Lončar: Srbija ima reagense kojima se utvrđuje novi virus

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da u Srbiji trenutno nema mesta za paniku zbog koronavirusa, koji se pojavio u Kini i proširio na neke zemlje, a da je Ministarstvo preduzelo sve mere kako bi sprečila pojavu tog virusa u našoj zemlji, te da se situacija prati i pratiće se iz dana u dan. Na beogradskom aerodromu postavljena je najmodernija termovizijska kamera.

Zlatibor Lončar je istakao da je na aerodromu postavljena najmodernija termovizijska kamera, koje svima koji uđu na beogradski aerodrom detektuje telesnu temperaturu. A ako se utvrdi da neko ima povišenu temperaturu, smešta se u karantin i potom prebacuje na Infektivnu kliniku, gde se dalje prati njegovo stanje.

Takođe, istakao je da je Srbija jedna od retkih zemalja koja već ima reagense za identifikovanje koronavirusa, upavo na Infektivnoj klinici.

"Radimo sve što preporučuje SZO, čak i više od toga", rekao je Lončar novinarima na beogradskom aerodromu.

Dodao je da je i predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji rekao da je naša zemlja apsolutno u rangu svih razvijenih evropskih zemalja.

Lončar je naveo da je najvažnije da se utvrdi na koji se način virus prenosi, jer je utvrđeno da se prenosi i sa čoveka na čoveka, a ne samo sa životinja na ljude, kako se prvobitno mislilo.

Podsetio je da danas posle posdne hitno zaseda SZO, nakon čega će uslediti preporuke za dalje postupanje radi sprečavanja širenja virusa.

Srbija je pooštrila kontrolu na graničnim prelazima zbog koronavirusa, od koga su u Kini obolele 444 osobe a umrlo sedamnaestoro.

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuš kaže da nema razloga za paniku, i da je Srbija spremna. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару