Читај ми!

Real Madrid – "teranje" Tavaresa iz reketa ključ pobede

Partizanov rival u Top 8 fazi Evrolige Real Madrid na prvi pogled je ekipa bez mana, puna kvalitetnih pojedinaca na svim pozicijama. "Kraljevski klub“ ima veliki kvalitet koji mu je doneo treće mesto na tabeli, ali i mane koje je pokazao na nedavnim mečevima u Beogradu i na "El klasiku" protiv Barselone.

Реал Мадрид – "терање" Тавареса из рекета кључ победе Реал Мадрид – "терање" Тавареса из рекета кључ победе

Povratnička sezona nastavljena u plej-of fazi je novo istorijsko dostignuće u modernoj istoriji Partizana. Protivnik je "kraljevski klub" sa večito najvišim ambicijama. Kod Reala nema zasićenja tek učešćem u fajnal-foru, bitno je da u muzeju nema mesta za trofeje.

Real ima vrlo dubok roster. Od poentera, defanzivaca, atleta, šutera, iskusnih i mladih igrača. Na to imaju u prednost domaćeg terena.

Igre pred svojim navijačima i na gostovanjima

Što se tiče uspešnosti na domaćem terenu, Real i Partizan deli jedna pobeda. Zna se gde se ubiraju plodovi, a gde se igra rudarski za dva boda. Na gostovanjima su na vrlo dobri – 10-7, po čemu su izjednačeni sa Olimpijakosom i Barselonom. U po mnogima najizjednačenijoj sezoni nije realno očekivati da neko završi sa brojem poraza kod kuće manjim od broja prstiju na jednoj ruci.

Zanimljivo, posle pomenute udarne trojke, na listi najboljih gostiju sa 8-9 je upravo Partizan uz Monako. Pred "grobarima" su "crno-beli" poraženi pet puta, a 12 puta se slavila pobeda.

Obradović protiv Matea

Impresivna izdanja u drugoj polovini sezone protiv ekipa koje su u tom trenutku važile za favorite, koliko kod kuće, toliko i na gostovanjima, donele su Željku Obradoviću novi plasman u drugu fazu, gde je, po pravilu uspešan. Tek jednu od 20 plej-of serija u Evroligi je izgubio tokom karijere.

S druge strane, Hesus Čuz Mateo je pred najvećim izazovom od prvog dana trenerskog posla. Na klupu Reala došao je kao asistent Pablu Lasu. Sigurno ne bi zauzeo tu poziciji da Laso nije doživeo srčani udar u julu prošle godine. Vodio je Saragosu, Fuenlabradu, Unikahu, bio u Kini i to uglavnom po sezonu-dve bez trofeja. Razlika u klasi je očigledna.

Nosioci igre Reala

Bosanskohercegovački reprezentativac Džanan Musa je prvi strelac tima sa 15,5 poena po meču. Slede ga Gabrijel Dek sa 11,9, Mario Hezonja sa 10,3 i Valter "Edi" Tavares sa 10,2 poena.

Musa igra najbolje u karijeri i posle brojnih padova pa ponovnog dizanja dostigao je predodređeni vrhunski evroligaški nivo. Teško je pronaći jednu manu u njegovom napadačkom arsenalu, pritom i razigrava saigrače. Dek i Geršon Jabusele predstavljaju čvrstu rotaciju krilnih centara, a ne može se reći da su slaba tačka u napadu. Igrač serije je Mario Hezonja, koji zavisi od raspoloženja i preteranog samopouzdanja ispoljenog u suvišnim šutevima u momentima kada ga ne ide.

Ne sme se zaboraviti ni Serhio Ljulj. Čovek za velike utakmice i tesne završnice.

Izuzetno pouzdana rotacija igrača određene uloge. Adam Hanga igra ponekad ofanzivno, povremeno šutira ali i razigrava, sigurnog je driblinga i dugih ruku. Ali prvenstveno je defanzivac, među najkvalitetnijima u Evropi. Fabijen Kozer i Korneli su vrlo opasni sa trojke

Edi Tavares je posebna priča. Najdominantnija defanzivna pojava u reketu u Evroligi. "Brdo" od čoveka. Najbolji bloker, treći u ofanzivnim skokovima, kao Jupiter oko koga se vrti nekoliko satelita na malom prostoru. Nužna su udvajanja, dodatna pomoć, jer preti surova kazna. Nije ni od košarkaški nepismenih, pa svestan svog uticaja deli lopte slobodnim igračima. Ogroman je, može preko čuvara da pošalje loptu na suprotan ugao. Olakšavajuća okolnost je da se van reketa njegova priča završava.

Kadrovski problemi Hesusa Matea

I pored toliko jakih imena, nisu svi na vrhuncu forme. Jabusele, Rendolf i Ljulj su se nedavno vratili u mečevima Endesa lige. Još nisu na optimalnom nivou. Serhio Rodrigez i Rudi Fernandez nisu ono što su bili pre osam godina, kada su pravili dar-mar u Evropi na putu do titule.

Uporedna statistika

Drugi i treći napad Evrolige se susreću, razlika je 0,4 poena u korist Madriđana. Partizan za jedan procenat ima bolji šut iz igre, u čemu je drugi, a Real peti. Drastična prednost srpskog kluba je u procentima za tri i slobodnim bacanjima, gde Madriđana nema ni među najboljih pet. O timskom stilu igre govori podatak da Real ima čak 19,5 asistencija po utakmici. Glavni za to je prekaljeni Serhio Rodrigez sa 4,2 asistencije prosečno. "Crno-beli" su okrenuti umešnosti iz solo-akcija i sa 14,5 asistencija su među najstatičnijima u Evropi.

Na listi najboljih skakačkih ekipa Real i Partizan su potpuno dve različite krajnosti. "Kraljevski klub“ je broj jedan, a gosti u prva dva meča poslednji.

Kako sprečiti skakačku dominaciju rivala? Pogađanjem. Lakše reći nego učiniti. Međutim, Partizanu to ide za rukom, pošto su lideri Evrolige u ofanzivnom rejtingu (broj poena na 100 poseda) i ukupnom procentu šuta (zbirni procenti šuta za dva, tri i slobodnih bacanja). Mnogo veći balans poseduje ekipa Čusa Matea, pre svega zahvaljujući odbrani. Vidljiv, ali ne drastičan plus u napadu Partizan bi mogao da izgubi na drugoj strani. U defanzivnom rejtingu su Madriđani drugi sa 110,2 poena primljena na 100 poseda, beogradski tim pretposlednji sa 119,4 poena.

Taktičke "zamke" koje je Obradović uvideo

Igra oko Valtera Tavaresa je ključ.

Prvi duel u Madridu je Real dobio dok je još imao problema sa povredama. Na drugom je bila potpuno druga priča. Tavares jeste ogroman, to je ujedno njegov problem u odbrani spolja. Nije lagan. Samim tim, Alen Smailagić je ubačen u prvu postavu da bi u igri dva na dva sa bekovima dobijao loptu visoko. Prirodna "četvorka", bržeg koraka i dobrog, mada povremenog, šuta sa distance, Smailagić je ubacivao trojke kada mu se centar Reala povuče, pa ga obilazio posle finte ukoliko iskoči. Jednostavno i efektno.

Takođe, Tavares nije centar koji je dobar u preuzimanjima, tako da brani "pik" akcije propuštanjem. Osvaja se dovoljan međuprostor, "džep" iza leđa igrača Reala koji brane bekove i ostaju u bloku. Tu spoljni igrači "crno-belih" imaju dovoljno vremena i prostora da se nameste za šut sa poludistance, a centri da prime loptu malo udaljenije od koša i potom ga napadnu. Ne može da ih stigne. U prvom duelu je Smailagić još bio povređen, tako da je privremena akvizicija Brodzijanski morao pruži maksimum. Nije se zadržao u Beogradu, time je dovoljno rečeno.

Vensan Poarje je u tom defanzivnom segmentu korisniji od Tavaresa. Pre svega zbog odraza i izuzetno dugih ruku. Mada, nije Francuz toliki strah i trepet za zemljaka Lesora i Ledeja.

Naneli i Papapetru su koristili igru leđima kao dodatnu prednost u poentiranju, što bi moglo da bude "iks-faktor" oružje.

Sumiranjem svih ovih faktora dolazimo do zaključka da je za Partizan ključna disciplinovana i pametna igra u napadu. Željko Obradović je taktički mag i sve zamisli i detalji moraju da se poštuju svih 40 minuta. Visoki procenti šuta su glavni adut "crno-belih" i upravo kroz akcije za opterećivanje Tavaresa mogu da se ostvare pogodne pozicije. Real ima dubok sastav, izuzetno iskusan, ali neiskusnog trenera. Želja u odbrani ne sme da se dovodi u pitanje. Kad će ako neće sad. Ukoliko se uzme "brejk" u Madridu, "Arena" će ključati.

уторак, 30. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару