недеља, 02.09.2018, 10:38 -> 11:31
Извор: РТС
Аутор: Милица Милосављевић
Al' se nekad dobro jelo... a i danas!
"Ako nisam jeo supe, sosa, mesa i krompira - kao da nisam jeo", rekao bi svaki Sremac. Po obimu trbuha se, kažu, prepoznaju međ' hiljadu stranaca. A kako i ne bi kad je kulenu teško odoleti, kobasicama još teže, a o slanini i čvarcima da ne govorimo. E, to je fruštuk! Manifestacija "Gastro Srem" u Staroj Pazovi ponudila je posetiocima najbolje ukuse Srema, uz bogat kulturno-umetnički program.
Još kad tome dodate štrudlu sa makom i višnjama, pa lenje pite, zatim slovačke nadlacke (testo koje se prži na masti i vodi, a zatim uvalja u mak ili orahe), pa domaće vino... Ta, gde je krevet da prilegnemo malo?
Sve to, a i druge sremačke đakonije mogu se tokom vikenda probati u Staroj Pazovi, na manifestaciji "Gastro Srem". Ove godine, za razliku od prethodnih, domaćini su ugostili i učesnike takmičenja "Izađi mi na teglu" - pripremanja ajvara na tradicionalan način.
Tako se trgom danas širio miris pečene paprike (a drukčije i ne može. Pravi je ajvar tek onaj tokom čijeg se spremanja istopite i namirišete da taj miris sa sebe ne možete sprati danima), zvuk tamburice i tezge prepune primamljivih (kojekuda) skupih delikatesa.
"Nije nam vruće, ali je teško jer je sve ubrzano. Ovde za jedan dan i peremo i pečemo, zatim meljemo papriku i kuvamo ajvar. Inače nije strašno", s osmehom priča zajapurena ženica, stojeći pored "smederevca" na 50 stepeni.
Sremački je to, nikuda se ne žuri, pa se tako na +30 stepeni odužilo i zvanično otvaranje manifestacije "Gastro Srem". Ali, iskusni organizatori i dobri domaćini potrudili su se da dok čekamo stalno pristiže kvalitetan mezetluk i rashlađeno piće. A čekanje se, naravno, lakše podnese uz tamburu i pesme o Dunavu, ravnici i Sremu.
Vreo subotnji dan dodatno su ugrejale tople nadlacke, koje s o već spominjali. Posebna je to poslastica - kao knedla, a nije knedla, liči na krofnu, a nije krofna. Pravi se od kiselog testa, s oštrim brašnom, uz so, šećer i mleko (mada čisto sumnjam da mi je vremešna Slovakinja otkrila sve sastojke).
"Jednostavno je, sve to mesiš dok ne bude jedno, ali testo mora da ti se lepi,ne sme da bude suvo. Onda staviš da malo ćuti, pa zagreješ mast i staviš dva deci vode. Preklopiš posudu i to ti je", kaže iskusna domaćica. Napravila je tokom dana sigurno 200 nadlacki. Ljudi su u redu čekali i po pola sata za jednu toplu porciju (tri nadlacke 100 dinara).
Šarenilo ukusa, jezika, ljudi i nacija srelo se na trgu u Pazovi. Svo bogatstvo Vojvodine. A svi se razumeju i poštuju. Spaja ih bar jedna stvar - gastronomija. Ta izvol'te, priđite astalu na "Gastro Sremu".
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар