Читај ми!

Novak Đoković, sezona počela burno deportacijom iz Australije, trijumfalno završena u Torinu

Tenisku sezonu obeležila je saga oko dolaska, a potom i deportacije Novaka Đokovića iz Australije. Novak je propustio američku turneju, nije mogao da stupi na severnoamerički kontinent jer nije vakcinisan. Neigranje se odrazilo na formu, nije odigrao Rolan Garos na svom nivou. Na tron se popeo na Vimbldonu. Na Ju-Es openu nije učestvovao. Na kraju, sezonu je završio trijumfalno na završnom turniru u Torinu.

Новак Ђоковић, сезона почела бурно депортацијом из Аустралије, тријумфално завршена у Торину Новак Ђоковић, сезона почела бурно депортацијом из Аустралије, тријумфално завршена у Торину

Novak Đoković je godinu trebalo da počne učešćem na Australijan openu, kao glavni favorit. Međutim, iako je dobio medicinsko izuzeće, a samim tim i dozvolu da dođe u Australiju, usledile su nemile scene. Dane je provodio u "zatvoru", uspeo je da se odbrani pred sudom. Počeo je da trenira kao i svi otali igrači, međutim, lokalna vlast je iz političkih razloga pokrenula sve mehanizme i posle velike borbe pred sudom Novak je deportovan iz Australije.

Progutao je naš teniser gorku pilulu, prošao je neljudski tretman, ali čini se izašao je psihički jači. No krenimo redom.

Petog januara, najboljem teniseru sveta ukinuta je viza za Australiju, bila je to odluka tamošnjih vlasti posle sage koja se odvijala na aerodromu u Melburnu. Đoković je žalbom na sudu preokrenuo odluku.

Od 23 igrača koji su zatražili medicinsko izuzeće za vakcinaciju povodom dolaska na prvi Grend slem teniske sezone, samo je Novaku Đokoviću napravljen problem, doduše nešto kasnije još par igrača je vraćeno sa turnira.

Beogradu ali i u Australiji održavani su skupovi podrške našem asu. Srbi u Australiji konstantno su bili ispred hotela u kome je Novak bio zatočen i glasnom podrškom davali Novaku neophodnu podršku, kako bi izdržao torturu. Skup podrške prvom reketu sveta održan je i na platou ispod Amfiteatra u Vrnjačkoj Banji.

Patrijarh Porfirije uputio je preko svog Instagram profila poruku podrške Novaku Đokoviću. Patrijarh srpski objavio je fotografiju Novaka Đokovića sa uručenja Ordena Svetog Save, koji dodeljuje SPC.

Do ovog događaja veliki Novakov kritičar Australijanac Nik Kirjos stao je na njegovu stranu. Kirjos se nije slagao sa odlukama njegove vlasti i oštro je kritikovao ovakvu odluku.

Žalba koju su advokati Novaka Đokovića podneli Ministarstvu unutrašnjih poslova Australije nije sadržala samo razloge za pravdanje medicinskog izuzeća od obavezne vakcine, već i transkript događaja koji su se odvijali po njegovom sletanju na aerodrom u Melburnu.

Đoković je po dolasku u Australiju zadržan čitavu noć na ispitivanju, a dokument koji su njegovi predstavnici priložili otkriva kako je izgledala najduža noć u životu najboljeg tenisera sveta, provedena na aerodromu u Melburnu.

Sud u Melburnu poništio je odluku Federalne vlade Australije o ukidanju vize i deportaciji Novaka Đokovića. Đokovićevi predstavnici izneli su žalbu na odluku Vlade, argumentovano je odbranili i potvrdili da je Novak imao kompletnu dokumentaciju za medicinsko izuzeće, zbog čega je sudija Entoni Keli presudio u njegovu korist.

Borba svetskog "broja 1" sa australijskim vlastima još nije bila završena.

Saga o Novakovom učešću na AO završena je 15. januara pred sudom. Tročlano sudsko veće Federalnog suda u Australiji jednoglasno je potvrdilo odluku imigracionog ministra da se Novaku Đokoviću ukine viza za boravak u toj zemlji.

To je značilo da najbolji teniser sveta mora da napusti Australiju u najkraćem mogućem roku. Na ročištu održanom tokom noći Đokovićevi advokati, na čelu sa Nikolasom Vudom, pokušali su da pogaze argumente suprotne strane i napali ministra da je odluku doneo pristrasno i bez osnova.

Tužilac je tvrdio da je srpski teniser opasan po opšte dobro jer bi mogao da izazove jačanje aktivnosti antivakserskih grupa. Novak se ukrcao u avion kojim je napustio Australiju i otišao u Dubai.

Na kraju ponovo se oglasio Nik Kirjos. Australijski teniser još jednom je stao u zaštitu Novaka Đokovića, zbog svega što je najboljeg tenisera sveta snašlo pred Australijan open. Tretiramo ga kao oružje za masovno uništenje, a on samo želi da igra tenis.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković oglasio se odmah nakon odluke Federalnog suda Australije da potvrdi ukidanje njegove vize, što podrazumeva momentalnu deportaciju iz te zemlje.

"Sada ću odvojiti malo vremena da se odmorim i oporavim, pre nego što dam dalje komentare osim ovoga. Izuzetno sam razočaran presudom suda da odbije moju molbu za sudsko preispitivanje odluke ministra da mi ukine vizu, što znači da ne mogu ostati u Australiji i učestvovati na Australijan openu", naveo je najbolji teniser sveta.

Više od igre, Novak menja istoriju

Utisci o situaciji Novaka Đokovića u Australiji se još uvek nisu slegli. Najbolji teniser sveta izgubio je spor na sudu protiv australijskih vlasti i napustio je zemlju. Đokoviću je zabranjen ostanak u Australiji, kao i odbrana titule na Grend slemu. Pored ukidanja vize, Novak je morao da snosi sudske troškove, a pretila mu je i zabrana ulaska u Australiju od tri godine, koja je promenom vlasti ukinuta i naš as će igrati na prvom grend slemu sezone u januaru 2023.

Mnogi smatraju da je Đokovićeva situacija teniska i sportska prekretnica, ali i stranica koja je ispisana u celokupnoj ljudskoj istoriji.

Saga oko boravka Novaka Đokovića u Australiji i učestvovanju na prvom grend slemu sezone je završena.

Australijan open osvojio je Rafael Nadal. Španski teniser napravio je neverovatan preokret u finalu Australijan opena protiv Danila Medvedeva i osvojio rekordnu, 21. grend slem titulu u karijeri.

Nadal je do svog drugog pehara u Melburnu stigao pošto se vratio iz zaostatka od dva seta i trijumfovao rezultatom 2:6, 6:7 (5:7), 6:4, 6:4, 7:5. Španac je tako postao novi rekorder po broju najvećih titula jer je iza sebe ostavio Novaka Đokovića i Rodžera Federera sa po 20, a postao je jedini teniser, upravo uz Novaka, koji je svaki grend slem osvojio najmanje po dva puta.

U konkurenciji dama, trijumfovala je Australijska teniserka Ešli Barti koja je potvrdila dominaciju u ženskom tenisu i osvojila prvu titulu na AO u karijeri. Barti, koja već više od godinu dana suvereno vlada ženskim tenisom, trijumfovala je u Melburnu bez izgubljenog seta, a u finalu je savladala Amerikanku Danijel Kolins, rezultatom 6:3, 7:6 (7:2).

Devojka iz Kvinslenda, koja će u aprilu napuniti 26 godina, stigla je do trećeg pehara na grend slemovima iz isto toliko finala, posle uspeha na Rolan Garosu i Vimbldonu.

Odlazak Huana Martina del Potra

Velikan tenisa, Argentinac Huan Martin del Potro, odigrao je svoj poslednji meč u profesionalnoj karijeri u februaru ove godine. "Delpo" se suzama oprostio od tenisa i publike u Buenos Ajresu, gde ga je savladao Federik Delbonis.

Veoma emotivno bilo je u Argentini, na otvorenom prvenstvu u Buenos Ajresu.

Krajem februara Novak Đoković završio je učešće na ATP turniru u Dubaiju porazom u četvrtfinalu od Jiržija Veselog iz Češke, čime je ostao bez prvog mesta na ATP rang-listi.

Đoković nije odigrao na nivou na kojem ume i izgubio je od 123. igrača sveta, rezultatom 6:4, 7:6 (7:4). Novaka je na prvoj poziciji nasledio Rus Danil Medvedev.

Razišli se Novak i Vajda

Prvog dana marta završena je dugogodišnja saradnja, trener Novaka Đokovića Marijan Vajda napustio je tim srpskog tenisera.

Slovački stručnjak je više od petnaest godina bio jedan od ključnih ljudi u Novakovoj teniskoj karijeri, ali i u životu.

Njihova saradnja počela je pre Rolan Garosa 2006. godine, a na godinu dana su je prekinuli u periodu od aprila 2017. do aprila 2018. godine. 

"Marjan je bio uz mene tokom najvažnijih i nezaboravnih trenutaka u mojoj karijeri. Zajedno smo postigli neke neverovatne stvari i veoma sam zahvalan na njegovom prijateljstvu i posvećenosti tokom proteklih 15 godina. Iako napušta moj trenerski tim, Maroš će uvek biti deo moje porodice i ne mogu dovoljno da mu zahvalim za sve što je uradio za mene", poručio je Đoković.

Đoković i Vajda dogovorili su kraj saradnje nakon Završnog ATP turnira u Torinu 2021. godine. Novak je nastavio takmičarski put bez čoveka kojeg je učinio najtrofejnijim teniskim trenerom svih vremena.

Odluka da se ne vakciniše sprečila ga je da se iskrca na američki kontinent

Đoković je potom bio primoran da propusti američku turneju jer kao nevakcinisani stranac nije mogao da uđe u SAD.

Master u Indijan Velsu osvojio je Tejlor Fric, koji je nadigrao Rafaela Nadala sa 2:0 (6:3;7:6/7:5/) u finalu. Mladi američki teniser je do osvajanja prvog trofeja u karijeri došao posle dva sata i pet minuta odlične igre.

Trenutno 20. igrač na listi do najvećeg uspeha u karijeri došao je pošto je naneo prvi poraz Nadalu ove sezone, posle 20 osvojenih mečeva u nizu.

Šok, Eš Barti odlučila da se povuče 

Krajem marta, dvadesetpetogodišnja šampionka iz Australije, Eš Barti, šokirala je svet objavom da prestaje profesionalno da se takmiči jer želi da "sledi druge snove".

Ešli Barti je na vrhu VTA liste od trijumfa na Rolan Garosu 2019. godine i aktuelna je šampionka Vimbldona i Australijan opena. Ju-es open osvojila je u konkurenciji parova 2018. godine, a u karijeri je ukupno uzela 15 titula.

Tron preuzela Iga Švjontek 

Iga Švjontek, najbolja teniserka sveta, osvojila je turnir u Majamiju pobedom protiv Naomi Osake – 6:4, 6:0.

Ona je tako na najbolji način proslavila dolazak na prvo mesto VTA rang-liste.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković, vratio se u aprilu na čelo ATP liste kada je započeo 364. nedelju na vrhu, uprkos tome što je "preskočio" i američku turneju.

Novak se na teren vratio na Mastersu u Monte Karlu, međutim duga pauza je ostavila traga pa je poražen već u prvom kolu. Bolji od njega bio je Alehandar Davidovič Fokina – rezultat: 2:1 (6:3, 6:7 (5:7), 6:1).

Novak nije uspeo da osvoji turnir u Beogradu. Nedostatak snage sprečio je Đokovića da pruži Andreju Rubljovu veći otpor u trećem setu finala Srbija opena – 6:2, 6:7, 6:0. Ruski teniser prvi put u karijeri trijumfovao u Beogradu, Novak ostao bez četvrte titule na ovom turniru.

Naš as nije uspeo da se domogne četvrtog finala mastersa u Madridu. Posle više od tri i po sata velike borbe poražen od Karlosa Alkaraza 1:2 (7:6, 5:7, 6:7). Mladi Španac je u dva dana savladao Nadala i Đokovića. Potom je Alkaraz osvojio turnir savladavši Nemca Aleksandra Zvereva sa 2:0 po setovima 6:3, 6:1.

Alkaraz i Đoković odigrali su prvi međusobni duel, i to kakav! Više od tri i po sata vrhunskog tenisa priuštili su publici u "Kaha mahiki", a na kraju je Španac došao do pobede u taj-brejku trećeg seta.

Trijumf Novaka u Rimu i rekordna 1000. ATP pobeda 

Još jedan rekord naš teniser je dostigao na mastersu u Rimu, stigao je do hiljadite pobede plasmanom u finale. Od organizatora je tim povodom dobio tortu.

Novak Đoković je savladao Kaspera Ruda sa 2:0 po setovima 6:4, 6:3 i plasirao se u finale mastersa u Rimu. Pobedom naš as je zabeležio hiljaditu pobedu. U borbi za svoju šestu titulu na ovom turniru Novak će igrati protiv Grka Stefanosa Cicipasa.

Novak je blistao i u finalu kada je savladao Grka Stefanosa Cicipasa sa 2:0 po setovima 6:0, 7:6 i došao do šeste titule u prestonici Italije.

"Kralj šljake" osvojio Rolan Garos 

Rolan Garos doneo je novu titulu "Kralju šljake" koji je u četvrtfinalu savladao našeg Novaka Đokovića sa 3:1 (6:2, 4:6, 6:2, 7:6). Potom je u finalu nadigrao Kaspera Ruda maksimalnim rezultatom, po setovima 6:3, 6:3, 6:0.

U konkurenciji dama trijumfovala je prva teniserka sveta Iga Švjontek i tako nastavila seriju nepobedivosti. Švjontekova je potvrdila surovu dominaciju na VTA turu i u finalu savladala Amerikanku Koko Gof, rezultatom 6:1, 6:3.

Sredinom juna Novak je ponovo prepustio prvu poziciju na ATP listi Danilu Medvedevu. Najbolji teniser Srbije je posle rekordne 373 sedmice na vrhu liste svetskih tenisera, na novoj ATP listi predao tron Danilu Medvedevu, a prvi put u karijeri Aleksander Zverev je drugi na svetu.

Danil Medvedev je započeo svoju četvrtu sedmicu na vrhu ATP liste u karijeri i ima 7.950 bodova.

Sedma titula na Vimbldonu i 21 osvojeni grend slem

Usledio je neobični, ali spektakularni Vimbldon, neobičan jer prvi put nisu dodeljivani bodovi. Naime, zbog zabrane učešća ruskim teniserima ATP je odlučio da se bodovi ne dodeljuju, ali su uredno oduzeti prošlogodišnji. Ipak, uzbuđenja nisu izostala, a do nove titule stigao je Novak Đoković.

Novak Đoković odbranio je titulu na Vimbldonu i stigao do 21. pehara na grend slemovima, čime se osamio na drugom mestu večne rang-liste. Đoković je iza sebe ostavio Rodžera Federera koji ima 20 i krenuo u novu poteru za prvoplasiranim Rafaelom Nadalom (22).

Novak je osvojio Vimbldon pobedom nad Nikom Kirjosom u finalu, rezultatom 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (7:3).

Beograd i Srbija dočekali su svog šampiona Novaka Đokovića nakon nove, sedme titule na Vimbldonu. Više hiljada ljudi dočekalo je Đokovića ispred šampionskog balkona Starog dvora, a on im je poručio da je ovo jedan od najlepših dana u njegovom životu. Đoković je zahvalio navijačima na velikoj ljubavi koju mu pružaju i obećao nove titule.

Đoković ponovo nije mogao u Ameriku zato što nije vakcinisan, tako da nije mogao da učestvuje na poslednjem grend slemu sezone, na Ju-Es openu.

Ju-Es open osvojio je Alkaraz. Španski teniser je u finalu pobedio Norvežanina Kaspera Ruda sa 3:1 (6:4, 2:6, 7:6, 6:3). Nakon uspeha u Njujorku, tinejdžer iz Španije najmlađi je teniser koji se popeo na prvo mesto ATP liste od 1973. godine, kada je ona ustanovljena.

Odlazak švajcarskog maestra, Federer uz suze i ovacije ispraćen u penziju

Spektakl na oproštaju Rodžera Federera, dubl Tim sveta savladao Tim Evrope sa 2:1 po setovima 4:6, 7:6, 11:9 i doneo svojoj ekipi drugi poen. Rezultat posle prvog dana je 2:2.
Došao je kraj jedne ere, ere Rodžera Federera, karijere duge 24 godine. Od tenisa je dobio sve, a Rodžer mu je dao i više od toga. Švajcarac se mečom u dublu u paru sa Rafaelom Nadalom u veličanstvenoj atmosferi u prepunoj "O2 areni" u Londonu, pred 17.500 gledalaca, oprostio od aktivnog igranja tenisa.

Izuzetno emotivno bilo je već od samog ulaska na teren Rodžera Federera i Rafaela Nadala. Verovatno je cela karijera prošla kroz glavu Fedeksa, koji se "branio" osmehom na licu, a podršku mu je davao ceo Tim Evrope na čelu sa Novakom Đokovićem, koji je bio i u ulozi glavnog trenera.

Novak je u Astani overio odlazak na završni turnir u Torinu. Đoković je savladao Stefanosa Cicipasa sa 2:0 po setovima 6:3, 6:4 u finalu turnira. Ovom titulom i matematički je obezbedio igranje na završnom turniru u Torinu. Novaku je ovo bila 90. ATP titula u karijeri.

Usledio je masters u Parizu. Novak je sigurno koračao do nove titule, ali zaustavljen je u finalu. Holger Rune osvojio je masters u pariskom Bersiju, pošto je posle preokreta savladao Novaka Đokovića sa 2:1 (3:6, 6:3, 7:5).

Više od dva i po sata trajalo je finale poslednjeg mastersa u sezoni, a posle velike borbe i fantastičnog tenisa pobedu je odnela mladost.

Kraj sezone pripao je našem asu. Najbolji srpski teniser Novak Đoković osvojio je završni turnir u Torinu bez poraza i sa samo jednim izgubljenim setom.

Đoković je trijumfovao u finalu takmičenja nad Kasperom Rudom, 2:0 (7:5, 6:3).

Novak je tako osvojio šestu titulu na završnom teniskom turniru i time izjednačio rekord Rodžera Federera po broju osvojenih trofeja.

Ovim osvajanjem trofeja Novak Đoković je postao najstariji šampion završnog turnira. 

Tako je spuštena zavesa na burnu sezonu.

среда, 31. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару