Читај ми!

Španski mediji: Dubai u Evroligi i ABA, Pešić trener, uključen i Đorđe Đoković

Evroliga želi da odmah odobri uključivanje dva nova tima, košarkaški klub Pariz i nove franšize koja će se pojaviti niotkuda sa sedištem u Dubaiju, piše španski portal "Ensestando".

O učešću i pregovorima Evrolige sa Dubaijem o mogućem učešću tima iz UAE, kao i organizaciji fajnal-forova u zamenu za finansijsku podršku se odavno zna i pregovara. Španski portal "Ensestando" je dodao neke nove informacije.

Namera Evrolige je da se uključe metropole poput Pariza i Londona u tržište, kao i Dubai. Lonson lajonsi i KK Pariz su trenutno u Evrokupu, a budžet Pariza već premašuje 9 miliona evra, duplo više nego pre dve godine, a sa novim investitorima i učešćem u Evroligi "skočiće u nebo", piše španski portal.

London će biti sledeći cilj za nekoliko godina nakon što se konsoliduju druga tržišta poput Minhena i Berlina i drugi francuski tim kao što je Asvel na čelu sa Tonijem Parkerom sa budžetom od 15 miliona evra i izgrađenom novom halom od 11.000 mesta.

Četiri evropska tima koji su konsultovani priznaju da se prisustvo Dubaija uzima zdravo za gotovo uprkos sumnjama koje izaziva. Po udaljenosti, osam sati leta od Madrida ili Kaunasa, skoro sedam od Berlina. Odnosno, komplikovano putovanje za mnoge ekipe osim iz Atine, Beograda ili Istanbula, koji su udaljeni oko pet sati.

Ali naravno, vlasnici tima iz Dubaija, kako se procenjuje, plaćaće 50 miliona evra godišnje između direktnih priloga i sponzora. Zauzvrat, Dubai bi bio domaćin fajnal-fora u narednim godinama, a njegovo prisustvo u Evroligi je zagarantovano dugim ugovorom.

Dve zanimljive informacije je portal "Ensestando" izneo u tekstu. Prva je predlog Evrolige da tim Dubaija uđe u Jadransku ligu, koji bi zauzvrat dobio značajan novac za njihovo gostovanje, jer će im u suprotnom teško biti odobren ulazak. Ovo bi bila ekipa sa dva takmičenja.

Drugo, trener kojeg je Dubai izabrao je selektor Srbije Svetislav Pešić, saznaje "Ensestando"  Mora se uzeti u obzir da je uticajna ličnost na sportskom polju u Dubaiju Dejan Kamanjašević, koji je radio kao Pešićev pomoćnik u Đironi i nekoliko godina kasnije u Baskoniji.

Srpske veze Dubaija su jasne, a Pešić bi bio još jedan član, jer je Đorđe Đoković, mlađi brat Novaka Đokovića, taj koji promoviše stvaranje ove franšize u gradu u Persijskom zalivu, što će obezbediti ključni novac za umnožavanje prihoda koji ostvaruje Evroliga i raspodelu koja potom stiže do klubova.

Sa Parizom i Dubaijem onda moramo da se odluči da li je liga od 20 klubova, da li ostane na 18 timova, što bi sigurno štetilo Valensiji. Možda dve grupe po 10 timova, nešto što mnogi učesnici ne žele.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара