Počinje Evroliga - Zvezda i Partizan brane Beograd, Janakopulos egom napravio tim

Utakmicom između Crvene zvezde i Asvela u četvrtak od 19 časova, a ubrzo i Makabija i Partizana počinje nova sezona Evrolige. Beograd je ponovo jedini grad u Evropi koji može da se pohvali sa dva predstavnika. Janakopulos je od Panatinaikosa napravio "kaznenu ekspediciju", Monako snage polaže u bekove, dok su španski predstavnici ponovo glavni favoriti.

Почиње Евролига - Звезда и Партизан бране Београд, Јанакопулос егом направио тим Почиње Евролига - Звезда и Партизан бране Београд, Јанакопулос егом направио тим

Na pomolu je nova sezona Evrolige, po svemu sudeći zanimljivija od prethodne. 

"Beogradska arena" će ove godine biti domaćin najmanje dva evroligaška "večita derbija" i još 32 utakmice u sezoni, jer je pored Partizana i Zvezda odlučila da u najvećoj dvorani na Balkanu igra mečeve u ulozi domaćina.

Veliki broj NBA košarkaša "preleteo" je na Stari kontinent, a pojedini transferi mnoge su iznenadili.

Panatinaikos je revoltiran prošlogodišnjim rezultatom napravio pravu "kaznenu ekspediciju", Monako igra na bekove, Barselona se oslobodila skupih ugovora, dok Real nije hteo ništa da menja.

I Partizan i Crvena zvezda otvoreno su izneli ciljeve za sezonu koja počinje. Klubovi koji u mnogo toga ne mogu da se slože, usaglasili su se da je cilj i jednima i drugima plasman u nokaut fazu takmičenja.

"Beogradska arena" - jezgro dobre košarke u Evropi

Beograd je ponovo jedini evropski grad koji može da se pohvali sa dva kluba u Evroligi, a Arena će videti najveći broj evroligaških utakmica u Evropi, posle odluke Zvezde da se ovde preseli iz "Pionira".  

I Zvezda i Partizan su se pohvalili da su rasprodali sve sezonske ulaznice pa se može očekivati (pre)puna "Arena" na svim evroligaškim mečevima.

Partizan sa istim ambicijama ulazi u narednu sezonu

Partizan nije značjnije promenio jezgro tima. Uspeo je da zadrži Kevina Pantera, Zeka Ledeja i Džejmsa Nanelija.

Ekipa Željka Obradovića ostala je, ipak, bez dva bitna košarkaša, Dantea Egzuma koji se vratio u NBA ligu i Matijasa Lesora koji je pojačao Panatinaikos. 

Crno-beli su za oba košarkaša pronašli zamene iz NBA lige, mada situacija nije obećavala sredinom leta.

Željko Obradović je čekao potpis Nikole Mirotića koji je gotovo bio izvestan, ipak do transfera na kraju nije došlo zbog neočekivanih i nepredviđenih okolnosti.

Partizan zbog toga dugo nije dovodio pojačanja, pa se evropsko tržište skoro ispraznilo i rešenja su morali da traže na drugim stranama.

Umesto Egzuma, stigao je Pi Džej Doužer, nekadašnji košarkaš Denver Nagetsa koji stilom igre i fizičkim karakteristikama podseća na košarkaša koji je krajem sezone otišao u Dalas.

Posle njega, stigao je i Frenk Kaminski ofanzivno verovatno bolji košarkaš od Matijasa Lesora, što zbog mogućnosti da raširi igru šutem sa distance, što sposobnošću da razigra saigrače. Ipak, u odbrani je dosta tanji od Francuza.

U Partizan je došao i Mateuš Ponitka, poljski košarkaš koji može da igra na pozicijama beka i krila, a odlikuje ga spuštanje ispod obruča i igru na niskom postu.

Crvena zvezda sa izmenjenom ekipom hoće do same završnice

Crveno-beli nisu uspeli da sačuvaju nosioce igre iz prošle sezone. Zvezdu su napustila oba Argentinca, i Kampaco i Vildoza, a otišli su i Filip Petrušev, kao i Ognjen Dobrić kojem je prošla sezona bila najbolja u dresu tima sa Malog Kalemegdana.

Stefan Marković je na kraju sezone odlučio da odloži patike u orman i završi bogatu karijeru.

Klub je uspeo da se "oslobodi" i igrača koji su bili višak - Džon Holand, Hasan Martin, Ben Bentil, Miroslav Raduljica i Nikola Ivanović nisu dobijali dovoljnu minutažu ili nisu bili dobri kada im je prilika ukazivana.

Zvezda je odmah krenula sa dovođenjem igrača, jer je iz prošle sezone ostalo svega šest košarkaša.

Najveća pojačanja crveno-belih svakako su stigla na poziciju plejmejkera. Miloš Teodosić napokon je obukao dres kluba za koji navija, stigao je i Šabaz Nejpir košarkaš koji je odigrao odličnu polu-sezonu u Olimpiji iz Milana, ali je tu i Jago Dos Santos koji se pokazao u najboljem svetlu na Mundobasketu.

Majk Tobi će na poziciji centra biti veliki problem rivalima u pik end rol igri sa Milošem Teodosićem, dok će Džoel Bolomboj biti zadužen za podizanje energije defanzivnim zadacima.

Koliko je odbrana bitna za Duška Ivanovića govori i dovođenje Adama Hange koji je bio proglašen za najboljeg defanzivca Evrolige.

U klub su se vratili i Dejan Davidovac i Nemanja Bjelica koji se nažalost povredio na treningu i ne zna se kada će se vratiti na parket.

Zvezda je dovela veliki broj iskusnih košarkaša, ali će joj najveća prepreka za ostvarenje ciljeva biti zdravstveni bilten istih.

Kemba Voker predvodi NBA pojačanja, ali i burne transfere u samoj ligi

Još od 2019. godine i povratka Nikole Mirotića u Evropu nije bilo velikih pojačanja iz NBA lige, bar do dolaska Kembe Vokera nekadašnjeg Ol-stara En-bi-ej lige u Monako. 

Eksplozivni košarkaš (33) izrazio je želju da ima veliku ulogu u timu, a Luka Dončić mu je pričao o Evropi pa je Voker odlučio da na zalasku karijere doleti "preko bare".

Kemba u Evropu dolazi iz Dalas mavriksa u kojima je prošle setone prosečno beležio osam poena u 16 minuta igre.

Stigli su i reprezentativci Španije, braća Ernangomez koja su nezadovoljna minutažom u Americi izabrala da se vrate u Evropu.

Vili je pojačao Barselonu, dok je Huančo otišao u Panatinaikos.

Na isti poduhvat odlučio se i Serž Ibaka koji je došao u Bajern iz Minhena izjavivši da svoje poslednje dane u karijeri želi da igra a ne da presedi na klupi.

U Barselonu je stigao i Džabari Parker koji je prošle sezone igrao za Boston seltikse.

Pomenuli smo Partizanove NBA adute, Pi Džeja Doužera i Frenka Kaminskog.

U Crvenu zvezdu došao je Marko Simonović iz Čikago bulsa.

Kostas Slukas izazvao je revolt među navijačima Olimpijakosa kada je Dimitris Janakopulos na svom profilu na Instagramu podelio objavu u kojoj je ozvaničio potpis plejmejkera za "zelene" iz Atine.

Nikola Mirotić razočarao je navijače Partizana jer je nakon gotovo sigurnog potpisa za crno-bele odlučio da odustane i ipak ode u Olimpiju iz Milana.

Janakopulos od Panatinaikosa napravio "kaznenu ekpsediciju"

Panatinaikos je verovatno tim koji je privukao najviše pažnje tokom prethodnog prelaznog roka.

Vlasnik grčkog giganta je nakon loše sezone u kojoj je njegov klub završio na pretposlednjoj 17.  odlučio da odreši kesu i napravi više nego respektabilan tim.

Na klupu tima iz Atine seo je Ergin Ataman doskorašnji trener Efesa sa kojim je osvojio dve titule šampiona.

Klub su u letnjem prelaznom roku pojačali: Luka Vildoza, Aleksandar Balčerovski, Kajl Gaj, Konstantinos Mitoglu, Džerijan Grent, Janis Papapetru, Kostas Adetokumbo, Matijas Lesor, Huančo Ernangomez i Kostas Slukas koji je izazvao najviše gneva među navijačima Olimpijakosa kao njihov nekadašnji igrač.

U Panatinaikosu su ostala samo tri imena iz prethodne sezone Grigonis, Kalaicakis i Mancukas.

Iako je u pitanju ekipa koja vredi više od 20 miliona evra, uspeli su da se u prvom poluvremenu grčkog Superkupa prosečno obrukaju.

Olimpijakos je nakon dva perioda igre vodio 37:11, a ekipa sa verovatno najvećim ofanzivnim potencijalom izgledala je neorganizovano i poluprofesionalno.

Panatinaikos je uspeo da zaigra bolje u drugom poluvremenu, ali im to nije mnogo pomoglo da umanje zaostatak jer je utakmica završena rezultatom 75:51.

Atamanu će očigledno biti potrebno vreme da uigra tim sačinjen od zaista dobrih košarkaša.

Monako koji može da izvozi bekove

Tim iz kneževine napravio je u najmanju ruku zanimljivu ekipu u kojoj su najznačajnija imena na pozicijama bekova.

"Francuski" predstavnik ima četiri kvalitetna igrača koji su verovatno među najboljih deset u čitavoj ligi.

Tim će naredne sezone predstavljati Kemba Voker, Majk Džejms, Džordan Lojd i Eli Okobo. Saša Obradović će imati težak zadatak da iskombinuje petorke sa pomenutim igračima jer će svi hteti veliku ulogu i loptu u svojim rukama.

Pored njih, bekovske pozicije pokrivaju i Metju Stracel, Teri Tarpi i Jakuba Otara. 

Jasno je da će samo pomenuta četiri košarkaša uz pomenutog Tarpija igrati u Evroligi, ali je čudno da ekipa koja ima 14 prijavljenih igrača čak sedam ima na dve pozicije.

Tim Saše Obradovića ima veliki potencijal na bekovskim linijama i poziciji tri, ali na poziciji centra i krilnog centra ima samo dva košarkaša evroligaškog kalibra, Petra Kornelija i Donatasa Motejunasa.

Real i Barselona ponovo veliki favoriti

Real Madrid ponovo je najveći favorit za osvajanje najjače evropske košarkaške lige.

Šampion je bukvalno zadržao prošlogodišnji sastav, a timu dodao Fakunda Kampaca, čime je "hemija" tima u potpunosti očuana, a u ekipu se vratio košarkaš koji je već nastupao tu i osvajao trofeje.

Pik end rol duo Edija Tavaresa najboljeg centra u ligi i Fakunda Kampaca praviće velike probleme odbranama svih ekipa u ligi.

Kada se na njih dodaju iskusni košarkaši u ostatku rostera Real će biti nezaustavljiva ekipa kao i prethodne sezone.

Barselona ekipa koja je "skratila" roster

Iako je bila pred bankrotom i navodno je morala da oslobodi najveći deo rostera, ekipa iz Katalonije uspela je da ponovo napravi ekipu koja je jedan od glavnih favorita za osvajanje takmičenja.

Nikola Mirotić koji je zarađivao skoro 4.5 miliona evra po sezoni napustio je tim, a sa njim su otišli još i Sertač Sanli, Majk Tobi i Kori Higins.

U katalonski tim koji mesto Jasikevičijusa sada predvodi Rožer Grimau stigli su Dario Brizuela iz domaće lige, Vili Ernangomez i Džabari Parker iz NBA, ali i Serhi Martinez i Džoel Para.

Na papiru ova ekipa Barselone izgleda slabije nego prošle godine, tokom priprema za novu sezonu činilo se da među igračima vlada zdrava atmosfera i to može biti njihovo veliko oružje.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара