Читај ми!

Mihajlovićeva na Starici: Sanacija mora da se završi, radovi nisu ničiji hir

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je tokom obilaska radova na planini Starica, koji se izvode zbog sanacije stenske mase, da su činjenice, mišljenje stručnjaka jedini argumenti za razgovore o ovoj temi, da radovi koji se izvode nisu ničiji hir niti proizvoljna odluka, već da iza njih stoje i struka i nalazi inspekcije i ponovila da je sve javno.

Zorana Mihajlović je sa članovima Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije, profesorima Tehničkog fakulteta u Boru i Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, predstavnicima Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor, lokalne samouprave i kompanije "Ziđin", obišla radove na sanaciji stenske mase na planini Starica.

"Svi smo ovde da bismo pokazali da radovi koji se izvode na planini Starica nisu ničiji hir, nisu nikakva proizvoljna odluka, već da iza njih stoje i struka i nalazi inspekcije, da za sve postoje i urađeni i odobreni projekti i sve potrebne dozvole, i da sve to uvek može da se pokaže, da nema ničega tajnog ili sakrivenog", rekla je Mihajlovićeva. 

Navela je da je sanacija stenske mase na Starici neophodna i da se sa tim slaže i struka.

"Došla sam da pričamo o činjenicama i da zaobiđem politiku. Ovde sam jer je suština da objasnimo da se sve radi u skladu sa zakonom, sa projektno-tehničkom dokumentacijom, u skladu sa odobrenjima, dozvolama i nalogom inspekcije i to treba da znaju svi u Majdanpeku i u Srbiji", rekla je ministarka.

Istakla je da se sanacija radi isključivo radi bezbednosti.

"Čak i da nema rudarenja, da zaustavimo sve, sanacija bi morala da bude završena. Ali, ja verujem da niko od nas ovde ne želi da zatvori rudnike u kojima je i država vlasnik 37 odsto i u kojem radi više od 1.500 ljudi u Majdanpeku", navela je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, Ministarstvo postoji manje od dve godine, a u tom periodu bilo je više od 50 inspekcijskih nadzora u kompaniji "Ziđin".

"Možemo o mnogim temama i da se ne slažemo narodni poslanik Jovanović i ja, kao što se ne slažemo, i da polemišemo i da se raspravljamo, ali ne možemo da se raspravljamo o bezbednosti ljudi. Jer sanacija na Starici nije pitanje ekologije, još manje politike, već pre svega pitanje bezbednosti", izjavila je Mihajlovićeva.

"Ziđin" da organizuje dan otvorenih vrata za građane

Zorana Mihajlović je rekla da je tražila od kompanije "Ziđin" da jednom ili dva puta mesečno organizuje "otvorena vrata", na kojima će svi koji imaju pitanja u vezi sa rudarskim aktivnostima moći da dobiju sve informacije.

Mihajlovićeva je, odgovarajući na pitanja novinara, rekla da sve institucije, kao i preduzeća, imaju svoja zaduženja kad je reč o informisanju građana o rudarskim radovima i da očekuje da kompanija "Ziđin" bude mnogo otvorenija u svom informisanju.

"Tražila sam danas od 'Ziđina' da organizuju dan otvorenih vrata u Majdanpeku ili u Boru, ili da na naprave info-pult, i da jednom mesečno ili jednom u 15 dana se sve stavi na uvid građanima i da više ne dolazimo u ovakve situacije.Opština ima svoje zadatke, policija ima svoje zadatke, a i Ministarstvo će sa svoje strane voditi računa da sve informacije budu dostupne, s tim da su svi dokumenti koje je Ministarstvo izdavalo već dostupni", rekla je Mihajlovićeva.

субота, 03. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару