Читај ми!

Još jedna kiša za sočno grožđe, očuvani čokot za zanimljivo vino

Bliži se berba grožđa. Za razliku od prošle godine koja je bila kišna, a grad uništio mnoge zasade vinove loze u jednom od naših najvećih vinogorja – Župi, ove sezone vinogradari koji su sačuvali čokote mogu da očekuju dobar i kvalitetan rod.

Proleće je donelo neizvesnost, jer je vegetacija kasnila, ali je dugo, toplo i sunčano leto nadoknadilo sve kad je reč o vinovoj lozi. Vinogradari nekoliko nedelja pred početak berbe nemaju razloga za zabrinutost.

"Za mene je ova godina za sada super, a ekstra ko je znao da primeni agrotehničke mere u određenim trenucima kad da skida zaperke, kad da odradi zemljište, da zatvori tu vlagu koja je bila u proleće kada su bile kiše ko je to sačuvao znači njemu su vinogradi ekstra. Čekamo berbu,  biće procenat šećera mnogo veći, suvih materija mnogo boljih", kaže Miloš Ćosić, vinogradar iz Vitkova.

Loza je u dobrom stanju, još je zelena. Nije bilo bolesti kao prethodne godine i ko se pripremio za sušni period, kažu i stručnjaci i vinogradari, imaće zanimljivo vino.

"Mi vinogradari znamo da kažemo da je za sada vinograd dobro poneo, a rodiće tek kada ga stavimo u kacu. Svaki vinogradar treba da zna svoj vinograd i shodno tome da se ponaša. Ne postoji pisano pravilo. Postoji opšte pravilo po kome treba da se ponašamo, ali ona nepisana pravila nas čine i vinogradarima i vinarima. To nas u stvari i karakteriše, to što je nepisano, a zove se iskustvo", priča Žika Damjanović, vinogradar iz Garevina.

Marko Malićanin, predsednik Saveza vinogradara i vinara Srbije, napominje da će godina kao godina biti dobra, ali biće malo više posla za tehnologe.

"I biće malo više posla za generalno vinogradare da se proceni taj stepen zrelosti, da se na pravi način odabere pravo vreme berbe i to će biti ključno u ovoj godini, ubrati grožđe u pravom trenutku", dodaje Malićanin.

Sunce i toplo vreme pogoduju zrenju. Jedna kiša dobro bi došla kako grožđe ne bi bilo samo slatko, već i sočno.

уторак, 22. април 2025.
17° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом