Vučić: Srbija štiti svoje interese

Premijer Aleksandar Vučić rekao je za RTS da očekuje da će u najkraćem mogućem roku biti rešen problem koji se odnosi na granicu sa Hrvatskom, ali da to ne zavisi od Srbije.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da građani mogu da budu mirni, jer će se spor sa Hrvatskom rešiti u narednih nekoliko dana, a da će Srbija štititi svoje interese ne ugrožavajući nikoga. 

Premijer Vučić je ranije danas istakao da je Srbija šokirana novim merama koje je preduzela Hrvatska. 

Vučić je naglasio da niko u svetu, pa čak ni u Hrvatskoj, nije mogao da pronađe razlog da kaže da je Srbija kriva.

"Poznat sam po tome da sam pesimističan, ali se usuđujem da dam procenu da će se ovo pitanje rešiti u narednih nekoliko dana", rekao je Vučić dodajući da se danas nije čuo sa svojim hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, i to ne zato što beži od razgovora ili zato što su mu potrebni politički poeni, primetivši da se situacija u Srbiji razlikuje od one u Hrvatskoj, gde je u toku predizborna kampanja.

Podsetio je da je s hrvatskim vlastima razgovarao četiri dana pre nego što su uvedene kontramere.

"Molili smo da puste kamione da prođu, a ne radi se samo o našim kamionima. Posle smo još jednom odložili primenu naših mera, ali smo morali da zaštitimo našu zemlju, jer bismo u suprotnom dali do znanja da država Srbija ne postoji", objasnio je Vučić.

Vučić je podsetio da mi nismo članica EU, a da su oni deo evropske porodice, ali da nas niko nije okrivio za nastalu situaciju, što je velika stvar.

"Naravno da ne snosimo nikakvu krivicu, ali teret i cenu plaćamo i mi", naglasio je Vučić primetivši da se pokušava praviti lažna simetrija, ali da stvari uopšte nisu sive već "crno-bele".

Navodeći da Hrvatska praktično ni sa jednim od komšija ne razgovara, Vučić je pomenuo svađu sa Slovencima oko prisluškivanja, sa Mađarima protestne note svakog dana...

"Čuli ste i reakciju Milorada Dodika i RS. Mi ni sa kim drugim problema nemamo", objasnio je Vučić i naglasio da Srbiji nije nikada padalo na pamet da uvodi sankcije Makedoniji ili da pozove tamošnjeg premijera, odnosno da uvodi ekonomske mere Grčkoj, odakle dolaze izbeglice, te da od njih traži da migrante preusmeravaju na druge zemlje.

Podsetio je da je Hrvatska čak vratila devetoro ljudi koji su uzeli avionsku kartu Beograd–Dubrovnik, dok Srbija, kako je rekao, nikakve probleme sa migrantima nije imala, niti ovde zbog njih vlada haos kako to Zagreb pokušava da prikaže.

Upitan da li će Srbija preduzimati neke druge mere, Vučić je odgovorio da Privredna komora Srbije razmatra kako se podnose tužbe o šteti koju je Srbija pretrpela, i da je pokrenut veliki broj inicijativa i ocena kršenja Sporazuma Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju i dobar deo sektora u EU je to ocenio kao kršenje SSP-a.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару