Isplativ posao stočara u Tutinu

Kada je većina meštana iz njegovog kraja pre dve decenije odlazila u svet, Mersudin Omerović iz sela Nadumci kod Tutina odlučio je da ostane u rodnom mestu i da gaji ovce. Uz državne subvencije, koje dobija svake godine, stado je uvećao dvadesetak puta. Na katunima iznad Nadumaca, na 1.200 metara nadmorske visine, posle pet godina, ekipa RTS-a posetila je 43-godišnjeg Omerovića, danas uspešnog farmera, o čemu svedoče brojne nagrade.

Počeo je pre dve decenije sa dvadesetak ovaca, a danas, uz pomoć državnih subvencija za stočarstvo, Mersudin Omerović ima više od 500 rasnih, umatičenih grla.

"Za petsto grla koliko ja imam laka je računica – sedam puta pet je 35, znači tri i po miliona dobijamo samo za odrasla grla, plus za svako grlo koje izvezemo, mislim na jagnjad. Imamo 2.000 dinara, tako da je očekivano nešto oko pet miliona na nivou godine samo subvencija i premija od države, tako da sam ja stvarno zadovoljan", kaže Mersudin Omerović.

Posao stočara nije lak, radi se od jutra do mraka, ali ako se uzme u obzir prosečna zarada u Srbiji ili uporedi sa platom lekara i prosvetnog radnika, trud se isplati. U uzgoju stada ovaca pomaže mu porodica, pa ne plaća čobane i pomoćne radnike.

Na području Novog Pazara, Sjenice i Tutina ima 10.000 registrovanih individualnih poljoprivrednih gazdinstava koja konkurišu za državne subvencije.

"Uslov da bi se ostvarile subvencije u stočarstvu jeste da poljoprivredni proizvođač ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, da ima prijavljenu stoku u svom gazdinstvu, a isto tako da je ta stoka umatičena i da se nalazi u evidenciji", rekao je Safet Vesnić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Novom Pazaru.

Poljpoprivredno-savetodavna i stručna služba organizuje edukacije mladih poljoprivrednika.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи