Читај ми!

Odbrojavanje do Mundobasketa - Srbija i šest favorita

Sjedinjene Američke Države najveći su favorit za osvajanje medalja na predstojećem Mundobasketu. Francuska ima širinu u igri, Španci igraju na iskustvo i atmosferu, a Australijanci nemaju mane. Navijači Srbije žele, najmanje, plasman na Olimpijske igre.

Iako ne igraju sa najzvučnijim imenima Amerikanci su svakako prvi favoriti za osvajanje najsjajnijeg odličja. Njihova selekcija sačinjena je od igrača koji u NBA timovima imaju velike uloge.

Francuska nade polaže u saradnju bekova i centara, Španija igra na kartu dobre atmosfere i iskustva, Australija skoro da nema mane u svojoj igri. Kanada insistira na individualnom kvalitetu, Slovenija se uzda u Luku Dončića, a Srbija svoju šansu vreba iz senke.

Amerika je daleko od idealnog tima, ali najbliža zlatu

Sjedinjene Države će u svaki meč ulaziti sa taktikom igranja na koš više. Njihovu igru krasi veliki broj brzih napada, igra u tranziciji, osnovana na fizičkoj dominaciji. Osim toga, jaka strana su im i izolacije i igra jedan na jedan koju će najviše koristiti bekovi i Brendon Ingram.

Džejlen Branson, Entoni Edvards i Tajris Haliberton po pitanju individualnog kvaliteta znatno su bolji od većine bekova koji popunjavaju ostale selekcije, pa će najveći pritisak na rivale praviti baš oni.

Pored toga, oslanjaće se na veliki broj skrininga, (malih blokova za igrače kojima se prave prostori za utrčavanja ili šut za tri poena), ono što je selektor Stiv Ker do tančina usavršio u ekipi Golden Stejta.

Nedostatak u igri selekcije Sjedinjenih Država može da bude loša defanzivna uigranost, ali i prelazak na Fibina pravila.

Najbolji rezultat: zlatna medalja

Neuspeh: sve sem toga

Francuska igra na iskustvo i pik end rol

Igra Francuske najviše će se oslanjati na saradnju bekova i centara, dve pozicije koje su najbolje popunjene u ovoj selekciji.

Trude se da poput Amerike igraju sa dosta skrininga, ali se prvenstveno oslanjaju na klasičnu pik end rol igru sa Rudijem Goberom i Matijasom Lesorom.

Ovi košarkaši su ujedno i jedne od glavnih uzdanica u odbrani i poznati po dobrom čuvanju obruča.

Lopta će nesumnjivo najviše vremena provoditi u rukama Evana Furnijea, koji je uz vremešnog Nikolasa Batuma najiskusniji košarkaš.

Mane Francuske ogledaju se u nedostatku pouzdanog šutera za tri poena i potencijalno loša završnica mečeva usled velikog broja faulova zbog agresivne igre u odbrani.

Najbolji rezultat: ulazak u finale

Neuspeh: ispadanje u četvrtini finala

Španija - umesto braće Gasol, primat preuzimaju braća Ernangomez?

Španija sa oslabljenim timom brani titulu iz Kine, ali pojedinci nikad nisu ni bili njen glavni adut.

U košarkaškoj reprezentaciji Španije u poslednje dve decenije utemeljen je kult reprezentacije kakav je bio u SR Jugoslaviji, a potom i u Srbiji. 

Najveća prednost ove selekcije je hemija u ekipi i uigranost dugogodišnjih članova nacionalnog sastava. Španiju predvode iskusni Serhio Ljulj, Rudi Fernandez i Viktor Klaver, koji, iako su u poznim tridesetim godinama iskustvom, dobrim odlukama u napadu saigračima donose potrebnu energiju.

U reprezentaciji šansu da ponovo istupe imaju braća Ernangomez, koji na turnir idu kao najbitniji igrači selekcije.

"Furiju" krase dugi pozicioni napadi, uigrane akcije, a u odbrani agresivna igra sa velikim brojem "drskih" faulova.

Najveći nedostatak Španije je izostanak Rikija Rubija i Lorenza Brauna koji su u prethodnim godinama bili konstantna poenterska opcija u napadu.

Najbolji potencijalni plasman: borba za odbranu titule

Neuspeh: ispadanje u osmini finala

"Kenguri" imaju priliku da konačno preskoče četvrto mesto

Reprezentacija Australije je od 2016. na tri velika takmičenja igrala tri polufinala i na kraju ostala kratka za jednu od medalja.

"Kenguri" skoro da nemaju mane ove godine, pogotovo na ofanzivnom planu. Imaju atletski sposobne košarkaše u vidu Egzuma i Rita, šutere Gidija, Inglsa i Milsa koji je ujedno i jedan od najboljih plejmejkera na turniru.

Ono što bi mogao biti jedini problem Australije na predstojećem Mundobasketu mogle bi biti izgubljene lopte.

Izabranici Brajana Gordžijana grešili su dosta prilikom pokušaja odigravanja atraktivnih dodavanja i povratnih lopti u svim pripremnim mečevima.

Najbolji potencijalni plasman: osvajanje medalje

Neuspeh: ponavljanje četvrte pozicije

Slovenija - grupa građana okupljena oko Luke Dončića

Slovenija je na listi favorita samo zbog Luke Dončića jer je jedina prava superzvezda na predstojećem šampionatu.

Dončić je navikao da samostalno predvodi tim i igra pozicije na parketu koje se od njega iziskuju. Navikao je da igra za reprezentaciju i poznaje i evropske, ali i košarkaše iz NBA lige.

Čitava igra reprezentacije prilagođena je njemu, ne samo zato što je najbolji pojedinac, već i zato što je najbolji timski igrač.

Problem Slovenije mogao bi da bude mala centarska rotacija, jer je Žiga Dimec daleko, ne od adekvatne, već i od zamene za Majka Tobija i jednostavno nije dovoljno dobar za internacionalnu scenu ovog nivoa.

Još jedan problem za selekciju koju predvodi Aleksander Sekulič mogla bi biti kriza u koju ekipa ulazi kada je stane šut za tri poena. 

Najbolji potencijalni rezultat: borba za medalju

Neuspeh: ispadanje pre osmine finala

Srbija iz senke "vreba" svoju šansu

Prvi put nakon dugo godina Srbija nije među prva tri favorita za osvajanje neke od medalja na šampionatima, i to može da bude njena najveća prednost. "Orlovi" u Manilu idu bez apsolutno ikakvog pritiska i prvi put su posle dugog niza godina ispraćeni bez velikih očekivanja.

Ekipa Srbije ipak ima priliku da se dokopa ciljeva koje je verovatno zacrtala, doduše skromno bez objavljivanja na razglas. Izabranici Svetislava Pešića mogu i do medalje i do Olimpijskih igara.

Srbija je pokazala da ekipa ima dobru hemiju, što je presudno za ovakve turnire.

Najbitnija stavka u igri reprezentacije je da sa dolaskom Stefana Jovića ekipa ima potrebno iskustvo i kreativnost. U ofanzivnim zalaganjima veliki broj košarkaša ima mogućnost da pomogne Bogdanoviću, to su pokazali i Nikola Jović, Petrušev, Milutinov i Gudurić.

Defanzivno, bekovske pozicije dobro brane rivala, dok još uvek postoji problem u građenju obruča i izlasku iznad bloka u branjenju šuta za tri poena.

Najbolji potencijalni rezultat: borba za medalju i plasman na Olimpijske igre

Neuspeh: ispadanje pre četvrtfinala

Kanada - polubrat Sjedinjenih Država

Kanada igra brzu košarku i na posed više. Insistira na napadima u tranziciji i igranju na individualni kvalitet pojedinaca.

Napade će završavati brzo, napadati protivničke odbrane dok nisu postavljene i truditi se da lopta skoro uvek bude u rukama Bereta ili Gildžos Aleksandra koji će pozivati izolaciju ili igrati brz pik sa centrima.

Veliki individualni kvalitet koji imaju pojedinci u kanadskom sastavu mogao bi biti i mač sa dve oštrice jer se čini da nakon nekoliko dobrih preuzimanja u odbrani rivala za Kanadu ne postoji opcija B za rešavanje napada.

U odbrani su svi pokretljivi i igraju jak presing na igrača sa loptom, pogotovo nad plejmejkerima koje pokušavaju da drže daleko iza linije za tri poena.

Najveći problem za ovu selekciju kao i za Sjedinjene Države prelazak je sa NBA na Fibina pravila.

Ova selekcija nije česta učesnica na Svetskim prvenstvima, ali igrači koji su se odazvali na poziv nacionalnog tima visoko kotiraju Kanadu na prognozama.

Najbolji potencijalni plasman: borba za neku od medalja

Neuspeh: ispadanje pre četvrtfinala

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 31. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару