Читај ми!

Tražnja za novim sortama vina u svetu, šansa za "prokupac" i "tamjaniku"

Srbija poslednjih godina mnogo ulaže u nove zasade vinograda i proizvodnju vrhunskih vina. U svetu se traže nove arome što je šansa za naše autohtone i odomaćene sorte. U vinogradima je sve više "prokupca" i "tamjanike", kao i zlatnih medalja na svetskim konkursima za vina od tih sorti.

Naša autohtona sorta sa najdužom istorijom, prokupac, rasprostranjena je u Župi ali i regionu. Zovu ga "crnka", "kameničanka", "rskavac", "skopsko crno".

Prokupac je prinosna sorta koja se gajila na tradicionalnom župskom čokotu – gidži, ali se uspešno prilagodio i savremenim sistemima. Naši stari srpski vinari i kombinati prokupac su koristili za spravljanje ružičastih vina, vinjaka i kupaža.

Slavica Todić sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu kaže da su viša stabla prihvatljivija za intenzivniju proizvodnju.

"Stablo je nešto više i gaji se u špalirima i redovima. To je nešto što ne narušava kvalitet grožđa. Ti novi oblici su vrlo prilagodljivi za intenzivniju proizvodnju, primenu mehanizacije, da to bude isplativije i ekonomičnije", navodi Todićeva.

Vinar iz Župe Lazar Lazarević navodi da se opredelio za autohtone sorte "prokupac" i "tamjaniku".

"To je u planu i što se tiče zasada novih vinograda. Opredelilo nas je to što smo iz Župe. To su naše dva sorte koje ovde najbolje rađaju i koje ovde imaju veliku perspektivu i budućnost" naglašava Lazarević.

Proizvodnja grožđa i kasnije vrhunskih vina postaje sve unosniji posao. To je prilika i za upošljavanje ljudi raznih profila. Novi vlasnici ulažu u nove ali i u osavremenjavanje već postojećih vinograda.

"Ispostavilo se da vinograd ima jedan fini teroar i finu ekspoziciju iako nije po knjizi i teoriji. Daje odlično grožđe i mi smo bili u prilici da napravimo i jako dobro vino", ukazuje vnar iz Topole Vladimir Živanović.

Vlasnici naših vinoteka ističu da je tokom prošle, godine korone, prodaja bila zadovoljavajuća i da su se posebno tražile autohtone, lokalne srpske, ali i regionalne sorte. Ta autentičnost može biti šansa ka probirljivom svetskom kupcu, koji je zasićen poznatim, pre svega, francuskim sortama grožđa i vina.

уторак, 22. април 2025.
17° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом