Muke zbog šećerne repe

Za desetak dana u Srbiji počinje setva šećerne repe. Samo pre dve decenije šećerna repa se kod nas gajila na stotinu hiljada hektara, a prerađivalo ju je devet fabrika. Prošle godine površine pod tom kulturom gotovo su prepolovljene.

Dragan Šarović iz Lazareva pored Zrenjanina duže od četiri decenije gaji šećernu repu, za prošlu proizvodnu godinu tvrdi da je bila najteža u protekloj deceniji.

"Prošle godine sam sejao šezdeset hektara ove godine dvadeset, kažem zbog svih uslova šećerana, to je jedna stvar, a druga stvar je što nemam gde", kaže Dragan Šarović iz Lazareva.

Proizvođač Rade Cvetinović ima isti problem i planira da umesto prošlogodišnjih šezdeset hektara repu seje na tek dvadeset hektara.

"Obećanja šećerana za ovu godinu su pozitivna u smislu da će laboratorija biti bolja znači, realnija, da će organizacija prevoza biti bolja i da će ova godina biti godina za nas poljoprivrednike", kaže Rade Cvetinović iz Lazareva.

Slično je i u zemljoradničkim zadrugama.

"Prošle godine smo vrlo loše prošli pa ove godine nismo u prilici da sejemo repu", kaže agronom Zoran Spahić iz Lazareva.

Gde prerađivači šećerne repe vide izlaz?

"Ono što bi trebalo definitivno uraditi to je stabilizacija cene na domaćem tržištu. Mi imamo carinu, imamo prelevmane koji nas štite od uvoza šećerne repe, prema tome trebalo bi iskoristiti što imamo i na taj način da proizvođačima damo bolju cenu šećerne repe", kaže Irena Stojanović, direktor sirovinskog sektora "Helenik Šugar".

U prošlogodišnjoj preradi šećerne repe učestvovalo je pet šećerana, prerađivači tvrde da će na jesen ceo posao uraditi samo tri šećerane.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. април 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом