Читај ми!

Đoković savladao upornog Lehečku i izjednačio na 1:1, Danilovićeva i Međedović igraju dubl

Najbolji teniser sveta Novak Đoković pobedio je Jiržija Lehečku 2:1 u setovima (6:1, 6:7, 6:1) i izjednačio ukupan rezultat na 1:1 u duelu Srbije i Češke u grupi E Junajted kupa u Pertu. Pobednika će odlučiti dubl mešovitih parova.

Prvi put u karijeri Novak Đoković je odmerio snage sa Jiržijem Lehečkom, morao je da provede na terenu više od dva sata, ali je upisao prvu pobedu nad trenutno najboljim češkim teniserom, 31. na ATP listi.

Pošto je Marketa Vondrušova u prvom singl meču ranije danas pobedila Olgu Danilović, ukupan rezultat u duelu Srbije i Češke je 1:1, pa će pobednika odlučiti dubl mešovitih parova. Za Srbiju će igrati Olga Danilović i Hamad Međedović, a protivnici će im biti Mirjam Kolodejova i Petr Nouza.

Prvi set singla u muškoj konkurenciji bio je demonstracija sile srpskog tenisera - nije priuštio protivniku nijednu brejk šansu, a osvojio je dva gema na Lehečkin servis, što je bilo dovoljno za ubedljivih 6:1.

Na početku drugog seta izgledalo je da će najbolji teniser sveta brzo privesti meč kraju pošto je već u trećem gemu došao do brejka, a potom uzeo i naredni na svoj servis za 3:1.

Ipak, usledio je znatan pad u Đokovićevoj igri, što je u tim momentima nešto hrabriji i agresivniji Lehečka iskoristio da osvoji četiri gema zaredom, povede 5:3 i dovede se u poziciju da servira za izjednačenje.

Pokazao je tada srpski teniser svoju prepoznatljivu mentalnu snagu, pronašao je način da vrati brejk, a ubrzo i poravna rezultat na 5:5 u drugom setu. Ispostavilo se da je samo odložio neizbežno pošto je Čeh bio mirniji u taj-brejku, ubedljivo ga dobio (7:3) i uveo meč u treći set.

Mučila je Đokovića i povreda zgloba desne ruke, zbog koje je zatražio medicinski tajm-aut u pauzi između setova, ali je treći odigrao kao da nema nikakav problem - osvojio je prvih pet gemova, među kojima i dva na protivnikov servis.

Nakon što je u prva dva gema u kojima je srevirao uzeo svega tri poena, uspeo je Lehečka da se upiše na semafor u trećem setu i smanji na 5:1, ali je to bilo i poslednje što je uradio.

Srbiji potrebna pobeda za plasman u četvrtfinale

Srbija je u prvom kolu, poslednjeg dana 2023, pobedila Kinu 2:1, ali su Kinezi prethodno bili bolji od Češke rezultatom 3:0, što znači da reprezentacija Srbije mora da pobedi Češku da bi završila kao prva u grupi i obezbedila siguran prolazak u četvrtfinale Junajted kupa.

Plasman u četvrtfinale obezbediće prvoplasirani iz svih šest grupa, uz dve najbolje drugoplasirane reprezentacije. Domaćin polufinala i finala biće Sidnej.

Uz Novaka Đokovića i Olgu Danilović, u srpskoj selekciji su još Hamad Međedović, Nikola Ćaćić, Natalija Stevanović i Dejana Radanović.

Junajted kup - zamena za ATP kup, naslednik Hopman kupa

Prvi Junajted kup održan je pre godinu dana, a u kalendaru je zamenio ATP kup koji je igran od 2020. do 2022. godine. Premijerno izdanje tog takmičenja osvojila je Srbija.

Junajted kup po formatu nadmetanja muško-ženskih teniskih reprezentacija nastavlja tradiciju Hopman kupa, koji je od 1989. do 2019. igran upravo u Pertu, mada je takmičenje pod tim imenom, nakon tri godine pauze, ponovo održano u julu ove godine u Nici.

Svaki duel Junajted kupa sastoji se iz dva singl meča (u muškoj i ženskoj konkurenciji) i dubla mešovitih parova. Svi mečevi se igraju na dva dobijena seta (treći set dubla je super taj-brejk do 10), a pobednik je reprezentacija koja prva ostvari dve pobede.

Pored pehara i nagrada, teniseri i teniserke će na Junajted kupu biti u prilici da osvoje i do 500 ATP odnosno VTA bodova.

четвртак, 09. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара