Читај ми!

Majdanpek dobio struju

Napajanje Majdanpeka i okoline električnom energijom ponovo je uspostavljeno. Napajanje se vrši sa dve veze. Grad je 70 sati bio bez struje, a nema ni vode, ni daljinskog grejanja. Bez struje Boljevac i okolna sela, ali i pojedina sela iz svrljiškog kraja.

20.00Stigla struja u Donji Milanovac, a okolna sela su i dalje bez električne energije, javlja dopisnik RTS-a. 

19.30 - Struju dobila cela opština Majdanpek, javlja izveštač RTS-a. 

18.45 - Imamo napajanje sa dve veze. Ako jedna napravi problem kao sinoć, imaćemo napajanje sa druge strane, kaže generalni direktor EPS-a Nikola Petrović za RTS. 

18.25 - Struja je počela da stiže u Majdanpek, javlja dopisnik RTS-a.

18.15 - Bez struje ostali i Boljevac i okolna sela, zbog kvara na dva dalekovoda koji snabdevaju taj deo istočne Srbije, saznaje RTS u "Elektro Timoku" u Zaječaru.

18.00 - Trinaest sela u svrljiškom kraju je u toku dana dobilo struju. U toku večeri struja bi mogla da stigne u još četiri sela, javlja dopisnik RTS-a.

15.40 - U Svrljiškom kraju 20 sela je bez struje. I Donji Milanovac je bez struje više od 70 sati.

15. 25 - Usluge fiksne i mobilne telefonije "Telekoma Srbija" u Majdanpeku i Donjem Milanovcu su u funkciji i pored veoma nepovoljnih vremenskih uslova, saopštio "Telekom".

13.45 - Pripadnici Sektora za vanredne situacije dele agregate, kalorifere i ćebad stanovništvu i ustanovama, rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Boru Miodrag Marković.

12.10 - Oko 50 elektromontera u Debelom Lugu pokušava da otkloni kvarove na dalekovodu, javlja izveštač RTS-a Vanja Čolić. 

11.51 - Vremenski uslovi za rad elektromontera mnogo su bolji nego prethodnih dana jer nema vetra i manje je hladno, kaže za Betu načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Boru Miodrag Marković. 

Ekipe "Elektromreže Srbije" uspele su da premoste kvarove koji su sinoć prouzrokovali ponovni nestanak struje, tako da je snabdevanje električnom energijom sada normalizovano u celoj opštini Majdanpek.

Ekipe su i dalje na terenu i biće tamo dok funkcionisanje elektroenergetskog sistema u istočnoj Srbiji ne bude potpuno normalizovano, saopštava EMS.

Telefonske veze, kao i mobilna telefonija su ranije proradile, pa građani telefone pune na agregatima.

Ranije, jednu fiskulturnu salu Opština je opremila agregatima i kaloriferima kako bi se tu stariji građani i majke sa malom decom mogli zagrejati. Predsednik opštine Dejan Vagner kaže da će biti postavljena i pokretna kuhinja u kojoj će moći da se skuva čaj.

Vagner je dodao da opština planira da uradi sličnu stvar i sa jednim od obdaništa. 

Predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković dopremio je u Majdanpek kalorifere koji su korišćeni za sušenje poplavljenih kuća u tom gradu. Kaloriferi će biti iskorišćeni za grejanje obdaništa.

Naftna industrija Srbije donirala je 320 boca gasa za potrebe domaćinstava u Majdanpeku i okolnim selima. 

Ministar odbrane Bratislav Gašić zahvalio je građanima Majdanpeka na strpljenju, ali je istakao da lokalne samouprave moraju mnogo više da se angažuju na prevenciji. "Ne sme da se desi da je pokvaren agregat u domu zdravlja, ni da neko od lokalnih funcionera kaže da nema nafte", istakao je ministar.

Gašić je rekao i da ga je direktor Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" obavestio da oni dele 7.000 vekni hleba.

Ministar napominje da elektromonteri već treći dan na Debelom Lugu pokušavaju da otklone kvarove. Angažovano je oko 200 radnika.

"To je tako nepristupačan teren. To je stub koji je 50 metara visok, koji je pre mnogo godina stavljen uz pomoć helikoptera. To što čine radnici u ovom trenutku, nadljudski je napor", istakao je Gašić.

Vanredna situacija u Majdanpeku nije uvedena. Ipak, načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić smatra da je to možda trebalo da se uradi, iako to nužno ne bi značilo i evakuaciju građana.

"U Majdanpeku već tri dana nema uslova za normalan život, a u takvoj situaciji se proglašava vanredna situacija", rekao je Marić gostujući na RTS-u. 

Napomenuo je da Sektor za vanredne situacije nabavlja sve što od njih zatraži opštinski štab.

"Već smo uputili jedan agregat prema Majdanpeku koji je već u funkciji u bolnici, juče je upućen još jedan veliki agregat ka rudniku, kao i 10 manjih agregata, kaloriferi, grejalice", rekao je Marić gostujući na RTS-u i dodao da Crveni krst doprema pomoć u hrani i vodi.

"Pripadinici 'Elektrodistribucije Bora' su na terenu. Problemi postoje u zaseocima borske opštine. Najveći problem je ipak u Majdanpeku, jer nema mogućnosti grejanja na čvrsta goriva, dok u seoskim sredinama postoji neka mogućnost da se stanovnici ugreju na drugi način. 

Majdanpek je posetio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin koji je rekao da su svi koji su u sistemu socijalne zaštite u tom gradu zbrinuti.

Vulin je, posle obilaska Centra za socijalni rad u Majkdanpeku, kao i Jelene Stanojević koja se porodila u ponedeljak kada je nestalo struje, istakao i da su svi korisnici novčane i socijalne pomoći kontaktirani i da su dobro.

Prema njegovim rečima, hraniteljske porodice sa decom su takođe dobro i nijedno dete nije bolesno.

Sada mnogo više posla imaju i u Rudniku bakra "Majdanpek", jer se sa otapanjem snega podiže nivo vode na Severnom reviru. U centru pažnje je rad pumpi i odvodnjavanje, kako bi se  oprema sačuvala.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи