Читај ми!

Direktor KLS za RTS: Diskreciono pravo sudije je da proceni koliko je vređanje pogrdno

Direktor Košarkaške lige Srbije Aleksandar Grujin, dan nakon što je prekinuta druga utakmica finalne serije plej-ofa Super lige između Partizana i Crvene zvezde, kaže za RTS da je meč prekinut i zbog ubačenih predmeta na parket i zbog najgnusnijih uvreda sa tribina. Tvrdi da je delegat postupio po pravilima i obavestio predstavnike oba kluba da će meč biti nastavljen. Najavljuje da će tokom dana utakmica biti registrovana službenim rezultatom 20:0 u korist gostujućeg tima.

Drugi meč finalne serije plej-ofa KLS Super lige Srbije između Partizana i Crvene zvezde prekinut je sinoć u trećoj deonici. U trenutku prekida Partizan je vodio sa 57:45, ali je titula šampiona Srbije pripala crveno-belima jer se igrači Partizana nakon prekida, za razliku od protivnika i sudija, nisu vratili na parket.

U saopštenju kojim se KK Partizan oglasio u sredu uveče crno-beli tvrde da su službeni predstavnici kluba od sudija dobili informaciju da će meč biti nastavljen u četvrtak, dok iz Crvene zvezde tvrde da su to dezinformacije i spinovi sa namerom da se, kako su napisali u saopštenju, jasna pravila pretvore u Partizanova pravila.

Dan nakon utakmice koja je neslavno završena, dok se još čeka zvanično saopštenje i konačna odluka čelnih ljudi Košarkaške lige Srbije, direktor takmičenja Aleksandar Grujin kaže za RTS da sve odluke vezane za prekid utakmice i pražnjenje tribina donosi glavni sudija, a to je sinoć bio Uroš Nikolić.

Grujin tvrdi da je sudija o odluci obavestio delegata, koji je potom informacije preneo predstavnicima klubova.

"Odgovorno tvrdim da je delegat postupio po pravilima i obavestio predstavnika Crvene zvezde i Partizana da će utakmica biti nastavljena nakon što tribine budu ispražnjene", naglašava Grujin.

Direktor KLS-a navodi da se utakmica može odložiti za 24 sata ukoliko ne postoje uslovi da se nastavi ili navijači ne žele da napuste halu, ali tvrdi da u drugoj utakmici finalne serije to nije bio slučaj.

"Do prekida došlo i zbog verbalnog delikta i zbog ubačenih predmeta"

Večiti rivali su u svojim saopštenjima drugačije videli i razlog za prekid utakmice. KK Partizan tvrdi da je "prvi put u istoriji srpske košarke meč prekinut zbog verbalnog delikta", a KK Crvena zvezda da su razlog prekida ubačeni predmeti na teren. Aleksandar Grujin kaže za RTS da je tačno i jedno i drugo.

"Do prekida je došlo i zbog verbalnog delikta i zbog ubačenih predmita. Sudija je doneo odluku o prekidu, a KLS stoji iza svake odluke koju je doneo prvi sudija i koja je u skladu sa propozicijama takmičenja", ukazuje Grujin.

Ostalo je nejasno i zašto je u sredu "verbalni delikt" bio dovoljan razlog da se utakmica prekine, pošto nije prvi put da se sa tribina tokom mečeva Partizana i Zvezde čuju uvrede na račun igrača, trenera, funkcionera i članova njihovih porodica. Slično je bilo i u ponedeljak, kada su crveno-beli bili domaćini prve utakmice finalne serije u Dvorani "Aleksandar Nikolić", pa duel nije prekinut. Grujin pokušava i to da objasni...

"Diskreciono pravo sudije je da donese odluku da li je vređanje dovoljno pogrdno da bi se utakmica prekinula. Morate na neki način da izmerite intenzitet, donekle način i ko se vređa. Bilo je konstantno vređanje supruge predsednika Crvene zvezde, zatim igrača tog kluba – Nedovića i Teodosića. I to su one najgnusnije uvrede. Imali smo i verbalni delikt usmeren ka predsedniku države", naglašava direktor KLS-a.

Objašnjava da je na odluku o prekidu uticalo i to što ni nakon drugog upozorenja igrača Partizana, trenera i oficijelnog spikera u hali nije bilo efekta, već su uvrede postale još glasnije.

"Videli smo da su predstavnici Partizana i spiker pokušali da opomenu publiku, pokušali su da smire strasti, da se tenzije spuste, međutim, svaki njihov pokušaj je, nažalost, prouzrokovao samo jači i veći intenzitet uvreda na najgori mogući način. Kada se publika prvi put opomene, očekujemo da će to prestati. Ako se to ne desi, opominjemo i drugi put. Ako se ne desi ni drugi put, onda se prekida utakmica", objašnjava Grujin.

"Niko iz KK Partizan nije uložio žalbu na zapisnik"

Čelnici takmičenja još nisu zvanično saopštili da će titula šampiona Srbije biti dodeljena Crvenoj zvezdi, ali Grujin najavljuje da će u toku dana biti doneta konačna odluka o ishodu utakmice, na osnovu izveštaja delegata, prema kojoj će biti registrovana službenim rezultatom 20:0 u korist gostujućeg tima.

Grujin napominje i da je "vrlo neobično" što niko iz KK Partizan nije uložio žalbu na zapisnik sa utakmice.

Tvrdi da, koliko je upoznat, niko iz KK Partizan nije saopštio predstavnicima KLS-a, delegatu utakmice i sudijama da igrači neće izaći na teren ukoliko tribine "Beogradske arene" budu morale da se isprazne.

среда, 03. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару