Sir iz Kruševca na putu ka ruskim trpezama

U kruševačkom naselju Šumice otvorena je porodična mlekara "Zlatar", koja dnevno može da preradi 30.000 litara kozjeg, ovčijeg i kravljeg mleka. Sir prave uz savete španskih stručnjaka, ali imaju i tehnologa iz Rusije jer planiraju da sve što proizvedu izvezu na rusko tržište.

U mlekaru su Savkovići uložili dva miliona evra i za početak zaposlili 18 radnika. Za probu u toku je proizvodnja oko 500 kilograma sira.

"Naravno da se redovno prima plata, zadovoljni smo. Radi se po svim standardima, uslovima, po Hasapu, kao što treba", ističe Maja Sinđelić, radnica mlekare.

Jekaterina Zenkovič, tehnolog iz Rusije, u mlekari je radi provere kvaliteta sira koji se izvozi.

Osnovni proizvod u mlekari "Zlatar" je tvrdi sir "mančego", koji je među najtraženijim prehrambenim proizvodom u Rusiji.

"Krajem avgusta očekujemo dobijanje dozvole za izvoz na rusko tržište. Kada to budemo dobili i izvoz zaista krene, onda ćemo dnevno raditi po 30 tona mleka, što je otprilike pet do šest tona sira", objašnjava Ljubiša Savković, direktor mlekare.

Ponomarev Arkadi Nikolajevič, predsednik odbora Ruske Federacije za poljoprivredu, navodi da će kupiti sav sir iz mlekare "Zlatar".

"Kupićemo sve količine sira iz ove mlekare jer su dobri uslovi za proizvodnju, a samim tim je i kvalitetan sir", ističe Nikolajevič.

Mleko stiže sa okolnih farmi u Rosici, Rđevštici, Bukovici i Dedini, ali i sa područja cele Srbije.

"Samim tim se podstiče razvoj kozarstva i ovčarstva u našem kraju koji je za sada pao na minimalne grane", navodi državni sekretar za poljoprivredu Boban Kostić.

Plan je da do kraja godine u mlekari "Zlatar" bude 30 radnika, a da se dogodine proizvodnja proširi na 100 tona sira mesečno i zaposli još 50 ljudi iz kruševačkog kraja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. април 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом