Читај ми!

Damir Mikec vicešampion sveta u gađanju vazdušnim pištoljem

Reprezentativac Srbije Damir Mikec novi je vicešampion sveta u gađanju vazdušnim pištoljem u prvoj disciplini Svetskog prvenstva u Bakuu. Mikec je aktuelni evropski prvak, osvajač srebra na prethodnim Olimpijskim igrama, a sada, prvi put, i svetski vicešampion.

Našem asu odličje u Bakuu je treća pojedinačna medalja na svetskim prvenstvima, ali prethodne dve je osvojio u neolimpijskoj disciplini – MK pištolj slobodnog izbora (zlato i srebro).

Uz Mikeca, Srbiju su predstavljali Dimitrije Grgić i Duško Petrov, koji su se našli na 61. odnosno 65. mestu. Srbija je ekipno osvojila 10. poziciju.

Mikec je do finala došao sa četvrtog mesta u kvalifikacijama. Odlično je startovao u borbi za medalje i posle prvih pet hitaca finala nalazio sa na drugom mestu. Međutim, izgubio je dobar ritam, pa je pao na peto, zatim i na šesto mesto

Posle 14. hica (od ukupno 22) finale je završio sedmoplasirani, a naredna dva su odredila ko će kao šestoplasirani napustiti vatrenu liniju. Tada je Mikec ponovo počeo da niže „desetke“ i sjajne pogotke i ne samo da je izbegao ispadanje, već se ekspresno vratio u borbu za medalje.

Skočio je na treće, a ubrzo i na drugo mesto, koje je sačuvao do kraja. Zlato je ostalo nedostižno, jer prvoplasirani Kinez Boven Žang tokom celog finala bio odličan, i zasluženo trijumfovao.

“Medalja u pojedinačnom takmičenju na Svetskom prvenstvu je jedino odličje u gađanju iz vazdušnog pištolja koje mi je nedostajalo u karijeri. Presrećan sam što sam ispunio cilj, osvojio medalju koju sam mnogo želeo. Sem toga, to sam postigao na strelištu koje mnogo volim i na kome sam ostvario mnogo uspeha od 2015. godine, kada sam ovde u Bakuu postao šampion Evropskih igara i vazdušnim i malokalibarskim pištoljem“, rekao je Mikec posle finala.

Bronza medalja je pripala Bugarinu Kirilu Kirovu, koji je izborio i olimpijsku kvotu, zajedno sa Žangom, Švajcarcem Dinom Solarijem (šesto mesto) i Nemcem Robinom Valterom (osmo mesto).

Mikec je do olimpijske vize došao početkom godine, osvajanjem titule prvaka Evrope.

Vučić čestitao Mikecu na osvojenom srebru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je strelcu Damiru Mikecu na osvojenom srebru na Svetskom prvenstvu u Bakuu.

"Srdačne čestitke našem Damiru Mikecu na osvojenom srebru na Svetskom prvenstvu u Bakuu! Ponosni smo na ovaj Vaš veliki uspeh, koji pokazuje da Srbija ima dostojne šampione za najviša odličja u svetskom sportu. Hvala, Damire", napisao je Vučić na Tviteru.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара