmah s vrata pucao ka učiteljici i ostalim učenicima. Zatim izlazi iz učionice, odlazi do dvorišta škole, gde vadi okvir iz oružja, poziva policiju i nakon toga ga lišavamo slobode", ispričao je načelnik beogradske policije Veselin Milić.

Dalji trag u istrazi policije je i, kako saopštavaju, spisak dece koji su pronašli kod osumnjičenog. Izneli su i plan škole na kojem je utvrdio prioritetne mete i na koji način da uđe u odeljenje.

"Sam je radio plan ulaza u školu i izlaza iz škole, koji je nađen na njegovom radnom stolu i kako je sam rekao, odredio je prioritetne mete. Skica malo izgleda kao iz neke video-igrice ili horor filma, što ukazuje da je detaljno i po razredima škole planirao kako da uđe u koju učionicu i kako koje dete da likvidira, i u kom broju", naveo je Milić.

U međuvremenu, otac trinaestogodišnjaka je uhapšen. Po nalogu Tužilaštva određeno mu je zadržavanje od 48 časova. Zbog osnovane sumnje da je izvršio teško krivično delo protiv opšte sigurnosti biće priveden dežurnom tužiocu VJT. Za oba pištolja koja su pronađena na licu mesta otac je imao dozvole i bile su, prema informacijama policije, u sefu pod šifrom. Privedena je i majka.

Pošto K. K. nije napunio 14 godina, prema važećem zakonu ne može krivično da odgovara.

Na konferenciji za medije predsednik Vučić je predložio da se taj zakon promeni i da se granica za krivičnu odgovornost spusti sa 14 na 12 godina. Predložio je još devet mera.

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu je u cilju podrške porodicama stradalih, nastavnicima i učenicima kojima je potrebna psihološka pomoć i podrška, otvorio dve telefonske linije: 063 868-17-57 i 063 868-22-17.

Građani polažu cveće i pale sveće ispred škole, kao i na Cvetnom trgu i u drugim gradovima u Srbiji.

Autor fotografije sa početka teksta: Tanjug/Sava Radovanović

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво