Poverenica: Najviše pritužbi po osnovu diskriminacije Roma

Poverenici za zaštitu ravnopravnosti tokom 2022. obratilo se 3.300 građana, a najveći broj pritužbi odnosio se na diskriminaciju po osnovu nacionalne pripadnosti, starosnog doba, zdravstvenog stanja, invaliditeta, pola, bračnog i porodičnog statusa, navodi se u trinaestom Redovnom godišnjem izveštaju u oblasti zaštite ravnopravnosti za 2022. godinu, koji je Poverenica predala Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Повереница: Највише притужби по основу дискриминације Рома Повереница: Највише притужби по основу дискриминације Рома

Kako je saopštila Kancelarija Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, među pritužbama po osnovu nacionalne pripadnosti najveći broj podnet je zbog diskriminacije romske nacionalne manjine (87,7 odsto), što ukazuje na preovlađujuće stavove, socijalnu distancu, stereotipe i predrasude sa kojima se Romi i Romkinje suočavaju.

Kada je reč o oblastima, najviše pritužbi podneto je zbog diskriminacije u postupcima pred organima javne vlasti, kao i postupku zapošljavanja ili na poslu.

U odnosu na prethodne godine, povećan je i broj pritužbi zbog diskriminatornog govora u javnom prostoru (sportskim i drugim događajima ili od strane javnih ličnosti), na društvenim mrežama i u medijima.

Povereniku se tokom godine obratilo 3.300 građana koji su očekivali pomoć i podršku u ostvarivanju različitih prava i usluga, a postupak je vođen u 1.879 predmeta.

Poverenik je uputio ukupno 412 preporuka mera za ostvarivanje ravnopravnosti i zaštitu od diskriminacije, a po donetim preporukama postupljeno je u 88,4 odsto slučajeva, što nastavlja trend postupanja po preporukama iz prethodnih godina.

Pored redovnog godišnjeg izveštaja, Poverenica je tokom 2022. godine izradila Izveštaj o monitoringu sprovođenja Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji (2017-2020), a sačinjena je i redovna godišnja Analiza učešća žena u javnom i političkom životu.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи