Читај ми!

Tamara Vučić: Važna pomoć roditeljima i deci u ranom razvoju

Ideja Centra za rani razvoj dece i inkluziju je da se izgradi zajednički dom za svu decu, posvećen i deci u riziku od zaostajanja, sa razvojnim kašnjenjem i razvojnim poteškoćama, kao i deci potpuno redovnog razvoja, rekla je supruga predsednika Srbije, Tamara Vučić, u obraćanju na Globalnom samitu obrazovanja.

Tamara Vučić je kazala da će Centar biti mesto za sva pitanja i nedoumice i informacije za sve roditelje i decu i fokalna tačka u kojoj se skupljaju i deponuju sva znanja u vezi sa tom tematikom.

Naglasila je da će eksperti Centra obavljati savetodavnu, dijagnostičku i terapijsku delatnost, nastojeći da afirmišu najnovija naučna dostignuća i implementraju ih u porodičnom okruženju.

''Centar će pružati usluge podršku ranom razvoju koje obuhvataju širok spektar usluga i programa, kao i usluge rane intervencije'', rekla je Tamara Vučić.

Navela je da je sve počelo mnogo ranije i izvan formalnog koncepta zdravstvene i i socijalne zaštite i prenela situaciju iz ličnog iskustva koje je doživela kao roditelj.

''Kada je moj sin Vukan, koji danas ima četiri i po godine, imao samo devet meseci počeo je da radi nešto što se najlakše može objasniti vrtenjem glave levo-desno. Bila sam prestavljena, uspela sam da ga snimim telefonom i pokazala sam pedijatru, iskusnom neurologu, i sa velikom strepnjom iščekivala šta će da mi kaže. Rekao je da se Vukan igra. Kakvo olakšanje kada vam neko stručan kaže da to nije ništa ili kaže šta jeste'', ispričala je Tamara Vučić.

Navela je da se tada zapitala koliko roditelja prolazi kroz slične situacije i gde oni nalaze svoje odgovore i kako mogu da odganju svoje strahove.

''Tako je počelo moje razmišljanje i projekat jedne institucije koja u fokus stavlja porodicu i objedinjuje funkcije savetovanja roditelja kako da ovladaju suptilnim detaljima savremenog naučnog promišljanja ranog razvoja dece'', rekla je Tamara Vučić.

Kako najmlađima pružiti podršku 

Dodala je da je ključno pitanje kako najmlađima pružiti podstrek i podršku da se suoče sa realnošću, koja se najčešće ne podudara sa izmaštanim svetom, svetom u kojem kao kod Petra Pana deca na sili vedrih misli lete i upoznaju se sa vilama.

"Trebalo bi da sebi postavimo pitanje kako da ispunimo svoju obavezu i pomognemo im da to bogatstvo svoje mašte pretoče u promene u svojoj okolini, koje će značiti napredak za celu našu zajednicu", kazala je Tamara Vučić.

Prema njenim rečima, bilo bi značajno da bar pokušamo da nađemo odgovor na pitanje šta je ono što, kao društvo u kome se dete rađa i raste, možemo da učinimo da im na tom najosetljivijem delu ljudske zajednice olakšamo ovaj rani period i svakom pružimo dovoljno mogućnosti za rast, razvoj i napredak.

Ona je kazala da su ta pitanja posebno važna, ako se ima u vidu da se društvena zajednica u proces obrazovanja i vaspitanja deteta aktivnije i formalno uključuje tek negde u periodu od treće do pete godine, pa i kasnije, a da je celokupna briga za dete do tog perioda prepuštena porodici, sa fokusom na majku i njen intuitivni uvid u aktivnosti, koje detetu pružaju optimalne uslove za razvoj i napredak.

"Posredovanje društva u ovim slučajevima se nameće kao potreba, ako želimo da sakom malom biću koje dolazi na svet pružimo jednaku šansu za zdrav početak života i izgradimo okruženje oko njih i skup osobina u njima, koju garantuju čvrstu i dobru osnovu za kasniji uspešan rat i razvoj", navela je Vučićeva.

Najznačajniji rani razvoj deteta 

Ukazala je da je prema većini savremenih istraživanja rani razvoj deteta je najznačajniji, jer se tada mozak i neurološki najbolje razvija, stvarajući određene celine i veze, koje će mu pružiti uslove za optimalan rad.

"Ujedno je to i najnepoznatija enigma i najkomleksniji period u razvoju, kojim se u velikoj meri određuje sudbina malog bića i u kasnijim fazama života, pa nećemo pogrešiti iako zaključimo i u čitavom životu. Zato je rani razvoj važan i vrlo osetljiv u odrastanju, zato mu treba pristupiti obazrivo, kostantno ne gubeći iz vida senzitivnost dečije prirode, posebno u tom uzrastu", zaključila je Tamara Vučić.

Ona je rekla da su iza ideje o Centru stali struka i svi segmenti društva od kojih je ipak, mora se priznati, najznačajnija državna zajednica sa svojim resursima bez čijeg bi, kako kaže, razumevanja i dobre volje, ovako sveobuhvatan i važan projekat ostao na nivou nekih lepih i plemenitih želja.

Poručila je da će uloga Centra biti višestruka - biće to i mesto okupljanja eksperata iz predmetne oblasti, mesto razmene znanja, ali i mesto zajedničkog rada i stvaranja novih dostignuća.

Dodala je da će Centar biti i mesto koje će nastojati da se poveže sa sličnim centrima naučne izvrsnosti u ovoj oblasti u Evropi i svetu, sa ciljem umrežavanja i razmene iskustva i novih saznanja. 

"Naučno- istraživački rad biće, dakle, važan segment rada budućeg Centra za rani razvoj, kao mesta edukacija onih stručnjaka, čiji je posao dobrobit dece i van sedišta institucije. Drugim rečima i radnici u sferi medicine, obrazovanja, socijalne politike i u svim razvojnim savetovalištima u celoj Republici Srbiji i drugim ustanovama primarnog kontakta, imaće mogućnost usavršavanja, ali će i sami donositi dragocene primere iz prakse i probleme sa kojima se susreću na dnevnom nivou", kazala je supruga predsednika Srbije.

Najavila je da će se Centar baviti i afirmacijom inkluzivnog sveta, kao i vidovima inkluzije pre svega u najranijem periodu.

Tamara Vučić je naglasila da je Srbija na ovo pitanje odgovorila pozitivno, te da Centar raste iz dana u dan, a njegova izgradnja neće značiti da će se tu i stati.

Ona je istakla da je cilj ovog projekta da svako dete u našoj zemlji ima optimalne uslove za rast i razvoj, kao i mogućnost da ostvari svoj potencijal u jednoj zdravoj i podsticajnoj okolini.

Tamara Vučić je izrazila nadu da će ova ideja da se raširi, da obuhvati ceo svet i da donese najlepši detalj na "našim ukrasima sveta, a to je osmeh na dečjim licima, kao simbol zadovoljnog detinjstva i uspešnog prvog koraka na dugom životnom putu".

петак, 02. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару