Đere "špijun", meč od 77 godina i momci koji pišu istoriju

Početak trećeg dana Rolan Garosa bila je idealna prilika da se obiđe novi stadion "Simon Matje". Organizatori su nakon prošlogodišnjeg izdanja počeli izgradnju novog terena, koji je pomalo izolovan od srca kompleksa i završen neposredno pred početak turnira.

Stadion kapaciteta 5.000 mesta smešten je na samom kraju, u blizini lokalne botaničke bašte, pa je i sa aspekta arhitekture "uklopljen u sredinu". Sav u staklu, poput obližnje zgrade, uz kombinaciju futurističko-rustičnog dizajna.

Inače, Simon Matje je druga najuspešnija teniserka u istoriji Francuske, sa ukupno 13 grend slem titula, iza neprikosnovene Suzan Lenglen. Matje je nastupala tridesetih godina prošlog veka i ostala upamćena po dva trofeja na Rolan Garosu u singu, šest izgubljenih finala, kao i činjenici da je 1938. u Parizu podizala pehar u singlu, dublu i miksu.

Bila je deo ženskog ogranka Francuskih slobodnih snaga tokom Drugog svetskog rata, zbog čega je nagrađena titulom oficira Legije časti.

Nakon kratke lekcije o istoriji, arhitekturi i ne baš zanimljivom tenisu u režiji Fabija Fonjinija i Andreasa Sepija, koji su se mučili i sa opalim lišćem na šljaci (baš iz spomenute botaničke bašte), došlo je vreme da se ide na teren broj 11, na kojem je Dušan Lajović počinjao duel sa Tijagom Monteirom.

Brazilski teniser, koji je prošao kvalifikacije, u perspektivi je bio neugodan protivnik zbog načina igre – levoruk je, ima odličan forhend i, što je mnogo važnije, nikada ne odustaje.

Dušan je krenuo stegnutije, konstantno je bio u defanzivi i pokušavao da hvata loptice daleko iza osnovne linije. Nije mu se to isplatilo, pa je Monteiro napravio brejk već na startu meča. Srećom, Lajović je ekspresno uzvratio i od tog trenutka potpuno kontrolisao dešavanja na terenu.

Srpski igrač je dobro servirao, posebno u nekim kriznim situacijama i konstantno forsirao bekhend rivala, mnogo slabiji udarac kod Brazilca. U ključnim trenucima dobijao je dobre savete od Janka Tipsarevića i posao završio za nešto više od dva sata.

Tako su Novak Đoković, Lajović, Laslo Đere, Filip Krajinović i Miomir Kecmanović ispisali istoriju srpskog tenisa, pošto prvi put imamo petoricu predstavnika u drugom kolu istog grend slema.

"Velika stvar, dobar osećaj i naježim se i sada kada to čujem", rekao je Lajović za RTS i bio veoma raspoložen:

"Bilo bi dobro da imamo petoricu i u drugoj nedelji."

Možda je to previše optimistična želja, ali Srbija je na pragu da i u trećoj rundi ima više predstavnika. Kecmanović će biti autsajder protiv Davida Gofena, dok svi ostali imaju protivnike protiv kojih su favoriti. U pitanju su Henri Laksonen (Đoković), Eliot Banšetri (Lajović), Aleksej Popirin (Đere) i Roberto Karbaljes Baena (Krajinović).

Upravo je spomenuti Popirin "Žan Buenu" trenirao sa Đokovićem i međusobno su se pripremali za svoje mečeve. "Žan Buen" je zvanični trening centar Rolan Garosa, nalazi se dve ulice od kompleksa, u neposrednoj blizini stadiona "Park prinčeva" na kojem je domaćin Pari Sen Žermen.

"Novak uvek pokušava da bude bolji", rekao je njegov trener Marjan Vajda u pauzi između razmena.

Pomalo iz prikrajka, Laslo Đere je u društvu trenera posmatrao sparing Novaka i Australijanca, sa kojim će u sredu ukrstiti rekete. Đere je "špijunirao" Popirina jer se do sada nikada nisu sastajali, a samo su jednom imali zajednički trening.

Tokom čitavog dana, manje igračima, a više posetiocima, probleme su pravile "šizofrene" promene vremenskih prilika u Parizu – u jednom momentu nije mi bilo dovoljno što preko majice imam duksericu i jaknu, dok bi već u sledećem, kada sunce grane, usledilo skidanje svega sa sebe. O kiši da vam ne pričam.

"Šta je ovo, počeo turnir legendi", rekao je kolega Saša dok smo se borili sa paklenom vrućinom.

Mislio je na okršaj Iva Karlovića i Felisijana Lopesa na "šestici", koji je ušao u anale kao "najstariji" ikada na Rolan Garosu – njih dvojica zbirno imaju 77 godina, a stameni Hrvat je sa 40 postao drugi najstariji pobednik grend slem meča, posle Kena Rouzvela, koji je 1978. imao 44.

Ne zovu ga džabe "doktor Ivo".

Bio je ovo veoma dobar utorak za srpski tenis, upotpunila ga je Aleksandra Krunić, kojoj je zbog povrede predala Darja Gavrilova. Krunićeva je prekinula seriju od šest uzastopnih poraza, a nakon meča je u duhu prijateljstva i fer-pleja pokušala da uteši uplakanu protivnicu. Očekivano, nije uspela.

Nek sutra bude jednako uspešan dan!

Nikola Đukić (NikolaDjukic43) 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 06. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару