Читај ми!

Marjan Vajda – Novak ga učinio najtrofejnijim trenerom svih vremena

Novak Đoković i Marjan Vajda, nakon više od 15 godina zajedničke i u najmanju ruku lukrativne saradnje (uz jedan kraći prekid), odlučili su da stave tačku na svoj profesionalni odnos. Đoković i Vajda dogovorili su kraj nakon Završnog ATP turnira u Torinu prošle godine, a zvanično saopštenje objavljeno je u utorak. Novak nastavlja takmičarski put bez čoveka kojeg je učinio najtrofejnijim teniskim trenerom svih vremena.

Proleće, godina je 2006, a na teniskoj sceni pojavio se mladi momak kojem je, još od dečačkih dana na Kopaoniku, plan bio da se popne do samog vrha.

I Toni Nadal, stric i tadašnji trener španskog igrača Rafaela, istakao je nešto slično kada je prvi put video Novaka Đokovića kako udara malu žutu lopticu. Imali su problem, svestan je bio i Toni, a da je bio u pravu jasno je nekih 15 godina kasnije.

Imao je mladi Novak mnogo problema, pre svega na fizičkom planu, ali odluka koju je doneo posle tadašnjeg Rolan Garosa, ispostaviće se kao najbolja u njegovom životu.

Isto se može reći i za čoveka rođenog 24. marta 1965. godine u Bratislavi, nekada 34. igrača sveta, koji je, svesno rizikujući, pristao da bude trener Đokoviću. Marjan Vajda je postao trener srpskom igraču i nagrada je stigla već nekoliko nedelja kasnije.

Na ATP turniru u Amersfortu Novak je osvojio prvu titulu u karijeri, započevši niz od 86 pehara koji i dalje traje. Od tih 86, čak 20 je došlo na grend slemovima, po čemu je Slovak najuspešniji trener u istoriji "belog sporta".

"Marjan je bio uz mene tokom najvažnijih i nezaboravnih trenutaka u mojoj karijeri. Zajedno smo postigli neke neverovatne stvari i veoma sam zahvalan na njegovom prijateljstvu i posvećenosti tokom proteklih 15 godina. Iako napušta moj trenerski tim, Maroš će uvek biti deo moje porodice i ne mogu dovoljno da mu se zahvalim za sve što je uradio za mene", rekao je Đoković koji je uz Marjana proveo rekordnu 361. sedmicu na prvom mestu ATP rang-liste.

Vajda je iza sebe ostavio mnoge velikane trenerskog posla, između ostalog i Patrika Muratoglua, koji je najveće uspehe zabeležio vodivši Serenu Vilijams.

"Tokom zajedničkog rada sa Novakom imao sam sreću da ga gledam kako se oblikuje u igrača kakav je danas. Pamtiću našu saradnju sa ogromnim ponosom i veoma sam zahvalan na uspehu koji smo ostvarili. Ostajem Novakova najveća podrška na terenu i van njega i radujem se novim izazovima", istakao je Vajda.

Za razliku od 2017, kada se dogodio rastanak tokom najturbulentnijeg perioda u karijeri Đokovića, odluka koja je donesena krajem prošle sezone ipak će biti trajna. Tada je Novak "lutao" posle teške povrede lakta, eksperimentisao u pristupu i odabiru trenera, pa je jasno da su pokušaji sa Andreom Agasijem i Radekom Šćepanekom bili daleko od uspešnih.

Sada je situacija mnogo drugačija, bez obzira na to što za svetskog "broja 2", zbog stava o vakcinaciji i pravilima koji važe na turnirima širom sveta, nije poznato šta nosi dan, a šta noć. Đoković ima tim koji ga redovno prati i koji je spreman da većinu svog vremena podredi uspesima srpskog tenisera.

Glavni trener je Goran Ivanišević, za kondiciju je zadužen Marko Paniki, a fizioterapeuti su Ulises Badio i Miljan Amanović.

Izvesno je da Vajda neće započeti saradnju sa Endijem Marijem kako su spekulisali strani mediji jer mu je želja da ne provodi toliko vremena na putu kao ranije. Poslednjih meseci retko smo ga viđali u Novakovoj loži, više vremena provodi sa porodicom u Slovačkoj, u želji da bude podrška ćerki Nataliji, koja gradi ime na VTA turu.

Kako je i sam rekao, podrška će biti i Đokoviću, koji će sigurno savet za svaki profesionalni problem prvo tražiti od svog Janoša.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 05. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару