Saveti i uputstva za bezbedno roštiljanje

Pred nama su prvomajski praznici i, nekako po tradiciji, pravi se roštilj u prirodi. Iako ove godine nema okupljanja i na snazi će biti policijski čas već od četvrtka, neminovno će se paliti vatra u dvorištima kuća ili vikendica. Pre roštiljanja, treba da ispratite ove savete.

Vlado Plemić, zamenik načelnika Uprave za vatrogasno spasilačke jedinice i civilnu zaštitu, rekao je za RTS da će većina građana verovatno pred 1. maj otići na vikendice.

Zato ga je strah od vikendica koje nisu korišćene neko vreme. Potrebno je, kaže, pre svega proveriti kakvi su dimni kanali tj. odžaci, ali i prostor.

Neophodno je da se oni provere, da ne bi došlo do vraćanja dima ako vatra ostane da gori kad ukućani odu na spavanje.

Provera se, kaže, vrši vrlo lako - uzmite jedno ogledalce i pogledajte da li je dimnjak prohodan ili začepljen, kako ne bi došlo do stvaranja požara ili vraćanja dima.

Ako planirate da pravite roštilj na otvorenom, ispred kuće i vikendice, pripremite mesto za loženje. Očistite ložište i pokosite travu i udaljite sve što je potencijalna opasnost za nastanak požara - suvo granje, nisko rastinje i druge zapaljive predmete.

Manja opasnost su, prema Plemićevim rečima, samonoseći roštilji. Veća opasnost su oni improvizovani, na zemlji ograđeno kamenčićima.

"To je problem jer ljudi posle pečenja ostave žar na zemlji i dovoljan je vetrić da se vatra proširi ako oko ložišta nije očišćeno granje i rastinje", upozorava Plemić.

Gašenje vatre nakon roštiljanja 

Objašnjava koji je najbezbedniji način za gašenje vatre.

"Potrebno je malo sačekati da se stiša žar, onda politi vodom ili prekriti taj deo zemljom ili iskopati manju rupu i iz samog roštilja ubaciti u tu rupu i politi vodom. Vodu treba politi i okolo kako bi se povećala vlažnost", ukazao je Plemić dodajući da je neohpdno povremeno proveriti mesto gde je bio žar.

Prema njegovim rečima, samo ložište ne bi trebalo postaviti na mesto gde je međuprostor tj. promaja. Na takvim mestima je povećana cirkulacija vazduha i može doći do dizanja užarenih delova i vazduh i paljenja okolnih predmeta.

Bezbedna udaljenost za sedenje je oko metar i po od roštilja.

Posebnu pažnju treba da obrate mlađi građani koji, kako kaže, ne znaju uvek kako da se ponašaju i željni su da nešto urade na brzinu. Oni često, kaže, ispeku meso i ostave da gori vatra a to može biti fatalno.

Plemić ukazuje da je iza nas dug sušni period, bez kiše, i može doći do eskalacije i požara, pa zbog toga treba voditi računa o svemu.

Apelovao je i na starije sugrađane da hranu podgrevaju i spremaju samo dok su tu, a ne da je ostave na šporetu i odu da rade nešto drugo.

субота, 19. април 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом