Читај ми!

Šest stvari koje su obeležile tenisku 2021. godinu

Kada u jednoj godini osvojite tri od četiri najveća turnira, završite je rekordni, sedmi put, kao najbolji na svetu, a opet postoji utisak da ste mogli i više, jasno je da ste lestvicu postavili izuzetno visoko. Takva je situacija sa Novakom Đokovićem, koji je, bez dileme, najjači utisak teniske 2021.

Шест ствари које су обележиле тениску 2021. годину Шест ствари које су обележиле тениску 2021. годину

Đoković je još jednom potvrdio dominaciju u muškom tenisu i, nakon svega što je postigao u prethodnih 12 meseci, najveći je favorit za laskavu titulu najboljeg svih vremena (GOAT).

Osim njega, "beli sport" pružio nam je sijaset uzbuđenja i vrhunskih turnira, pojavila su se neka nova lica, dok su neka opravdala velika očekivanja.

Teniskih utisaka je mnogo, kako onih koji se tiču samo terena, tako i onih "iza kulisa", ali nisu svi mogli da nađu mesto na završnoj listi.

Evo naših šest, pa da počnemo...

Slučaj Šuai Peng – nestanak i cenzura zbog optužbi političara za silovanje

Prvi u nizu utisaka koji su obeležili godinu na izmaku ujedno je i onaj koji nam je vremenski najbliži, a kako stvari stoje, mogao bi znatnu pažnju da privlači i u 2022. U pitanju je slučaj Šuai Peng, kineske teniserke koja se nalazi u posebnoj situaciji, pošto je 2. novembra za silovanje optužila bivšeg zamenika premijera te zemlje Džanga Gaolija.

Peng je na društvenoj mreži Veibo objavila da ju je bivši vicepremijer Gaoli primorao na seks pre tri godine i da su kasnije imali dobrovoljnu vezu, ali ni Džang ni kineska vlada nisu komentarisali njene navode.

Višestruka osvajačica grend slemova u dublu potom je potpuno nestala, ljudi iz sveta tenisa počeli su da brinu za njenu bezbednost i zdravlje jer nedeljama nije bilo vesti o njoj. ATP je pružio podršku kolegama iz VTA, brojni teniseri i teniserke zahtevali na društvenim mrežama da se otkrije šta se dešava sa njihovom koleginicom uz hešteg #WhereIsPengShuai.

Javila se prvo pismom prvom čoveku VTA Stivu Sajmonu, a onda i video-pozivom predsedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasu Bahu. Međutim, Sajmonu je bilo jasno da je 35-godišnja Kineskinja pod nekom vrstom cenzure, zbog čega je krenuo u oštru akciju.

Zatražio je kompletnu istragu, a onda u ime Ženske teniske asocijacije, suspendovao sve turnire u Kini do daljeg.

Međutim, potpuni obrt dogodio se pre nekoliko dana, kada je Šuai Peng prvi put javno istupila, istakavši da je njena objava pogrešno protumačena i da ona nikada nikog nije optužila za seksualno zlostavljanje.

Sajmon je ponovio da mu je drago što je video teniserku u javnosti (pojavila se na promociji takmičenja u kros-kantriju u Šangaju zajedno sa Jao Mingom), ali zbog načina na koji je odgovarala i izbegavala određena pitanja, nije poverovao da je to njena slobodna volja, već je ponovo insistirao da se rasvetli ceo slučaj.

Džang Gaoli je bio zamenik premijera Kine od 2013. do 2018, kao i član najvišeg vladajućeg saveta – Stalnog komiteta Politbiroa (2012-2017).

Početak kraja Federera i Nadala

Rodžer Federer i Rafael Nadal dvojica su od trojice igrača koji su obeležili prethodne dve decenije u muškom tenisu, ali čini se da je njihov kraj sve bliži.

Federer je već dugo na pauzi zbog povrede kolena i pitanje je koliko će ona uopšte potrajati. Švajcarac, koji već ima 40 godina, izjavio je da je malo verovatno da će biti spreman za Vimbldon, njegov omiljeni turnir.

Rodžer je u poslednje dve sezone odigrao samo 19 mečeva, a oni njegovi navijači koji važe za pesimističnije, sumnjaju da će ga ikada više videti na teniskom terenu. Ukoliko se njihove crne slutnje ostvare, to će značiti da je Federer poslednji meč odigrao baš na mestu gde je osvajao titulu osam puta (protivnik u Londonu bio Hubert Hurkač), a poslednji set izgubio rezultatom 6:0.

Nadal je u malo boljoj situaciji jer je pet godina mlađi, ali sve veći i ozbiljniji zdravstveni problemi podvukli su sumnju da je kraj karijere blizu.

"Bik sa Majorke" godinama je kompenzovao povredu stopala, zbog čega su mu stradala kolena, da bi se, sredinom 2021, ponovo javio bol od kojeg je sve počelo. Nakon sezone na šljaci, u kojoj je ostao bez Rolan Garosa, takmičio se u Vašingtonu, ali je već tada bilo jasno da je ozbiljnije povređen.

U nekoliko navrata je odlagao povratak i onda saopštio da će završiti sezonu, a nastup na egzibicionom turniru u Abu Dabiju pokazao je da još nije ni blizu željenog nivoa.

Nadal ističe da više ne oseća bol u stopalu i od toga će upravo zavisiti da li je blizu kraja ili novog početka.

Olimpijsko zlato – najveći uspeh u karijeri Saše Zvereva

Aleksandar Zverev je bez dileme prethodnih 12 meseci među najbolja tri igrača, odmah iza Novaka Đokovića i Danila Medvedeva. Zverev je iskoristio odsustvo Dominika Tima i stagnaciju Stefanosa Cicipasa da se približi vodećem dvojcu i postane im najveći izazivač.

Dokaz tome, nakon finala Ju-Es opena 2020, svakako je trijumf na olimpijskom turniru u Tokiju.

Zverev je u prestonicu Japana došao u senci Đokovića, kojeg su mnogi videli na pobedničkom postolju sa najsjajnijim odličjem. Momak iz Hamburga je imao druge planove i upravo je on bio taj koji je sprečio Novaka da dođe do "zlatnog slema".

U uvodnim rundama eliminisao je Jen-Sun Lua, Danijela Elaija Galana Riverosa, Nikoloza Basilašvilija i Žeremija Šardija, pre nego što je izašao na megdan prvom igraču sveta.

Đoković je prvi set dobio sa ubedljivih 6:1, imao brejk u drugom i činilo se da će deklasirati Nemca, ali je onda ostao praznog rezervoara. Saša je preokrenuo situaciju i srušio veliki san srpskog igrača, obezbedivši meč za zlato.

Tamo ga je čekao Karen Hačanov, koji nije imao šanse protiv kvalitetnijeg rivala i Zverev je rezultatom 6:3, 6:1 osvojio zlatnu medalju.

Postao je prvi Nemac u istoriji kojem je to pošlo za rukom na Olimpijskim igrama, a po sopstvenom priznanju, ostvario je najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri.

Danil Medvedev – budući svetski "broj 1"

Godinama slušamo da će mlada generacija preuzeti primat u muškom tenisu, ali to se još ne dešava. To ne znači da starija ekipa, koju pre svih čine Đoković, Federer i Nadal, potpuno dominira "belim sportom", ali znači da i dalje uzima većinu velikih trofeja.

Jedan od onih koji se izdvojio kao igrač koji može i uspeva da ih izazove na najvećoj sceni svakako je Danil Medvedev.

Dvadesetšestogodišnji Moskovljanin je već neko vreme na drugoj poziciji na ATP rang-listi i samo je pitanje kada će se popeti na sam vrh. Sa njega i dalje treba da skine Novaka, ali daleko od toga da nema šanse.

Ima izuzetnu igru za beton, najbolje rezultate beleži na toj podlozi i u godini za nama uspeo je da stigne do prvog grend slem trofeja.

Iako veoma simpatičan i pristupačan, izrastao je u najvećeg neprijatelja u muškom tenisu, pošto je sprečio Đokovića da postane tek drugi čovek u Open eri koji je kompletirao grend slem. Danil je maksimalnim rezultatom pobedio Srbina u finalu i na "Artur Ešu" došao do najvećeg pehara u karijeri.

Godinu je završio sa četiri titule (pored Njujorka još Marselj, Majorka i Toronto), skorom 63-13 i skoro 7,5 miliona dolara od turnirskih nagrada.

Sigurno je da je Danil Medvedev, uz Đokovića,pokretačka snaga muškog tenisa i, s obzirom na to da je trenutno na 2.900 bodova zaostatka, pokušaće da se domogne vodeće pozicije već u januaru u Australiji.

Niko nikada kao Ema Radukanu

Ako bismo morali da izaberemo jedan turnir koji bi bio glavni utisak godine, bez dileme bi to bio nastup Eme Radukanu na Ju-Es openu. Tinejdžerka iz Britanije, koja je pri dolasku u Njujork imala samo 18 godina, osvojila je prvu grend slem titulu u svom drugom nastupu.

Radukanu, poreklom iz Rumunije, oborila je niz rekorda u Velikoj jabuci i podsetila na Gorana Ivaniševića koji je isto učinio 2001. na Vimbldonu.

Devojka rođena u Torontu do titule na Ju-Es openu morala je da prođe kvalifikacije i postala prva teniserka u istoriji kojoj je to pošlo za rukom.

Da spektakl bude potpun, do pehara je stigla impresivnim partijama u kojima nije izgubila niti jedan set, ali da krenemo redom.

Iako fizički slaba, zbog povrede koju je zaradila na Vimbldonu, svom debitantskom grend slemu u karijeri, kvalifikacije je prošla relativno lako i pobedila Bibijan Shufs, Marjam Bolkvadze i Maju Šerif.

Ušla je u glavni žreb i na startu krenula da ređa trijumfe – padale su Stefani Fegele, Šuai Džang i Sara Soribes Tormo, posle čega je njenim trenerima, ali i svima koji su pratili turnir, bilo jasno da igra na veoma visokom nivou.

Potvrda je stigla pobedom nad Šelbi Rodžers, bajka nastavljena uspesima protiv Belinde Benčič i Marije Sakari, za već tada nestvarno finale jednog od četiri najveća teniska takmičenja.

U borbi za trofej sa druge strane mreže se našla Lejla Fernandes, još jedno veliko iznenađenje Ju-Es opena, ali ni ona nije imala šanse. Na kraju, 6:3, 6:4 za Radukanu i nove stranice istorije su ispisane.

Koliko je velik podvig mlade devojke pokazuje da je sa 366. mesta skočila na 23. (na 19. je završila sezonu), a statistika u samim mečevima je potpuno nerealna. U 10 mečeva nije izgubila set, ukupno je rivalkama prepustila 50 gemova, što je u proseku pet gemova po meču.

Da, dobro računate, prosečno je gubila 2,5 gema po setu u svom drugom nastupu u glavnom žrebu grend slema.

Prva Britanka koja je došla do ovako velikog teniskog pehara od Virdžinije Vejd (Vimbldon 1977), najmlađa šampionka od Marije Šarapove (2004) i sasvim zasluženo sportska ličnost godine u izboru Bi-Bi-Sija.

Novak Đoković i sezona kakvu niko nije imao

U uvodu teksta napisan je taj lični utisak da, koliko god sjajna bila 2021. godina za Novaka Đokovića, jasno je da je moglo i bolje. To nikako ne bi trebalo, niti smelo da znači da najbolji srpski sportista nije imao neverovatnih 12 meseci. Ne daj Bože da ih umanji.

Đoković je u godinu ušao sa tri velika cilja – da obori rekord Rodžera Federera po broju sedmica na prvom mestu ATP rang-liste, da osvoji najveći broj grend slemova i da dođe do olimpijskog zlata.

Prvi cilj je ispunio osmog marta, kada je prestigao Federerovih 311 nedelja, trenutno je na 353 i cilja apsolutni rekord Štefi Graf od 377.

U tom trenutku je već imao u džepu pehar iz Melburna, koji je ponovo, po deveti put u karijeri, osvojio i više nego dominantno.

Najveći, najvažniji i najteži trofej svakako je onaj sa Rolan Garosa – nekoliko puta se vraćao iz minusa u setovima, u polufinalu je savladao Rafaela Nadala i naneo mu tek treći poraz u Parizu u više od 100 mečeva, a u finalu se vratio sa ivice ambisa protiv Stefanosa Cicipasa.

Tada su priče o "zlatnom slemu" postale sve realnije, potvrda je stigla na Vimbldonu, gde Đoković nije imao pravog protivnika.

Nakon Londona izjednačio se sa najvećim rivalima Federerom i Nadalom, sada sva trojica imaju po 20 grend slem titula i Novak se našao u prilici da učini nešto što nikome nije pošlo za rukom.

Samo je Rod Lejver u open eri kompletirao sva četiri pehara u sezoni, ali je to bilo davne 1969, kada su se tri igrala na travnatoj podlozi.

Nažalost, Đoković nije uspeo – na već opisan način Saša Zverev i Danil Medvedev zaustavili su ga na Olimpijskim igrama, odnosno Ju-Es openu.

Ipak, iako je na Završnom turniru u Londonu stao u polufinalu, isto kao i u Dejvis kupu, sezonu je završio uspešno i sedmi put u karijeri, nadmašivši učinak Pita Samprasa, Novu godinu dočekao je kao svetski "broj 1".

Očekivanja za 2022. su ista, ako ne i veća...

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)  

среда, 31. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару