Читај ми!

Počeo je NBA plej-of Zapada - "Dobar, loš i zao" u pohodu na šampionski prsten

Pobedom Sakramenta nad Golden Stejtom 126:123 počeo je plej-of u Zapadnoj konferenciji NBA lige. Čini se da konkurencija nikad nije bila jača, da nas očekuje dosta neizvesnosti i tenzije, da timovi, ali i pojedinci nikad nisu imali više razloga da se domognu finala, ali i potencijalne titule. Baš iz tih razloga ovogodišnji plej-of na Zapadu može da podseća na vestern filmove.

Почео је НБА плеј-оф Запада - "Добар, лош и зао" у походу на шампионски прстен Почео је НБА плеј-оф Запада - "Добар, лош и зао" у походу на шампионски прстен

Stiče se utisak da je napokon završeno doba dominacije jednog ili dva tima u kom se nalazi pažljivo selektovan skup igrača, te da će svake naredne godine druga ekipa stići do finala i krajnjeg cilja, NBA prstena.

Raspoređenost talenata po ekipama u ligi nikada nije bila ravnopravnija, pogotovo u Zapadnoj konferenciji koja je do sada bila sinonim za dominaciju jednog tima.

Iako na prvi pogled nema sličnosti, NBA plej-of pogotovo na Zapadu podsećaće na neke od epskih vestern filmova. Naslućuje se obilje tenzije, uzbuđenja, neizvesnih duela, mečeva na sve ili ništa, zajedništva, ali i svađa i fizičkih okršaja (doduše na terenu).

Sve su ovo elementi koji spajaju bisere kinematografije Leoneovih "Špageti vesterna" i završnicu najpoznatijeg klupskog košarkaškog takmičenja na svetu. 

"Divlji, divlji zapad"

Već se od starta sezone, prvih nekoliko kola videlo da će na Zapadu ekipe koje planiraju da dođu do plej-ofa morati da prođu kroz "Rojal rambl" - događaj koji organizuje Američka rvačka asocijacija u kom se u jednom ringu bori nekoliko takmičara, a samo jedan izlazi kao pobednik.

Izuzev Denvera i Memfisa koji su imali preko 50 pobeda u regularnom delu sezone, borba za ostalih šest plej-of mesta bila je neizvesna. Razlika između trećeplasiranog Sakramenta i Minesote koja je poslednja izborila plej-of mesto je svega šest pobeda.

Na prvu reč ne zvuči malo, ali s obzirom da svaka ekipa u regularnom delu sezone igra 82 utakmice razlika od ovih šest ekvivalentna je sa dva kola Evrolige.

Denver je prva ekipa koja je obezbedila svoje mesto u nokaut fazi, drugi je to učinio Memfis, Klipersi i Golden stejt su u poslednjem kolu obezbedili petu i šestu poziciju, dok su Lejkersi i Minesota kroz doigravanje uspeli da održe nade za titulom ostavljajući iza sebe Nju Orleans i Oklahomu.

Koliko je konkurencija bila jaka govori činjenica da su Dalas i Portland ostali van "Nezgodnih osam".

"Dobar, loš, zao" = Jokić, Džejms i Durent

Italijan Serđo Leone zadužen je za jedan od najvećih bisera kinematografije. Njegova trilogija koja prati bezimenog junaka važi za jednu od najbolje snimljenih ikada. Poslednji deo iste, film "Dobar, loš, zao" podseća na ovogodišnju borbu na titulu trojca Jokić, Džejms i Durent.

Nikola Jokić je "Blondi" (tumači ga Klint Istvud), protagonista filma, uprkos tome što je plaćenik, ima kvalitetne ljudske osobine i uvek donese dobru odluku, koja ne povređuje nikog (osim negativaca naravno).

Lebronova sličnost sa "Tukom" koji je loš, ali se nekako uvek nađe na pravoj strani identična je njegovoj karijeri i stilu života. Džejms je poznat po svojoj aroganciji na terenu, raspravi sa sudijama, protivnicima pa i saigračima za mnoge je jedna od asocijacija na poznatog košarkaša.  Pored toga, Lebron je 2010. godine otišao u  "super-tim" Majami da bi se dokopao titule, što je još jedna stavka koja se često koristi protiv njega.

Durent je prevazišao sve i bez dileme, on je glavni "negativac" među njima trojicom, pa je samim tim on "Odmetnik" kome je jedini interes da dođe do blaga, u ovom slučaju NBA titule. Durent je tokom karijere menjao dosta ekipa. Uvek je prelazio u onu jaču pa je zbog toga među navijačima Oklahome dobio nadimak "zmija", to je uradio i poslednji put, pojačao je Finiks sanse, koji ozbiljno ciljaju tron.

Nagetsi i Nikola Jokić po scenariju "Kako je osvojen Zapad" napadaju Minesotu

Denver je apsolutno zasluženo obezbedio prvo mesto na Zapadu i samim tim na papiru ima najlakšeg plej-of rivala, u ovom slučaju Minesota timbervulvse koji su u poslednjem duelu savladali ekipu Oklahome.

Sama reč naget (u bukvalnom prevodu grumen zlata) asocira na Kolorado reku i "zlatnu groznicu" u ovom slučaju groznicu za NBA titulom koja traje od osnivanja tima 1967. godine jer bi im to bila prva u istoriji.

A kad je to izvodljivo ako ne kada tim vodi dvostruki, potencijalno i trostruki najkorisniji košarkaš lige a tim je ubedljivo završio na prvoj poziciji u regularnom toku sezone.

Nezahvalno je govoriti o Nikoli Jokiću koji je više od polovine svoje ekipe a zahvaljujući kome svoje najbolje sezone u karijeri igra veliki broj košarkaša.

Kaldvel Poup ove sezone ima najefikasniju sezonu iza sebe, a nalazi se u zalasku karijere. Majkl Porter mlađi uz Erona Gordona, takođe imaju sezone sa jednim od najboljih procenata u karijeri, dok se igra Džamala Mareja takođe dosta oslanja na Jokićevu igru kroz pikenrol i njegova udvajanja oko reketa nakon kojih dobija mnoštvo otvorenih šuteva, ali i poene iz utrčavanja.

Iako je Denver veliki favorit, ne treba olako odbaciti ekipu Minesote čiji stubovi igre su centri Rudi Gober i Karl Entoni Tauns. Ipak, najveća ofanzivna pretnja dolazi od bek-krila Entonija Edvardsa koji je prvi poenterski izbor ekipe.

Uz iskustvo koje ima prvi plejmejker Majk Konli, ekipa iz Mineapolisa je i više nego ozbiljna pretnja za najbolji tim Zapada iz regularnog toka sezone.

Lebron preko Memfisa juri "Voz u 3.10 za Jumu"

Vreme Lebrona Džejmsa polako prolazi. Jedan od najboljih košarkaša svih vremena sve je bliži petoj deceniji. 

Uprkos tome da se ustoličio na tronu najvećeg broja postignutih poena u ligi "Kralju" nedostaju titule. Njegovu briljantnu karijeru vrednu divljenja pratiće "pošast" zvana porazi u NBA finalima.

Jedna od poslednjih prilika da se dokaže, prilika da uhvati poslednji voz koji će ga odvesti u novo finale možda je baš ova sezona i ovaj plej-of.

Iako je 30. decembra napunio 38 godina, to se malo odnosi na njegovu igru i još uvek je prva opcija svog tima, koji još ima i jednog od najboljih visokih igrača Entonija Dejvisa.

Povratak Diendžela Rasela iz Minesote sa kojim je pristigao i Malik Bilzi vratili su timu iz Los Anđelesa i igru i nadu koje su bledele na sredini sezone.

Uz Ostina Rivsa koji se pokazao kao pouzdan šuter i inteligentan košarkaš tu je i Patrik Beverli koji je zadužen za "prljave poslove" u ekipi.

Lejkersi imaju kompletan tim, u napadu mogu da prete i iz obruča, ali i van linije za tri poena, što ih čini više nego ozbiljnom pretnjom za drugoplasirani Memfis.

Memfis je ekipa koja je i po kvalitetu i po stilu igre slična Lejkersima od sredine sezone i dolaska Rasela i Bizlija iz Minesote.

Iako su regularni deo sezone završili kao drugi na Zapadu, često se čini da se igra Memfisa eksplicitno oslanja na Dža Morenta, plejmejkera ekipe koji je i prva zvezda tima.

Eksplozivni Morent pored svoje brzine i ulaza, oslanja se dosta i na šut za tri poena, što je glavno oružje i Desmondu Bejnu.

Pored njega, Džeren Džekson, krilni centar koji se dokazao svojom polivalentnošću (sklonošću da odigra sve što se od njega traži) može da napravi problem svakoj ekipi kako u napadu tako i u odbrani svojim blokadama. 

U odbrani je za Dejvisazadužen Stiven Adams, Australijanac koji nema preterano dobre ofanzivne karakteristike, dok je u odbrani i skoku više nego preko potreban ekipi. Ono što je dodatni kuriozitet je činjenica da svojim izgledom neverovatno podseća na glumca Džejsona Momou.

"Divlja horda" iz Sakramenta napada šampione

Prošlo je vreme u kom je Sakramento bio totalni autsajder i služio ekipama da popravljaju skor.

Posle Divca i Stojakovića, a potom i 2006. kada su poslednji put ušli u plej-of nastupio je period loših sezona za ovu ekipu, koji je konačno prekinut.

Potpuno neočekivano, ispod radara, Sakramento je odigrao najbolju sezonu u poslednjih 20 godina. Nakon loših odluka uprave u poslednjem periodu, Sakramento je napravio nekoliko dobrih poteza koji su mu doneli ekipu koja je regularni deo sezone završila na visokom trećem mestu.

Kingsi su već "načeli" Voriorse. Sinoćnom pobedom 126:123 poveli su 1:0 u seriji. Čini se da nedostatak iskustva nije problem za ekipu koja je poput "Divlje horde" u istoimenom filmu rušila sve pred sobom.

Želja košarkaša Sakramenta u potpunosti je nadoknadila nedostatak iskustva, što se može očekivati i u narednim utakmicama. Plejmejker Kingsa Dieron Foks oko kog je ekipa i kreirana sa 38 poena ali i ponašanjem bio je pravi lider ekipe na terenu.

Malik Monk, ozbiljno je shvatio svoju ulogu šutera, te je meč završio sa 32 poena, što mu je vodilja u nastavku plej-of serije.

Uprkos porazu, Golden Stejt je šampionski tim. Kari, Tompson i Grin igraju više od decenije zajedno. uz mlade snage, Viginsa i Pula predstavljaju pravi teror van linije za tri poena.

Ipak, ono što predstavlja potencijalni problem je nedostatak ofanzivne pretnje ispod koša. Voriorsi nemaju klasičnog centra, a Drejmond Grin i Kevon Luni nisu dovoljno sposobni da sve vreme pariraju Aleksu Lenu i pre svega Domantasu Sabonisu. 

Nedostatak visokog igrača u reketu neosetan je dok Kari, Tompson i Pul pogađaju sa distance, ali kada ih šut stane, tu nastupaju problemi za šampione.

"Tačno u podne" dvoboj Klipersa i Sansa

Njihov duel pogledom na vremenski interval neće biti tačno u podne, ali ako se njihov okršaj posmatra sa gledišta ujednačenosti i pristupa dve ekipe, ovo će biti najneizvesniji i najzanimljiviji dvoboj prve runde plej-ofa.

Sansi su sezonu završili sa 45 pobeda, dok su Klipersi upisali jednu manje.

Posle poraza u finalu 2021. godine i neočekivanog poraza od Dalasa u osmini finala 2022. godine Finiks u trećem uzastopnom učešću u plej-ofu traži sreću.

Dolazak Kevina Durenta, znatno je pojačao ekipu Finiksa, koja sa njegovim ofanzivnim sposobnostima uz malo sreće bez problema može da stvori problem svakoj ekipi.

"Prgavi" Kris Pol iako nije prva zvezda tima zbog autoriteta važi za lidera ekipe. Pored svoje sposobnosti da odigra kvalitetnu odbranu i iznudi faul u napadu, pol ima odličnu viziju terena kojom lako razigrava centra Ejtona ili dobre šutere Bukera i Vorena.

Pored toga što ima odličan šut, Devin Buker sam može da stvori poene niotkuda, čak i da "proradi" nakon serije loših šuteva koji bi stegli većem delu igrača.

Pažljivo je Kevin Durent birao ekipu u koju će otići, uz njegov ofanzivni kvalitet, šut sa distance i igru iz polja, Finiks je ekipa koja seriju može da završi već posle četiri utakmice, da ne igraju protiv Klipersa naravno.

Iako će biti hendikepirani neigranjem Pola Džordža, Klipersi su pokazali da se ne smeju potceniti.

Usled nedostatka ovog krilnog košarkaša, ekipa iz Los Anđelesa pronašla je alternativna rešenja da pojača svoj tim.

Iz gradskog rivala Lejkersa, doveli su Rasela Vestbruka kome je nova ekipa odgovarala. Kavaj Lenard glavni je igrač svoje ekipe kako u napadu tako i u odbrani.

Klipersi sa visokim iračima Morisom i Zubcem, potom Kovingtonom i pomenutim Vestbrukom i Lenardom imaju potencijalno najbolju defanzivnu petorku, ne samo na Zapadu već i u čitavoj ligi. 

Baš to je glavni razlog zbog čega se na ovaj plej-of duel gleda na jedan od najuzbudljivijih.

Poput vestern filmova, svaki plej-of, a pogotovo ovaj sa sigurnošću će doneti obilje tenzije, uzbuđenja, neizvesnih duela, mečeva na sve ili ništa, zajedništva, ali i svađa i fizičkih okršaja (doduše na terenu).

субота, 03. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару