Berba u punom jeku u Topličkim vinogradima

U Topličkim vinogradima, na površini od preko 50 hektara u punom je jeku berba vinskih sorti grožđa. Rod i kvalitet su veoma dobri, pa se očekuje i proizvodnja kvalitetnog vina od autohtonih sorti grožđa.

U prokupačkom selu Gojinovcu, stotinak berača dnevno ubere 25 do 30 hiljada kilograma grožđa. Za dnevnicu rade i zadovoljni su.

Rod i kvalitet su na zavidnom nivou, a berba će potrajati sve do kraja oktobra.

Dragan Kovačevi iz sela Gojinovac kaže da je dobro rodilo, pogotovo ove kasne, pozne sorte, kao što su "prokupac", "kaberne sovinjon", kao i iz treće grupe zrenja, "merlo".  Kako kaže, one su rodile oko osam hiljada kilograma po hektaru.

Traktori natovareni grožđem ne prevaljuju dug put do vinarije, čime se zadržava kvalitet sirovine, a transportni gubitci svode na minimum. U vinariji kažu, sve to utiče na finalni proizvod.

"Kvalitet grožđa je odličan, obzirom kako je godina počela, kišovita i vlažna. Međutim,  toplo vreme je pomoglo da grožđe ispadne stvarno dobro i nadam se da će i vino da bude kako treba", kaže tehnolog Darko Tomićević.

U topličkom kraju grožđe se nekada gajilo na više hiljada hektara. Danas tek na oko 500. Ohrabruju i sve veća ulaganja u preradne kapacitete vinarije, u čiju izgradnju su uloženi milioni evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 22. април 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом