Читај ми!

Kako je glasio prvi izveštaj komunalaca posle snežne epizode u Beogradu

Darko Glavaš, sekretar Sekretarijata za vanredne situacije, rekao je za RTS da se za kraj sledeće nedelje najavljuju snežne padavine, što zahteva poseban oprez svih učesnika u saobraćaju, ima ledenca, snega na krovovima, ima mokrih kolovoza.

Iako su meteorolozi najavljivali od jutros sneg i susnežicu u Beogradu, a pojedini mediji i sibirsku zimu sledeće nedelje, na zvaničnom sajtu RHMZ-a od toga nema ništa.

Temperature oko 5 stepeni, a sneg, pa čak ni kiša, ne najavljuju se za sledećih pet dana.

Darko Glavaš, sekretar Sekretarijata za vanredne situacije, rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici da se očekuju male padavine večeras, oko litar padavina i blaga susnežica, temperatura će biti blizu nule, može doći do poledice, kolovozi su mokri, to zahteva poseban oprez jer dolazi do "crnog leda".

"Imamo najavu za kraj sledeće nedelje da će biti snežne padavine – neće biti takvog intenziteta kao prethodnih dana, ali će biti, što zahteva poseban oprez svih učesnika u saobraćaju, ima ledenica, snega na krovovima, ima mokrih kolovoza", upozorio je Glavaš.

Smatra da treba da gledamo i rubne delove grada. Odgovarajući na pitanje čiji su posao ledenice, Glavaš kaže da su ledenice posao vlasnika objekta na kome se nalaze, možete da postavite traku da postoji opasnost od formiranja ledenica, da proverite oluke, ravne krovove i da kontaktirate ili sa Gradom Beogradom ili sa Sektorom za vanredne situacije, jer se izlazi sa teškom mehanizacijom.

"Tu smo da pomognemo sugrađanima, ali je obaveza vlasnika lokala, saveta stanara, da urade ono što mogu da urade, da čiste trotoare do pet metara, da se čiste njihovi parkinzi. Imate prostore koje održava Grad, obeležena parking mesta održava naše preduzeće", kaže Glavaš.

Izveštaj komunalaca posle nedeljne epizode

Glavaš kaže da je bio veliki obim aktivnosti svakog od preduzeća.

Radilo se o hiljadama poziva i hiljadama intervencija, pre svega putarskih službi, "Beograd-puta", "Zelenila" i veliki broj intervencija su imale firme sa linijskim instalacijama – Telekom, kablovski operateri i EDB. Oko 3.000 ljudi je tokom padavina sa 500 vozila radilo intenzivno tokom padavina da bi se otklonili problemi.

"Nije se stalo, nijedan deo operative nije pravio pauzu, svi su bili na ulici, hiljadu poruka je bilo, da bi ekipe efikasnije rešile problem. Morala se praviti trijaža problema po prioritetu", podvukao je Glavaš.

Dva olujna fronta

Sneg koji je padao bio je težak i srela su se dva olujna fronta – olujni fornt pun kiše i drugi koji je bio hladan, objasnio je Glavaš.

Očekivanje je bilo da će iz kiše padavine preći u susnežicu i sneg, a krenula je odmah teška susnežica, sneg se lepio po površinama, po nekoliko tona je bilo po krošnjama stabala.

Drvo pripada onome ko je vlasnik prostora, drveće je padalo iz dvorišta, popularno je saditi drveće, ali treba ga i održavati, istakao je on.

Prema njegovim rečima, prioritet je bio da funkcioniše javni prevoz, da se otvore putevi prvog prioriteta, nije se čekalo da prestanu padavine.

Šta se dešavalo u nedelju

Glavaš kaže da je u nedelju bila ekstremna vremenska pojava, ali da ne može da kaže da toga neće biti ove zime, prošla zima bila je blaga.

"Deo nas ima kontinuitet rada u svim situacijama, bilo je i po 90 centimetara snega za vikend", podsetio je Glavaš.

Ponedeljak je bio prohodan, krenuo je javni prevoz, dodaje sekretar Sekretarijata za vanredne situacije.

"Dobra stvar snega je to jer je padao tokom vikenda. Bio je težak sneg, ali to ne znači da se do kraja zime neće tako nešto desiti", istakao je Glavaš.

"Pustite vozila zimske službe da obavljaju svoju delatnost, ne parkirajte automobile na okretnicama, i da se daje prednost kretanju vozilima zimske službe jer će iza njih vozači proći bezbedno", zaključio je Glavaš.

понедељак, 05. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару