Raste potražnja za poslovnim prostorom – uprkos većim cenama zakupa, sve je izdato

Raste tražnja za poslovnim prostorom, ali i za modernim skladištima. Porasla je i ponuda, ali takvih prostora i dalje nema dovoljno.

U Beogradu je prošle godine izgrađeno više od 120.000 kvadrata poslovnog prostora, što je rast od 15 odsto i najveća godišnja ponuda u protekloj deceniji. I pored sve većih cena zakupa, skoro sve je izdato.

"Sa otvaranjem nekoliko hiljada kompanija iz Rusije, kreirana je dodatna potražnja, tako da smo mi videli veoma aktivno to tržište zakupaca tokom 2022, što se očekuje da će se nastaviti i 2023", rekla je Jana Jovanović, rukovodilac Odeljenja za istraživanje tržišta za region Jugoistočne Evrope u CBRE.

Raste tražnja i za modernim skladišnim prostorom. U poslednjih pet godina ponuda logističkih nepokretnosti u Beogradu i široj okolini porasla je za više 70 odsto. Prilikom prodaje građevinskog zemljišta zabeležen pad od šest odsto.

"Značajno je skočila cena zemljišta pre svega zbog velikog rasta cena stanova. Trenutno je stanogradnja u stanju da plaća izuzetno visoke cene zemljišta koje nisu u stanju da plaćaju investitori koji grade kancelarijski prostor. Tako da trenutno imamo investitore koji bi gradili kancelarijski prostor, ali ne mogu da nađu povoljno zemljište i dovoljno isplativo zemljište da bi taj kanc-prostor i gradili", naveo je Nebojša Nešovanović, član Upravnog odbora Društva procenitelja Srbije.

Sve je veća potražnja za održivim rešenjima

Zahtevi i kupaca i zakupaca kancelarijskog i prodajnog prostora sve više su usmereni ka održivim rešenjima.

"Možemo videti da zakupci u poslednje vreme imaju visoke standarde ne samo tehnološkog u smislu da prostor bude u potpunosti opremljen nego se javljaju ESG standardi da ti prostori mogu da ispune standarde zaštite životne sredine da budu energetski efikasni", istakla je Aleksandra Čupić iz službe za finansiranje nekretnina Erste banke.

Geopolitički događaji i inflatorni pritisci imali su veliki uticaj tokom prethodnih 12 meseci na sve sektore tržišta nekretnina u Evropi, ali je na tržište Srbije taj uticaj bio nešto manji.

"Mi očekujemo da se u sledećoj godini oseti kriza koja je u zapadnoj Evropi i da vidimo neke padove, ali suštinski mi smo i dalje nerazvijeno tržište i dalje fali puno stanova i dalje fali puno poslovnog prostora, tako da ćemo možda ovu finansijsku krizu koja je u zapadnoj Evropi ipak preskočiti", rekao je Boško Tomašević, generalni direktor CBRE za jugoistočnu Evropu.

Prošle godine je u Srbiji u nekretnine uloženo 7,5 milijardi evra, što je za petinu više nego 2021. Sve je manje kreditnih kupaca. Skoro 90 odsto svih nepokretnosti prošle godine je plaćeno gotovinom.

понедељак, 08. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару